Brigada Tech, creat per RTVE, és un programa divulgatiu de coneixements i destreses digitals que cerca ajudar l’audiència a adquirir aquesta informació, així com reduir la bretxa digital, tant generacional com territorial. Es pot veure de forma gratuïta a la pàgina oficial.
El programa compta amb tres àvies ‘reporteres’, Victoria, Charo i Pilar, que anhelen aprendre nous conceptes digitals i faran front a les tasques que encara avui suposen un repte per a molts: com fer la compra per Internet; denunciar un ciberatac a través de la línia de consulta ciutadana 017; aprofitar totes les possibilitats d’un dispositiu mòbil; o ajudar una pime a donar-se a conèixer a les xarxes socials. Aquestes reporteres aniran per les diferents comunitats autònomes del país per a cercar exemples de persones que han aconseguit l’èxit a través de la tecnologia, mentre formen els espectadors en l’àmbit digital. Per part seva, la presentadora rebrà diferents convidats famosos als quals sotmetrà a diversos jocs i activitats. A més, els mentors digitals ajudaran tant a les reporteres com als convidats.
Cada capítol és independent un de l’altre. En aquest tercer episodi, coneixerem com d’avançada està Extremadura en termes de digitalització i noves tecnologies, i també descobrirem temes com polseres intel·ligents, una intel·ligència artificial generadora d’imatges i la impressió 3D en cuina.
Fitxa tècnica:
- Títol original: Brigada Tech: Villanueva de la Serena
- Any: 2023
- Durada: 45 minuts
- País: Espanya
- Direcció: Eva Castillejo
- Guió: Susana Acebes, Eva Llobell
- Repartiment: Luján Argüelles, Victoria, Charo, Pilar, Lala Chus, Sensillo Con S, Ricky García, PabloGshow, Gersanc, Alex Chía
- Producció: Vanesa Aparicio, RTVE, Señor Mono.
- Gènere: Ciència i futur, divulgatiu
- Web oficial: https://www.rtve.es/play/videos/brigada-tech/#
- Sinopsi: En aquesta ocasió ens desplacem fins a Extremadura. Victoria i Pablo coneixen el projecte ‘ExVital’: unes polseres que permeten emmagatzemar dades vitals per a les persones que les utilitzen. Per part seva, Pilar visita l’estudi de disseny i màrqueting liderat per Carmelo i Willy, que han creat un còmic gràcies a una intel·ligència artificial generant les imatges amb les paraules que ells suggerien. D’altra banda, Charo i Chia coneixen a Francisco Javier, director de l’Escola d’hostaleria ESHAEX, que els mostra com funciona una impressora 3D per a cuinar. També els ensenya una taula intel·ligent que projecta imatges i dona informació. Al plató, comptem com a convidats especials amb els components d’un dels grups musicals més coneguts del país: Camela.
- Plataforma: RTVE Play
Fonts: https://www.rtve.es/play/videos/brigada-tech/# i https://www.formulatv.com/programas/brigada-tech/
Les referències tecnològiques que apareixen a la sèrie:
- Xarxes socials – Segons Viquipèdia, és una estructura social formada per individus (o organitzacions) anomenats «nodes» que estan connectats per un o més tipus d’interdependència com ara amistat, parentesc, interessos comuns… Amb l’arribada d’Internet i la tecnologia, l’entorn digital s’ha convertit en un espai habitual de relació, que ens permet comunicar-se en qualsevol moment i a qualsevol lloc.
- Impressora 3D – Segons aquest article, aquestes unitats utilitzen el principi de la impressora d’injecció de tinta per dipositar gotes de materials en capes successives i ultrafines. Les empreses que utilitzen programari de modelatge sòlid CAD en un entorn d’oficina estan descobrint que poden produir models conceptuals tridimensionals de “forma i adaptació”, que s’utilitzen principalment per visualitzar i comunicar el disseny inicial del producte. Un dissenyador ara pot “imprimir” ràpidament un prototip i mostrar-ho a grups d’enginyeria, vendes i màrqueting, així com als fabricants d’eines.
- Intel·ligència artificial – Segons aquest article, aquest concepte cobreix una àmplia gamma d’habilitats de sistemes informàtics per realitzar tasques que d’altra manera requeririen intel·ligència humana o altres formes d’intel·ligència observada a la natura. La intel·ligència artificial es pot definir com:
- Qualsevol sistema artificial que realitza tasques en condicions variables i imprevisibles circumstàncies sense una supervisió humana significativa, o de les quals se’n pot aprendre, experimentar i millorar el rendiment quan s’exposa a conjunts de dades.
- Un sistema artificial desenvolupat en programari informàtic, maquinâriai física un altre context que resol tasques que requereixen percepció, cognició, planificació, aprenentatge, comunicació o acció física.
- Un sistema artificial dissenyat per pensar o actuar com un humà, inclòs el cognitiu d’arquitectures i xarxes neuronals.
- Un conjunt de tècniques, inclòs l’aprenentatge automàtic dissenyat per aproximar una tasca cognitiva.
