Brigada Tech, creat per RTVE, és un programa divulgatiu de coneixements i habilitats digitals que cerca ajudar l’audiència a adquirir aquesta informació, així com reduir la bretxa digital, tant generacional com territorial. Es pot veure de forma gratuïta a la seva pàgina oficial.
El programa compta amb tres àvies ‘reporteres’, Victoria, Charo i Pilar, que anhelen aprendre nous conceptes digitals i faran front a les tasques que encara avui suposen un repte per a molts: com fer la compra per Internet; denunciar un ciberatac a través de la línia de consulta ciutadana 017; aprofitar totes les possibilitats d’un dispositiu mòbil; o ajudar una pime a donar-se a conèixer a les xarxes socials. Aquestes reporteres aniran per les diferents comunitats autònomes del país per a cercar exemples de persones que han aconseguit l’èxit a través de la tecnologia, mentre formen els espectadors en l’àmbit digital. Per part seva, la presentadora rebrà a diferents convidats famosos als quals sotmetrà a diversos jocs i activitats. A més, els mentors digitals ajudaran tant a les reporteres com als convidats.
Cada capítol és independent un de l’altre. En aquest quart episodi, coneixerem com d’avançada està Castella i Lleó en termes de digitalització i noves tecnologies, així com descobrirem temes com la realitat virtual, els codis QR i la venda online.
Fitxa tècnica:
- Títol original: Brigada Tech Laguna del Duero (Valladolid)
- Any: 2023
- Durada: 45 minuts
- País: Espanya
- Direcció: Eva Castillejo
- Guió: Susana Acebes, Eva Llobell
- Repartiment: Luján Argüelles, Victoria, Charo, Pilar, Lala Chus, Sensillo Con S, Ricky García, PabloGshow, Gersanc, Alex Chía
- Producció: Vanesa Aparicio, RTVE, Señor Mono.
- Gènere: Ciència i futur, divulgatiu
- Web oficial: https://www.rtve.es/play/videos/brigada-tech/#
- Sinopsi: Ens desplacem fins a Castella i Lleó. Pilar i Lala Chus coneixen a Óscar Costa, un dels professors pioners a utilitzar la Realitat Virtual a les aules. En les seves classes de Secundària i d’Universitat utilitza unes ulleres de realitat virtual fabricades amb cartró. Per part seva, Victoria viatja fins a Segòvia per a conèixer a Julio Barbero, un mestre esgrafista que ha aconseguit fusionar una tècnica mil·lenària amb la tecnologia de la informació a través de l’elaboració d’un esgrafiat amb un codi QR en plaques de calç. Julio ha aconseguit, ni més ni menys, que les parets “parlin”. D’altra banda, Charo i Chia coneixen a María, que va transformar la carnisseria de la seva família en tot un negoci en línia d’èxit. El que abans era un petit comerç de Salamanca, ara ven carn des del seu web a tota Espanya i part de l’estranger. Al plató comptem amb una de les creadores i directores més importants de la televisió del nostre país: Laura Caballero, a més de l’actor Raúl Tejón.
- Plataforma: RTVE Play
Fonts: https://www.rtve.es/play/videos/brigada-tech/# i https://www.formulatv.com/programas/brigada-tech/
Les referències tecnològiques que apareixen a la sèrie:
- Streaming – Segons Wikipedia, es refereix a la distribució digital de contingut multimèdia a través d’una xarxa de computadores, de manera que l’usuari utilitza el producte alhora que es descarrega. La paraula es refereix a un corrent continu que flueix sense interrupció, i habitualment a la difusió d’àudio o vídeo.
- Realitat virtual – Segons aquest article, és un terme que s’aplica a un conjunt d’experiències sensorials sintètiques, és a dir generades per ordinador, comunicades a un operador o participant. La majoria de les aplicacions de realitat virtual són experiències visuals on el participant es veu immers i interactua en un ambient o escena virtual. L’escena virtual es visualitza mitjançant algun dispositiu de visualització, en alguns casos utilitzant visualització estereoscòpica la qual brinda la sensació de l’ambient tridimensional.
- Realitat augmentada – Segons aquest article, és una tecnologia que utilitza dispositius de vídeo per reconèixer objectes en el món real des d’una perspectiva humana. Integra sense problemes els mons real i virtual mitjançant la visualització d’informació virtual, com el text, així com els objectes 2D i 3D, en temps real sobre els objectes reconeguts. Seguint la definició de l’autor Ronald Azuma un sistema de Realitat Augmentada té 3 requisits:
- Combina la realitat amb informació sintètica.
