Brigada Tech, creat per RTVE, és un programa divulgatiu de coneixements i destreses digitals que cerca ajudar l’audiència a adquirir aquesta informació, així com reduir la bretxa digital, tant generacional com territorial. Es pot veure de forma gratuïta a la pàgina oficial.
El programa comptarà amb tres àvies ‘reporteres’, Victoria, Charo i Pilar, que anhelen aprendre nous conceptes digitals i faran front a les tasques que encara avui suposen un repte per a molts: com fer la compra per Internet; denunciar un ciberatac a través de la línia de consulta ciutadana 017; aprofitar totes les possibilitats d’un dispositiu mòbil; o ajudar una pime a donar-se a conèixer a les xarxes socials. Aquestes reporteres aniran per les diferents Comunitats Autònomes del país per a cercar exemples de persones que han aconseguit l’èxit a través de la tecnologia, mentre formen els espectadors en l’àmbit digital. Per part seva, la presentadora rebrà a diferents convidats famosos als quals sotmetrà a diversos jocs i activitats. A més, els mentors digitals ajudaran tant a les reporteres com als convidats.
Cada capítol és independent un de l’altre. En aquest primer episodi, coneixerem com d’avançada està la Comunitat Valenciana en termes de digitalització i noves tecnologies, així com descobrirem temes com el metavers, INCIBE i diferentes eines meteorològiques digitals.
Fitxa tècnica:
- Títol original: Brigada Tech: Altea
- Any: 2023
- Durada: 45 minuts
- País: Espanya
- Direcció: Eva Castillejo
- Guió: Susana Acebes, Eva Llobell
- Repartiment: Luján Argüelles, Victoria, Charo, Pilar, Lala Chus, Sensillo Con S, Ricky García, PabloGshow, Gersanc, Alex Chía
- Producció: Vanesa Aparicio, RTVE, Señor Mono.
- Gènere: Ciència i futur, divulgatiu
- Web oficial: https://www.rtve.es/play/videos/brigada-tech/#
- Sinopsi: Charo i Sensillo s’introdueixen en el metavers per a descobrir què és i quines possibilitats ofereix. Ho fan de la mà d’una empresa que ha construït més de 200 metaversos. A més, Charo i Lalachus acudeixen a l’Institut Nacional de Ciberseguretat, per a realitzar un recorregut exclusiu per les seves instal·lacions i donar-nos a conèixer tot el que fan per a protegir-nos dels ciberdelinqüents. D’altra banda, Victoria i Ger coneixen a Pedro José, un jove alacantí que prediu el temps amb eines digitals distribuïdes en diverses zones de la Vega Baixa. Des de llavors, col·labora amb l’AEMET. Victoria i Ger participen en un dels seus vídeos per a explicar-nos quin temps farà en els pròxims dies. D’altra banda, Pilar visita el Benidorm Fest per a sotmetre als cantants a un test digital: Quant coneixen sobre cultura digital? I tot això amb una convidada de luxe al plató: Mónica Naranjo, que participa al llarg de tot el programa en els jocs i activitats que es realitzen a partir dels vídeos.
- Plataforma: RTVE Play
Font: https://www.rtve.es/play/videos/brigada-tech/#
Les referències tecnològiques que apareixen a la sèrie:
- Bretxa digital – Segons l’enciclopèdia, és la desigualtat provocada per l’adveniment de l’anomenada societat de la informació entre els grups de població que tenen accés a internet i a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i els que no en tenen.
- Metavers – Segons el centre de terminologia, és l’entorn virtual on les persones interaccionen socialment i econòmicament mitjançant icones en un ciberespai que és una metàfora del món real. Però si volem ampliar aquest concepte, podem anar a la definició que proposa l’Encyclopedia: el metavers és l’univers post-realitat, un entorn multiusuari perpetu i persistent que fusiona la realitat física amb la virtualitat digital. Es basa en la convergència de tecnologies que permeten interaccions multisensorials amb entorns virtuals, objectes digitals i persones com la realitat virtual (VR) i la realitat augmentada (AR). Per tant, el Metavers és una xarxa interconnectada d’entorns socials immersius en xarxa en plataformes multiusuari persistents. Permet la comunicació d’usuari encarnada sense fissures en interaccions dinàmiques i en temps real amb artefactes digitals. La seva primera iteració va ser una xarxa de mons virtuals on els avatars podien teleportar-se entre ells. La iteració contemporània de Metavers presenta plataformes de RV socials i immersives compatibles amb els videojocs multijugador massius en línia, mons de jocs oberts i espais de col·laboració AR.
- Realitat virtual – Segons aquest article, és un terme que s’aplica a un conjunt d’experiències sensorials sintètiques, és a dir generades per computador, comunicades a un operador o participant. La majoria de les aplicacions de realitat virtual són experiències visuals on el participant es veu immers i interactua en un ambient o escena virtual. L’escena virtual es visualitza mitjançant algun dispositiu de visualització, en alguns casos utilitzant visualització estereoscòpica la qual brinda la sensació de l’ambient tridimensional.
