Brigada Tech és un programa divulgatiu de coneixements i habilitats digitals que cerca ajudar l’audiència a adquirir aquesta informació, així com reduir la bretxa digital, tant generacional com territorial, creat per RTVE. Es pot veure de forma gratuïta a la pàgina oficial.
El programa compta amb tres àvies ‘reporteres’, Victoria, Charo i Pilar, que anhelen aprendre nous conceptes digitals i faran front a les tasques que encara avui suposen un repte per a molts: com fer la compra per Internet; denunciar un ciberatac a través de la línia de consulta ciutadana 017; aprofitar totes les possibilitats d’un dispositiu mòbil; o ajudar una PIME a donar-se a conèixer a les xarxes socials. Aquestes reporteres aniran per les diferents comunitats autònomes del país per a cercar exemples de persones que han aconseguit l’èxit a través de la tecnologia, mentre formen els espectadors en l’àmbit digital. Per part seva, la presentadora rebrà diferents convidats famosos, als quals sotmetrà a diversos jocs i activitats. A més, els mentors digitals ajudaran tant a les reporteres com als convidats.
Cada capítol és independent un de l’altre. En aquest segon episodi, coneixerem com d’avançada està Castella la Manxa en termes de digitalització i noves tecnologies, i també descobrirem temes com els bessons digitals, els cibervoluntaris i el món d’una Tiktoker molt especial.
Fitxa tècnica:
- Títol original: Brigada Tech: Puertollano (Ciudad Real)
- Any: 2023
- Durada: 45 minuts
- País: Espanya
- Direcció: Eva Castillejo
- Guió: Susana Acebes, Eva Llobell
- Repartiment: Luján Argüelles, Victoria, Charo, Pilar, Lala Chus, Sensillo Con S, Ricky García, PabloGshow, Gersanc, Alex Chía
- Producció: Vanesa Aparicio, RTVE, Señor Mono.
- Gènere: Ciència i futur, divulgatiu
- Web oficial: https://www.rtve.es/play/videos/brigada-tech/#
- Sinopsi: En aquest episodi, anem fins a Castella la Manxa. Entre els continguts del programa, Pilar i Ger s’introdueixen en el Museu de Valdepeñas on es realitzen rèpliques digitals en 3D de peces arqueològiques. Per part seva, Victoria viatja a Màlaga on coneix la Fundació Cibervoluntarios, que s’encarrega de promoure l’ús i coneixement de la tecnologia per a pal·liar les bretxes socials basant-se en la col·laboració. A més, parla amb Damián, un dels cibervoluntaris que fan aquesta important labor social. D’altra banda, Charo descobreix que hi ha multitud de conceptes i termes sobre xarxes socials que desconeix. Lalachus li explica en què consisteixen aquests termes digitals i com funcionen. A més, la porta a conèixer a dos tiktokers molt especials: Rosa i Christian, parella d’àvia i net que han revolucionat la xarxa social amb els seus vídeos divertits i plens de bon rotllo. En aquesta ocasió, comptem en plató amb la participació de l’actor i humorista Pablo Chiapella.
- Plataforma: RTVE Play
Fonts: https://www.rtve.es/play/videos/brigada-tech/# i https://www.formulatv.com/programas/brigada-tech/
Les referències tecnològiques que apareixen a la sèrie:
- Xarxes socials – Segons Viquipèdia, és una estructura social formada per individus (o organitzacions) anomenats «nodes» que estan connectats per un o més tipus d’interdependència com ara amistat, parentesc, interessos comuns… Amb l’arribada d’Internet i la tecnologia, l’entorn digital s’ha convertit en un espai habitual de relació, que ens permeten comunicar-se en qualsevol moment i en qualsevol lloc.
- Influencer – Segons Viquipèdia, és una persona que compta amb una certa credibilitat sobre un tema concret i que, per la seva presència i influència en xarxes socials, pot arribar a convertir-se en prescriptor o prescriptora d’interès per a les marques. Els influencers comparteixen a les xarxes la seva visió particular d’allò que els apassiona, i això els torna capaços de marcar tendència i generar canvis en els hàbits de consum. Internet els permet guanyar cada cop més audiència, likes, retuits i shares, la qual cosa es tradueix en capacitat d’influència.
- Ciberassetjament – Segons Unicef, és l’assetjament o intimidació mitjançant les tecnologies digitals. Pot passar a les xarxes socials, les plataformes de missatgeria, les plataformes de jocs i els telèfons mòbils. És un comportament que es repeteix i que cerca atemorir, enfadar o humiliar a altres persones. Per exemple:
- Difondre mentides o publicar fotografies o vídeos vergonyosos d’algú en les xarxes socials.
- Enviar missatges, imatges o vídeos feridors, abusius o amenaçadors a través de plataformes de missatgeria
- Fer-se passar per una altra persona i enviar missatges agressius en nom d’aquesta persona o a través de comptes falsos.
L’assetjament cara a cara i el ciberassetjament succeeixen junts sovint. Però el ciberassetjament deixa una empremta digital; és a dir, un registre que pot servir de prova per a ajudar a detenir l’abús.
- Bessó digital – Segons Viquipèdia, un bessó digital és una representació virtual que serveix com a contrapartida digital en temps real d’un objecte o procés físic.