- Els objectes virtuals estan registrats en el món real.
- És interactiu en temps real.
La informació virtual ha d’estar vinculada espacialment al món real de manera coherent, la qual cosa es denomina registre d’imatges o en anglès “registration”. Per això es necessita saber en tot moment la posició de l’usuari, tracking, respecte al món real. A diferència de les aplicacions de Realitat Virtual, les aplicacions de RA generalment necessiten la mobilitat de l’usuari, fins i tot cap a ambients externs. En aquestes aplicacions de realitat augmentada pot ser necessària conèixer la posició global del participant utilitzant dispositius com a GPS i brúixoles digitals.
- Realitat mixta – Segons aquest article, són espais predominantment virtuals on els objectes i persones del món real s’integren dinàmicament en mons virtuals per produir nous entorns i visualitzacions on els objectes físics i digitals coexisteixen i interactuen en temps real.
- Holografia – Segons Viquipèdia, és una tècnica avançada de fotografia, que consisteix en crear imatges sobre un suport pla que, per il·lusió òptica, semblen ser tridimensionals. Per a fer-ho, es fa servir un raig làser que grava microscòpicament una pel·lícula fotosensible. La interferència que es produeix entre dos feixos de llum coherents fa possible que la llum d’un d’aquests es reflecteixi en l’objecte. Quan la pel·lícula rep la llum des d’una perspectiva adequada, es projecta una imatge en tres dimensions. A més, processades, i il·luminades de manera precisa, les imatges poden aparèixer sortint-se dels seus límits, fora o dins del marc, i l’observador, sense haver de tenir la necessitat de cap accessori, les pot veure sense discontinuïtats i variant les perspectives depenent de la seva posició.
- Robots – Segons l’enciclopèdia catalana, és una màquina automàtica capaç de manipular objectes, executar operacions i moviments diversos segons un programa que pot ser modificable o adaptable, i que pot anar equipat amb sensors per tal de detectar els senyals d’entrada i les condicions ambientals.
- QR – Segons la definició del centre de terminologia, és un sistema per a emmagatzemar informació que consta d’una matriu de punts quadrada destinada a ser llegida per un dispositiu intel·ligent, sovint un telèfon mòbil.
- Motors de recerca – Segons Viquipèdia, és un programa informàtic dissenyat per ajudar a trobar informació emmagatzemada en un sistema informàtic com ara una xarxa, Internet, un servidor o un ordinador personal. L’objectiu principal és el de trobar altres programes informàtics, pàgines web i documents, entre d’altres.
- Xip – Segons l’enciclopèdia catalana, és un dispositiu electrònic consistent en un conjunt d’elements connectats permanentment formant un determinat circuit miniaturitzat, capaç de desenvolupar les mateixes funcions que en un circuit electrònic convencional.
- SEO – Segons Google, és optimització en cercadors. Es tracta del procés de millorar un lloc perquè els cercadors puguin comprendre-ho millor. També és el càrrec que exerceix la persona que treballa per a millorar el posicionament en cercadors: acabem de contractar un nou SEO perquè millori la nostra presència en el Web.
- Ciberseguretat – El centre de terminologia ho defineix com el conjunt de mesures físiques, lògiques i administratives destinades a protegir la disponibilitat, la integritat i la confidencialitat de dades connectades en xarxa.
- Màrqueting digital – Segons Internet Archive, la comercialització de productes o serveis que utilitzen canals digitals per arribar als consumidors. L’objectiu clau és promoure les marques a través de diverses formes de mitjans digitals. El màrqueting digital s’estén més enllà del màrqueting per Internet per incloure canals que no requereixen l’ús d’Internet. Inclou telèfons mòbils (tant SMS com MMS), màrqueting de xarxes socials, publicitat de pantalla, màrqueting de motors de cerca i qualsevol altra forma de mitjans digitals. La majoria dels experts creuen que el “digital” no és només un altre canal de comercialització. Requereix un nou enfocament de la comercialització i una nova comprensió del comportament dels clients. Per exemple, requereix que les empreses analitzin i quantifiquin el valor de les descàrregues d’aplicacions en dispositius mòbils, tuits a Twitter, m’agrades a Facebook, etc.