- Un sistema artificial dissenyat per actuar de manera racional, inclòs un programari intel·ligent, agent o robot que aconsegueix objectius mitjançant la percepció, la planificació, raonar, aprendre, comunicar-se, prendre decisions i actuar.
- Smart City – Segons aquest llibre, una smart city o ciutat intel·ligent és una ciutat innovadora que utilitza les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i altres mitjans per millorar la presa de decisions, així com l’eficiència de les operacions, els serveis urbans i la seva competitivitat, alhora que garanteix l’atenció a les necessitats de les generacions actuals i futures en relació amb els aspectes econòmics, socials i mediambientals.
- Rellotge i polseres intel·ligents – Segons TechLib, és un rellotge digital que ofereix moltes altres funcions a més del cronometratge. Els exemples inclouen monitorar el seu ritme cardíac, rastrejar la seva activitat i proporcionar recordatoris durant tot el dia. Com un telèfon intel·ligent, un rellotge intel·ligent té una pantalla tàctil, que li permet realitzar accions tocant o lliscant la pantalla.
- NFC – Segons Viquipèdia, la comunicació de camp proper o NFC (de l’anglès near field communication) és una tecnologia estandarditzada que té com a propòsit facilitar la interconnexió de dispositius i l’intercanvi de dades en un entorn acotat. Neix a partir de la identificació per radiofreqüència (RFID), tecnologia que utilitza ones de ràdio per transferir dades des d’una etiqueta o targeta cap a un lector que la pugui identificar o rastrejar sense la necessitat de cap contacte entre ells.
Relacionat amb la perspectiva de gènere trobem:
En aquest programa veiem dues dones STEM, na Noelia, que ens parla de les polseres intel·ligents ExVital, i l’Eva, que ens parla d’intel·ligència artificial. A més, les tres àvies reporteres són dones grans interessades a aprendre, per tant, ens dona a entendre que mai no és massa tard per aprendre, i una de les mentores digitals és una dona, na Lala Chus. Estaria bé, de cara a pròximes edicions, incorporar més influencers femenines que fessin de mentores digitals.
Algunes reflexions (tema del debat):
- El capítol ens parla d’Smart cities (ciutats intel·ligents). La vostra ciutat o poble la consideraríeu una smart city? Per què? Quins elements fan que ho sigui? Quins elements podrien fer que ho fos? Quins elements considerau que serien més necessaris a la vostra ciutat?
- En els diferents programes passen diversos artistes d’Espanya: cantants, actors, directores… i els mostren aplicacions o conceptes que els poden ajudar en el seu dia a dia. Quines aplicacions de les quals mostren creieu que utilitzaríeu vosaltres per la vostra professió desitjada?
- També podem veure com la tecnologia sempre se sol fusionar amb altres professions, com art, alimentació, salut… Quines creieu que són les millors combinacions i per què? Ex: la impressió 3D en la cuina, la robòtica en l’assistència mèdica…
- Creieu que és necessari que existeixin Centres de Competències Digitals? A quins llocs creieu que és més necessari? Quins cursos o tallers penseu que fan? Quins proposaríeu vosaltres?
- Qui en sortiria més beneficiat d’aquestes polseres intel·ligents que poden arribar a salvar la vida? Tots són aspectes positius o també creieu que n’hi ha de negatius?
- Quines aplicacions en podríeu extreure d’una IA generadora d’imatges? I d’una d’escriptura? Coneixeu altres tipus d’IA? Quines?
- Què en penseu d’aquestes IA més artístiques, que permeten crear imatges o escriure poemes? Pensau que posen en perill la feina dels artistes o poden complementar-la?
- Al capítol s’utilitza una IA per crear la lletra d’una cançó a l’estil de Camela. Penseu que el futur anirà per aquí, que seran les IA que generaran les cançons? O ho continuaran fent els humans? Per què? Quin valor afegit tenen els humans que les IA no tenen, de moment?
Per a saber-ne més:
- Aquest enllaç és un recull de tota la terminologia que es veu en els diferents programes per tal de poder-los repassar una vegada vistel capítol: https://www.rtve.es/television/20230427/diccionario-tecnologico-terminos-digitales-aprende-brigada-tech/2432664.shtml
- Si voleu ampliar informació sobre el programa, també ho podeu fer veient aquesta nota de premsa que es va publicar sobre la seva estrena: https://portal.mineco.gob.es/es-es/comunicacion/Paginas/estreno-BrigadaTech-RTVE-Generaci%C3%B3nD.aspx o seguir-los per xarxes socials:@BrigadaTechTVE i (3) Brigada Tech | Facebook
- Fitxa CineTIC: “Print the legend: la revolución en 3D” | FUNDACIÓ BIT (fundaciobit.org)
- Fitxa CineTIC: Ocean’s 8 | FUNDACIÓ BIT (fundaciobit.org)
Adreçat a (edat/cursos):
Apte per tots els públics.
5è i 6è de primària, ESO, Batxillerat i FP.
Finalment, si voleu posar a prova els vostres coneixements sobre la pel·lícula i les tecnologies que hi surten, aquí trobareu un petit Quiz, a veure quantes n’encertau!