El Menorca i Eivissa Tech Camp 2024 ha conclòs amb èxit després d’un mes intens d’aprenentatge i innovació per a joves de 12 a 17 anys. Organitzat per la Xarxa de FabLabs, sota la direcció científica dels membres del laboratori IOTIB, i promogut per la Fundació Bit, l’Ajuntament d’Eivissa i la Fundació Universitat Empresa de les Illes Balears, a través de la Direcció General d’Innovació i Transformació Digital, aquest campament tecnològic ha proporcionat als participants una experiència única en els camps de l’energia solar, la tecnologia de disseny i fabricació 3D, i la robòtica.
Durant el mes de juliol, els FabLabs del CentreBit Menorca i de la Plaça de sa Drassaneta a Eivissa han estat els centres d’activitat per als joves participants.
A Menorca, els alumnes han après sobre la importància de l’energia solar, des de la seva història i explotació fins a la seva aplicabilitat com a font d’energia renovable en el món actual. Han fabricat un llum solar aplicant tecnologies de fabricació digital, des del disseny i modelatge en 3D fins a la impressió i el seu muntatge, utilitzant també la gravadora-talladora làser per personalitzar-la, i creant la seva pròpia marca.
Els participants també han explorat l’ús de programari per simular el funcionament dels seus sistemes fotovoltaics, analitzant dades i paràmetres clau per a l’eficiència energètica. El procés ha culminat amb la impressió 3D dels components solars, seguint una detallada explicació dels processos, tipus d’impressores i materials utilitzats. El programes de disseny 3D que s’han fet servir per el curs han sigut; Blender On shape i Thinkercad. Així mateix, el programa ha inclòs, a Menorca, la creació de pàgines web amb Webador per vendre els productes solars desenvolupats pels alumnes, oferint una introducció pràctica al màrqueting digital i al comerç electrònic.
Per altra banda, al Fablab de sa Drassaneta d’Eivissa, el focus ha estat en la fabricació 3D, el prototipatge electrònic digital i la robòtica mitjançant la construcció, la personalització i la programació del robot Otto. Els participants han dissenyat i adaptat les estructures i articulacions del robot fent servir tècniques de fabricació digital per la seva fabricació i construcció que han pogut personalitzar segons les seves habilitats i interessos.
Les articulacions, realitzades amb motors servo han sigut controlades amb una electrònica Arduino i alimentades mitjançant bateries. A més, s’han afegit elements de comunicació BLE que han permès el control dels moviments del robot a partir d’una aplicació mòbil. Un recorregut formatiu que els ha permès aplicar coneixements i fer un tast d’àrees tant diverses com l’electrònica, la fabricació 3D i la codificació digital.
El projecte dels participants a Eivissa va concloure amb una presentació de cada un dels robots OTTO fabricants, fomentant la capacitat d’exposició oral i el treball en equip entre grups de joves que es van crear, facilitant la relació entre ells i la pràctica d’habilitats socials per confrontar idees i habilitats.
Una part fonamental dels campaments ha estat l’assemblatge i posada en funcionament dels prototips creats. Els joves han après a enviar arxius per a la impressió i tall de peces, a realitzar proves amb soldadura blana i a muntar conjuntament els seus kits solars, i el prototip de OTTO fabricat.
Aquest campament tecnològic ha estat una oportunitat perquè els joves desenvolupessin habilitats pràctiques i teòriques en un ambient col·laboratiu i innovador. Amb el suport d’experts i professors de la Universitat de les Illes Balears a través del laboratori IOTIB-UIB, els participants han adquirit coneixements essencials per al futur, promovent també valors com la creativitat, el pensament crític i el treball en equip.
El coordinador-monitor de l’Eivissa Tech Camp, David Cifuentes, ha acompanyat al grup de joves en el desenvolupament de l’activitat i en destaca “l’entusiasme dels joves envers aquestes activitats i el bon companyerisme creat durant tots es dies entre joves que no es coneixien. Aquestes activitats d’estiu realitzades a l’espai de FabLab Sa Drassaneta permeten un aprenentatge tecnològic singular que és difícil trobar en altres llocs.” És molt important l’existència d’aquests espais per a fer arribar coneixements usant metodologies no formals. Per altra banda, en David Silva també monitor del Eivissa Tech Camp assenyala que “aquestes activitats obrin un ventall de possibilitats per a que els més joves comencin a tenir un contacte més especial amb la tecnologia, ja que temes com la robòtica i la impressió 3D són elements amb els quals es més complicat tenir contacte, i gràcies al FabLab de Sa Drassaneta tenen un espai per introduir-se de forma més didàctica. No oblidem la part social, ja que el fet que els joves s’ajudin entre ells fa que els problemes que puguin anar sorgint es resolguin més fàcilment.”
Així mateix, el delegat territorial del CentreBit Menorca, José Maria Seguí, ha destacat l’impacte positiu d’aquest programa: “Aquest Tech Camp ha demostrat la capacitat dels nostres joves per adaptar-se i excel·lir en l’ús de tecnologies innovadores. Hem vist com han desenvolupat habilitats tècniques i personals que seran fonamentals per al seu futur acadèmic i professional. Estem molt orgullosos de la seva dedicació i entusiasme.”
Un any més, aquest programa de campus tecnològic d’estiu ha demostrat ser un èxit rotund, amb una participació dels joves de les Illes Balears, que han demostrat la seva passió per la tecnologia i el seu compromís amb un futur sostenible i innovador. La Xarxa de FabLabs, la Fundació Bit i el laboratori IOTIB continuen apostant per crear oportunitats de creixement i aprenentatge per als joves, convertint els FabLabs en espais transformadors de la societat.