- Xarxes socials – Segons Viquipèdia, és una estructura social formada per individus (o organitzacions) anomenats «nodes» que estan connectats per un o més tipus d’interdependència com ara amistat, parentesc, interessos comuns… Amb l’arribada d’Internet i la tecnologia, l’entorn digital s’ha convertit en un espai habitual de relació, que ens permeten comunicar-se en qualsevol moment i en qualsevol lloc.
Relacionat amb la perspectiva de gènere trobem:
En aquest programa veiem a na Maria i n’Estefania, dues joves emprenedores que van impulsar el seu negoci familiar gràcies a digitalitzar la carnisseria implementant les compres online i aplicant estratègies de màrqueting digital amb la seva pàgina web. A més, les tres àvies reporteres són dones grans interessades a aprendre, per tant, ens dóna a entendre que mai no és massa tard per aprendre, i una de les mentores digitals és una dona, na Lala Chus. Estaria bé, de cara a pròximes edicions, incorporar més influencers femenines que fessin de mentores digitals.
Algunes reflexions (tema del debat):
- L’actor diu que ell és tot el digital que ha de ser en el món en què vivim. De què creieu que està xerrant?
- Com veieu vosaltres aquesta nova manera d’educar als infants a través de realitat virtual? Li veieu futur? Si haguéssiu de preparar una classe o una situació d’aprenentatge amb aquesta tecnologia, de quin tema el faríeu? Quins temes us agradaria aprendre utilitzant aquesta tecnologia?
- Com diuen en el programa, vosaltres també penseu que la realitat virtual i altres tecnologies similars poden ajudar a atraure i motivar l’alumnat? Per què?
- A part de l’àmbit educatiu, a quins altres sectors podríem utilitzar la realitat virtual? per exemple: visites virtuals a monuments, museus…? Per a què?
- Es parla que la realitat virtual pot ajudar als joves amb TEA (Trastorn d’espectre autista) a enfrontar-se a la realitat amb fets que els angoixen, per intentar ajudar-los. És possible? Amb quins altres trastorns o malalties es podria aplicar això?
- Aquesta combinació entre la tradició i la digitalització és cada cop més freqüent, com veiem amb l’exemple de l’esgrafiat i els codis QR. Quina altra combinació penseu que es podria fer servir amb les coses que teniu al vostre poble/ciutat/barriada?
- NaVictoria dona la idea de crear una ruta de codis QR per un poble o ciutat. Vosaltres a quins edificis emblemàtics del vostre poble els posaríeu un codi QR perquè contàs la seva història? Quina ruta de codis QR crearíeu?
- Feu moltes compres online? Quantes al mes o a l’any? Quin tipus de productes compreu més en línia? Com ha estat l’experiència? Quines coses bones i dolentes té comprar d’aquesta manera? Heu començat a comprar més en línia arrel de la pandèmia o no us ha afectat? Pensau que les botigues tradicionals s’estan “posant les piles” en l’e-commerce, o encara els falta molt?
- Quantes empreses creieu que s’han beneficiat de modernitzar digitalment el seu negoci? Pensau que avui en dia hi ha empreses del vostre municipi que els aniria bé digitalitzar-se? Per què? Què els hi recomanaríeu a aquestes empreses que fessin?
- Cada vegada més gent se suma als cotxes elèctrics. Quins avantatges i desavantatges tenen aquests vehicles? Vosaltres en teniu o us plantejau comprar-ne cap? Per què?
- Mencionen a la figura de l’eco manager. A quins llocs creieu que aquesta figura també és necessària, a part d’un rodatge?
Per a saber-ne més:
- Aquest enllaç és un recull de tota la terminologia que es veu en els diferents programes per tal de poder-los repassar un cop vist el capítol: https://www.rtve.es/television/20230427/diccionario-tecnologico-terminos-digitales-aprende-brigada-tech/2432664.shtml
- Si voleu ampliar informació sobre el programa, també ho podeu fer veient aquesta nota de premsa que es va publicar sobre la seva estrena: https://portal.mineco.gob.es/es-es/comunicacion/Paginas/estreno-BrigadaTech-RTVE-Generaci%C3%B3nD.aspx o seguir-los per xarxes socials:@BrigadaTechTVE i (3) Brigada Tech | Facebook
Adreçat a (edat/cursos):
Apte per tots els públics.
5è i 6è de primària, ESO, Batxillerat i FP.
Finalment, si voleu posar a prova els vostres coneixements sobre la pel·lícula i les tecnologies que hi surten, aquí trobareu un petit Quiz, a veure quantes n’encertau!