- Marketing digital – Segons Internet Archive, la comercialització de productes o serveis que utilitzen canals digitals per arribar als consumidors. L’objectiu clau és promoure les marques a través de diverses formes de mitjans digitals. El màrqueting digital s’estén més enllà del màrqueting per Internet per incloure canals que no requereixen l’ús d’Internet. Inclou telèfons mòbils (tant SMS com MMS), màrqueting de xarxes socials, publicitat de pantalla, màrqueting de motors de cerca i qualsevol altra forma de mitjans digitals. La majoria dels experts creuen que el “digital” no és només un altre canal de comercialització. Requereix un nou enfocament de la comercialització i una nova comprensió del comportament dels clients. Per exemple, requereix que les empreses analitzin i quantifiquin el valor de les descàrregues d’aplicacions en dispositius mòbils, tuits a Twitter, m’agrades a Facebook, etc.
- Notícies falses/Fake News – Segons el centre de terminologia, es pot definir com aquella notícia que difon informació que no és certa, d’una manera generalment premeditada, sobretot a les xarxes socials, amb la intenció de danyar la reputació d’algú o d’influir en l’opinió pública.
- Bretxa digital – Segons l’enciclopèdia, és la desigualtat provocada per l’adveniment de l’anomenada societat de la informació entre els grups de població que tenen accés a internet i a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i els que no en tenen.
- Metavers – Segons el centre de terminologia, és l’entorn virtual on les persones interaccionen socialment i econòmicament mitjançant icones en un ciberespai que és una metàfora del món real. Però si volem ampliar aquest concepte, podem anar a la definició que proposa l’Encyclopedia: el metavers és l’univers post-realitat, un entorn multiusuari perpetu i persistent que fusiona la realitat física amb la virtualitat digital. Es basa en la convergència de tecnologies que permeten interaccions multisensorials amb entorns virtuals, objectes digitals i persones com la realitat virtual (VR) i la realitat augmentada (AR). Per tant, el Metavers és una xarxa interconnectada d’entorns socials immersius en xarxa en plataformes multiusuari persistents. Permet la comunicació d’usuari encarnada sense fissures en interaccions dinàmiques i en temps real amb artefactes digitals. La seva primera iteració va ser una xarxa de mons virtuals on els avatars podien teleportar-se entre ells. La iteració contemporània de Metavers presenta plataformes de RV socials i immersives compatibles amb els videojocs multijugador massius en línia, mons de jocs oberts i espais de col·laboració AR.
Algunes reflexions (tema del debat):
- Què en pensau de la Fundació de Cibervoluntaris? Creieu que la feina que fan és necessària? Quines activitats creieu que han de fer per la població? Quin tipus de tallers proposaríeu fer? Vosaltres us animaríeu a ser cibervoluntaris? Per què?
- S’ha parlat de ciberassetjament, grooming i sexting. Sabeu que són aquests conceptes? Els heu patit mai o coneixeu algú proper o famós que hagi patit casos de ciberassetjament o de grooming? Què trobau que es poden fer en aquests casos?
- Què en pensau de l’afirmació de na Victoria de què la tecnologia està ajudant enormement a les relacions laborals? És així o no? Per què?
- Per a què utilitzau vosaltres les xarxes socials? Li donau un ús diferent depenent de la xarxa social que es tracta?
- Coneixeu el tàndem de l’àvia i el net influencer? Penseu que vosaltres també podríeu fer un tàndem amb les vostres àvies, avis o altres familiars? Per què? Com seria el vostre perfil: d’humor, de cuina, de vida quotidiana…? Quins beneficis creieu que tendria, tant per vosaltres com per la persona amb qui compartiríeu el perfil?
- Hem parlat de bessons digitals i els hem vist al museu. Quines altres aplicacions els donaríeu als bessons digitals? Pensau que tots els museus n’haurien de tenir un per cadascuna de les seves obres?
- Quantes empreses creieu que s’han beneficiat de modernitzar digitalment el seu negoci? Pensau que avui en dia hi ha empreses del vostre municipi que els aniria bé digitalitzar-se? Per què? Què els recomanaríeu a aquestes empreses que fessin?
- Per què penseu que existeixen les fake news? Vosaltres sabeu detectar-les? Posau-vos a prova amb aquest joc interactiu!
Per a saber-ne més:
- Aquest enllaç és un recull de tota la terminologia que es veu en els diferents programes per tal de poder-los repassar un cop vist el capítol: https://www.rtve.es/television/20230427/diccionario-tecnologico-terminos-digitales-aprende-brigada-tech/2432664.shtml
- Si voleu ampliar informació sobre el programa, també ho podeu fer veient aquesta nota de premsa que es va publicar sobre la seva estrena: https://portal.mineco.gob.es/es-es/comunicacion/Paginas/estreno-BrigadaTech-RTVE-Generaci%C3%B3nD.aspx o seguir-los a xarxes:https://twitter.com/BrigadaTechTVE https://www.facebook.com/BrigadaTech https://www.instagram.com/brigadatech/
Adreçat a (edat/cursos):
Apte per tots els públics.
5è i 6è de primària, ESO, Batxillerat i FP.
Finalment, si voleu posar a prova els vostres coneixements sobre la pel·lícula i les tecnologies que hi surten, aquí trobareu un petit Quiz, a veure quantes n’encertau!