El ParcBit acollí una jornada informativa en la que es donaren a conèixer les principals ajudes d’àmbit autonòmic i nacional per a projectes empresarials innovadors
Aquest dimarts 30 d’abril a les 10:30 h a la sala de premsa de l’Edifici Son Espanyol del ParcBit, ha tingut lloc una jornada informativa sobre “Instruments públics de finançament a la Innovació Tecnològica a les pimes de les Illes Balears” i a la qual hi han assistit una vintena de pimes innovadores per tal de conèixer de primera mà les principals alternatives de finançament públic per a projectes empresarials innovadors.
Durant la sessió s’ha mostrat una visió general de les principals línies vigents de suport al finançament de projectes d’RDI a les pimes de les Illes Balears, des de l’àmbit de les ajudes autonòmiques (Govern de les Illes Balears) com de les ajudes d’àmbit nacional (Govern d’Espanya).
Pep Lluís Pons, actual Director General d’Innovació i Recerca del Govern de les Illes Balears, ha donat la benvinguda als assistents i tot seguit ha informat als assistents de les properes convocatòries de suport a projectes de Recerca i Innovació per les pimes i organismes públics de recerca amb data prevista d’apertura al mes de juliol d’enguany. També ha esmentat la convocatòria darrerament publicada per al finançament de la implantació o millora de pàgines web, comerç electrònics o programaris de gestió (ERP, CRM o BPM) amb l’objectiu de promoure la implantació d’eines TIC per a la millora de la gestió empresarial.
Per finalitzar, el director general d’Innovació i Recerca ha mostrat les darreres dades de despesa en R+D sobre el PIB publicades per l’exercici 2017 on ha fet palès el bons resultats assolits en relació a l’any 2015, amb un increment del 25% d’increment en aquesta partida.
Un cop finalitzada la presentació del representant del Govern de les Illes Balears, ha presentat a Álvaro Frutos, Secretari General d’ENISA, Entidad Nacional de Innovación S.A., depenent del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, qui ha introduït una visió general de les alternatives de finançament actual a la Innovació de les pimes espanyoles en funció de la maduració del projecte a finançar, amb la classificació habitual d’aquest tipus d’alternatives (FFF, Inversors Privats (Business Angels), Venture Capital, MAB, Pledge Founds i Borsa).
El representant d’ENISA també ha explicat de forma detallada el principal vehicle d’inversió d’aquesta entitat a les operacions aprovades per part del seu departament d’avaluació de riscs que és el “préstec participatiu”, un instrument molt útil per les pimes de recent creació, ja que les seves característiques particulars el posicionen entre un préstec bancari i el capital risc. Amb unes condicions molt interessants en relació a carència (5 anys), tipus de interès (1r tram euroibor + 3.25%, 2º tram entre 3-6%) i sense avals ni garanties per la línia de “Jóvenes Emprendedores”).
Tot seguit s’han recalcat les tres úniques condicions que té l’entitat per avaluar una sol·licitud de finançament i que són: que provingui d’una pime, que estigui domiciliada al territori espanyol, que presenti un projecte innovador i que tengui necessitats de co-finançament (50/50% amb els socis promotors).
La part final de l’exposició d’ENISA s’ha centrat amb l’activitat dels darrers 10 anys d’aquesta entitat a les Illes Balears, amb 75 operacions aprovades i més de 9 milions d’euros aportats. S’ha remarcat el paper del ParcBit i la seva incubadora d’empreses de base tecnològica com a fonts de projectes-tipus per a ENISA, empreses amb models de negoci innovadors i basats en tecnologia, com són: Hotelinking, Habitissimo, Sanifit o a l’entorn del parc tecnològic com és Estel Ingenieria i Obras S.L.
Un cop finalitzada la jornada s’han iniciat un ventall de reunions individuals amb Mariela Méndez, tècnica de la Direcció de Operacions d’ENISA, qui ha assessorat a vuit pimes interessades en més informació sobre el procés de sol·licitud de finançament i els principals criteris d’avaluació.