Dentro del marco de la jornada Women Techmaker´17 en Menorca y del Día Internacional de la mujer, queremos dar protagonismo a una de las ponentes que participa, Loren Carasco.
– A que te dedicas?
Soy ingeniera de telecomunicaciones, estudié en la UPC en Barcelona y en Telecom Paris en París. Al terminar entré a trabajar en Telefónica I + D (la filial de Telefónica para investigación y desarrollo) en Madrid dentro del área de Comunicaciones móviles. Trabajaba en proyectos europeos que estaban diseñando las redes móviles 3G. Después de 4 años volví a Mallorca donde trabajé como asesora de la dirección general de Tecnologías del Govern Balear también gestionando proyectos europeos. Durante ese período comenzó mi relación con la Universidad de las Islas Baleares como profesora Asociada. Finalmente en 2000 entré como profesora del Dpto de matemáticas e informática de la UIB en donde hice mi doctorado en el ámbito de las redes de comunicaciones móviles.
Actualmente soy directora de la Escuela Politécnica Superior de la UIB.
– Què t´ha impulsat a estudiar una carrera tecnològica?
En el meu cas moltes coses diferents:
– La meva aversió a qualsevol tasca rutinària i repetitiva
– El molt que m’agradava resoldre problemes i aprendre coses
– Les ganes de viatjar
– La possibilitat de tenir una formació que me permetria ser completament independent econòmicament.
– Durant la teva formació superior, notaves una diferència entre companyes que feien carrera d’Humanitats i d´Enginyeria?
Quan vaig arribar al meu col.legi major tothom em demanava que estudies? Quan jo deia que estudiava enginyeria de telecomunicació en molts casos la següent pregunta era: i l’any que ve que estudiaràs?. La diferència entre les meves amigues que estudiaven humanitats i jo (l’única que estudiava una enginyeria de tot el col.legi major) era molt gran. La inversió de temps que dedicaven als seus estudis era molt diferent i donat que tenien molt més temps lliure la vida que feien no s’assemblava gaire a la meva, sobretot els primers anys de la carrera. Ara bé, una vegada vaig començar a treballar les tornes vàren canviar. 😉
– Les estadístiques indiquen que les homes, per un mateix lloc de feina, cobren un 26% més de salari que les dones, en el teu cas és així? O creus l´àmbit del desenvolupament tecnològic no pateix aquesta situació?
En el meu cas no ha estat així. Com més masculinitzat és un sector, més apareixen desigualtats, per tant imagino que existeixen.
– Quan vas entrar al món laboral, de qui vas rebre més suport?
Dels meus companys, tant homes com dona (n’hi havia només una :-))
– Quina avantatge té la teva professió?
Moltes oportunitats per poder fer qualsevol tipus d’activitat. Aprendre coses noves cada dia.
– Dins l´àmbit professional, s’evoca sovint el concepte de «sostre de vidre», en el teu cas es un fenomen que has viscut? Ens podries contar la teva experiència?
No l’he sofert, he tingut oportunitats de progressar i quan m’han interessat les he aprofitades
– A la teva empresa, hi ha un pla d’igualtat de gènere? Quina mesura és la més important per a tu?
Si. La manera com es gestionen els embarassos i el període de lactància.
– La formació continuada és fonamental per adaptar-se a un sector que està en creixement constant i de forma vertiginosa, quina seria la propera formació que t’agradaria rebre? i com veus l’evolució de la teva carrera durant els propers 10 anys?
M’estic formant contínuament. Fa uns mesos he començat a treballar en una nova línia de recerca sobre xarxes de sensors corporals que m’apassiona.
– S´ha posat l´any 2020 com a horitzó pels propers grans canvis tecnològics, i només falten 3 anys, quins canvis creus que afectaran més a la nostra forma de viure?
L’explosió de l’internet of things marcarà un canvi que es notarà a tots els nivells de la nostra vida a on cada vegada més aparells es trobaran connectats i per tant podrem interactuar amb ells.
Com més aparells es connecten, de més informació es disposa sobre les nostres activitats. Com i perquè utilitzam aquesta informació marcarà les nostres vides en un futur.
– Quina app i/o web consideres imprescindible i quina ens recomanaries?
Cap. per a mi l’imprescindible es tenir milions de llibres electrònics i revistes científiques al meu abast.
– Alguna vegada has patit de l´etiqueta de «Friki”?
No
– Creus que en el 2017 encara és necessari celebrar el dia mundial de la Dona? Per quin motiu?
Si més que mai, aquests darrers anys sembla que la societat està tornant enrere amb aquest i altres aspectes