En el marco de la jornada Women Techmakers y del Día Internacional de la mujer, queremos dar protagonismo a una de las ponentes que participa, Iris Balcázar Castell.
– ¿A qué te dedicas?
Soy estudiante de doble grado de ingeniería informática con matemáticas de la UPC. Estudié en la Escuela suiza de Barcelona y al terminar no tenía muy claro que era lo que quería hacer. Cursar dos titulaciones en 5 años supuso para mí un reto que me atraía y motivaba, aunque no tenía claro si era capaz de hacerlo. Realmente está siendo muy interesante y más asequible de lo que parecía de entrada y se empieza a ver la luz al final de esta etapa, que a pesar de ser intensa, mola mucho y abre muchas oportunidades de futuro. Supongo que la pregunta que ahora me espera es, ¿qué haré a partir de aquí?
– Què et va impulsar a estudiar una carrera tecnològica?
A mi les matemàtiques sempre m’havien agradat i m’anaven bé, anar fent coses a l’escola i fora, aprendre tot el que es podia arribar a fer amb elles, i l’impacte que tenien en tot tipus d’enginyeries. També m’havia plantejat fer algun tipus de tecnologia biomèdica però em va semblar molt específic, i l’oportunitat de veure si aconseguia fer dues carreres era molt temptadora, i arribar a aprendre de molts àmbits diferents.
– Durant la teva formació superior, notares diferències entre companyes que feien carrera humanístiques i enginyeries?
Bé, pens que els perfils és lògic que siguin diferents, els interessos no tenen quasi res a veure i el curro que se t’exigeix, pels casos que jo conec, és molt diferent. De totes maneres cada persona és un món, independentment del que estudiïn.
– La formació continuada és fonamental per adaptar-se a un sector que està en creixement constant i de forma vertiginosa, quina seria la propera formació que t’agradaria rebre?
Suposo que faré algun màster d’informàtica quan acabi, però si trobo alguna oportunitat de treball de que em motivi més m’hi ficaré sense dubte. Sempre he preferit aprendre de fer les coses que de classes teòriques on t’ho expliquin. De totes maneres vull seguir aprenent i creixent que encara em queda molt per davant. A més, en el món de la tecnologia i sobretot de la informàtica, tot evoluciona molt ràpid, que el que coneixes es queda obsolet i no queda altra que aprendre noves eines millorades.
– S’ha posat l´any 2020 com a horitzó pels propers grans canvis tecnològics, i només falten 3 anys, quins canvis creus que afectaran més a la nostra forma de viure?
Tot i que no m’acabi d’agradar, en alguns àmbits s’està automatitzant tot: sistemes de pagament, comunicació, transport, treball en equips a distància, … Poca gent a hores d’ara no té un mòbil amb Internet d’on gestionar viatges, compres, concerts i quedades del dia a dia que està clar que s’aniran intensificant. Penso que el que més ens afectarà serà el deixar de fer servir diners en monedes, temes de comunicació, tant entre amics com internacionalment i l’impacte que això tindrà en comerços i empreses – no necessiten que el client vagi a buscar-los, perquè tendran mil maneres de fer-ho des de casa, però llavors, com arriben a ell? Com a futura informàtica la veritat és que promet.
– Quina app i/o web consideres imprescindible i quina ens recomanaries?
Imprescindible no crec que hi hagi res, al final ens apanyem amb el que tenim, com s’ha fet sempre. Per aquestes coses sóc prou simple. Correu electrònic, WhatsApp per quedar i xerrar amb amics i Facebook generalment el faig servir més per parlar amb gent d’altres països que veig poc sovint. Amb això vaig servida.
– Alguna vegada has patit de l´etiqueta de «Friki»?
La broma la faig inclús jo! Però mai no m’ho han dit a mi amb malicia o sense broma. Al final qui et coneix sap com ets i els que només saben quatre coses del que fas opinaran a la seva manera. Hi haurà qui pensi que ho som (qui sap, potser ho som i tot), però poc em preocupa.
– Creus que en el 2017 encara és necessari celebrar el dia mundial de la Dona? Per quin motiu?
Sí, no deixa de ser una commemoració que haguem arribat al punt en el que estem, i tot i haver avançat molt la història que hi ha rere de cada situació és important conèixer-la per entendre el present i enfocar bé el futur. El fet que es celebri el dia de la Dona li dóna força a aquest record i ens uneix any rere any per millorar i recordar d’on venim.