- Realitat augmentada – Segons aquest article, és una tecnologia que utilitza dispositius de vídeo per reconèixer objectes en el món real des d’una perspectiva humana. Integra sense problemes els mons real i virtual mitjançant la visualització d’informació virtual, com el text, així com els objectes 2D i 3D, en temps real sobre els objectes reconeguts. La informació virtual ha d’estar vinculada espacialment al món real de manera coherent, la qual cosa es denomina registre d’imatges o en anglès “registration”. Per això es necessita saber en tot moment la posició de l’usuari, tracking, respecte al món real. A diferència de les aplicacions de Realitat Virtual, les aplicacions de RA generalment necessiten la mobilitat de l’usuari, fins i tot cap a ambients externs. En aquestes aplicacions de realitat augmentada pot ser necessària conèixer la posició global del participant utilitzant dispositius com a GPS i brúixoles digitals. Seguint la definició de l’autor Ronald Azuma un sistema de Realitat Augmentada té 3 requisits:
- Combina la realitat amb informació sintètica.
- Els objectes virtuals estan registrats en el món real.
- És interactiu en temps real.
- Realitat mixta – Segons aquest article, són espais predominantment virtuals on els objectes i persones del món real s’integren dinàmicament en mons virtuals per produir nous entorns i visualitzacions on els objectes físics i digitals coexisteixen i interactuen en temps real.
- Ciberseguretat – El centre de terminologia ho defineix com el conjunt de mesures físiques, lògiques i administratives destinades a protegir la disponibilitat, la integritat i la confidencialitat de dades connectades en xarxa.
- Xarxes socials – Segons Viquipèdia, és una estructura social composta per individus (o organitzacions) anomenats «nodes» que estan connectats per un o més tipus d’interdependència com ara amistat, parentesc, interessos comuns… Amb l’arribada d’Internet i la tecnologia, l’entorn digital s’ha convertit en un espai habitual de relació, que ens permeten comunicar-se en qualsevol moment i en qualsevol lloc.
Relacionat amb la perspectiva de gènere trobam:
Entre les diferents persones que apareixen hi ha dones que treballen amb la tecnologia, com per exemple na Patricia que treballa a INCIBE. A més, les tres àvies reporteres són dones grans interessades a aprendre, per tant, ens dona a entendre que mai no és massa tard per aprendre, i una de les mentores digitals és una dona, na Lala Chus. Estaria bé, de cara a pròximes edicions, incorporar més influencers femenines que fessin de mentores digitals.
Algunes reflexions (tema del debat):
- En quins àmbits o col·lectius creieu que es dona més la bretxa digital? És només qüestió d’edat o també pot ser per més factors (nivell educatiu, nivell adquisitiu, gènere)? Què proposaríeu per posar fi a això?
- Per què pensau que les tres reporteres de Brigada Tech són tres dones grans?
- Creieu que metavers, realitat virtual, realitat augmentada i realitat mixta és el mateix? Quines semblances i quines diferències veieu que tenen? Per què pensau que es poden fer servir cadascuna d’aquestes tecnologies? És possible combinar-les?
- La tecnologia sovint s’integra amb altres professions, com ara la meteorologia, l’educació, l’art, etc. Quines combinacions us semblen les més efectives i per què?
- A quines d’aquestes noves tecnologies veieu una major utilitat en el dia a dia?
- Quines són les bones pràctiques que s’han de seguir per garantir la seguretat dels dispositius?
- Coneixíeu el servei d’INCIBE? En quins casos l’utilitzaríeu?
- Per què INCIBE té una atenció especial per a les persones grans? Creieu que és necessari? Haurien de tenir aquest tipus de serveis també altres entitats, com ara els bancs, que cada vegada fan més tràmits en línia i moltes persones grans no ho saben fer?
- Com descriu Mónica Naranjo el seu avatar? Per què actua d’aquesta manera davant la seva aparició? Utilitzeu avatars? Per a què? Quins altres usos els podeu donar?
- Pensau que el projecte d’Amaia és realment útil per les persones grans que no tenen molts de coneixements de tecnologia? Per a quines altres persones podeu veure que aquesta aplicació seria útil? Quins altres apartats afegiríeu a l’aplicació d’Amaia, a més de penjar vídeos, fotos i preguntar com es troba la persona?
Per a saber-ne més:
- Aquest enllaç és un recull de tota la terminologia que es veu en els diferents programes per tal de poder-los repassar un cop vist el capítol.
- Si voleu ampliar informació sobre el programa, també ho podeu fer veient aquesta nota de premsa que es va publicar sobre la seva estrena.
Adreçat a (edat/cursos):
Tots els públics.
5è i 6è de primària, ESO i Batxillerat.
Finalment, si voleu posar a prova els vostres coneixements sobre la pel·lícula i les tecnologies que hi surten, aquí trobareu un petit Quiz, a veure quantes n’encertau!