Un documental dirigit per Torsten Hoffmann sobre tecnologia blockchain i les criptomonedes. El podeu veure a plataformes com Filmin, Prime Video i de forma gratuïta a eFilm.
Fitxa tècnica:
-
- Títol original: Cryptopia: Bitcoin, Blockchains and the Future of the Internet.
- Any: 2020
- Durada: 86 minuts
- País: Austràlia
- Direcció: Torsten Hoffmann, Michael Watchulonis
- Guió: Torsten Hoffmann
- Música: Joshua Keddie
- Fotografia: Brad Kremer, Safran Saf Lecuivre, Shen Lin, Christian Möller, Luke Oliver, Julia Schoenstadt, James Shadrach, Darren Vukasinovic, Daniel Watchulonis, Michael Watchulonis
- Producció: Coproducció Austràlia-Estats Units-Alemanya; 3D Content Hub
- Gènere: Documental. Informàtica/Internet.
- Sinopsi: Torsten Hoffmann explora el món dels bitcoins, la tecnologia blockchain, i les implicacions d’aquestes innovacions lluny d’idealismes.
- Web oficial: https://cryptopiafilm.com/
- Plataformes: Filmin, Prime Video i també a eFilm.
Font: http://www.filmaffinity.com
Les referències tecnològiques que apareixen a la pel·lícula:
- Criptomonedes – Segons aquest article, establir una definició de criptomonedes no és una tasca fàcil. Igual que la cadena de blocs, les criptomonedes s’han convertit en una paraula de moda per referir-se a una àmplia gamma de desenvolupaments tecnològics que utilitzen una tècnica més coneguda com a criptografia. En termes senzills, la criptografia és la tècnica de protegir la informació transformant-la en un format il·legible que només pot ser desxifrat per algú que posseeix una clau secreta. Les criptomonedes com Bitcoin, estan assegurades mitjançant aquesta tècnica mitjançant un enginyós sistema de claus digitals públiques i privades.
- Blockchain – Segons aquest article, són principalment bases de dades resistents a manipulacions i amb marca de temps. Permeten que diverses parts enregistrin, verifiquin i comparteixin dades d’igual a igual a través d’una xarxa, de manera descentralitzada, sincronitzada i transparent, amb intervenció humana limitada i passos intermedis reduïts.
- Codi obert – Segons Viquipèdia, el codi obert, de vegades referit com a “codi font obert” (open source en anglès) és un enfocament per al disseny, el desenvolupament i la distribució que ofereix un accés pràctic al codi font del producte (béns i coneixements). Alguns consideren el codi obert com un dels diversos enfocaments possibles per al disseny, mentre que altres el consideren un element estratègic de les seves operacions. El model d’operativitat i presa de decisions del codi obert, permet l’entrada simultània de diferents programes, enfocaments i prioritats, i difereix dels més tancats, els models centralitzats de desenvolupament. Aquests principis i pràctiques s’apliquen usualment al desenvolupament de programari, fent públic el codi font per permetre el seu estudi i desenvolupament. El resultat d’aquesta col·laboració entre desenvolupadors pot ser distribuïda com programari lliure.
- Web 3.0 – Segons aquest article, la web 3.0, sovint estilitzada com a Web3, és un concepte en evolució amb implicacions pràctiques per a l’arquitectura web i usuaris d’internet. La World Wide Web (web) és la capa d’aplicació dels recursos enllaçats que resideixen a Internet. Encara que no hi ha una definició estandarditzada, generalment es refereix a Web3 una proposta d’arquitectura descentralitzada per a la web, basada en tecnologies, protocols i aplicacions blockchain com ara criptomonedes.
Relacionat amb la perspectiva de gènere trobam:
Quasi tothom qui parla davant càmera són homes, però hi ha tres dones, una de les quals és Laura Shin, periodista que parla sobre diferents qüestions polítiques i socials que envolten el Bitcoin, una altra que parla sobre terminologia concreta de les criptomonedes i altres elements financers, i una altra és la Jemma Green, CEO de l’empresa Power Ledger, que es dedica a desenvolupar programari per als seus clients i socis que permeti als consumidors i productors seguir, rastrejar i comerciar cada quilowatt d’energia.
Algunes reflexions (temes del debat):
- Què en penseu d’aquesta nova manera d’interactuar amb els diners? Creieu que és un gran avanç o que podria ser utilitzada fraudulentament amb facilitat? Per què?
- Penseu que aquesta serà una nova forma de funcionament que es mantindrà o que desapareixerà quan la seva popularitat disminueixi?
- Què us imagineu que podeu comprar amb criptomonedes ara? I en un futur?
- Quines altres aplicacions, a part de les esmentades criptomonedes, pot tenir la tecnologia blockchain?
- Al documental es parla del fet que el Bitcoin no té cap líder ni cap cara visible. Creieu que això és bo o dolent? Per què?
Per a saber-ne més:
- Cryptopia: Bitcoin, Blockchains and the Future of the Internet (Fitxa IMDB)
- https://cryptopiafilm.com/ (Web oficial de la pel·lícula)
- Cryptopia: Bitcoin, Blockchains and the Future of the Internet (Fitxa Film Affinity)
Adreçat a (edat/cursos):
Batxillerat
Finalment, si voleu posar a prova els vostres coneixements sobre la pel·lícula i les tecnologies que hi surten, aquí trobareu un petit Quiz, a veure quantes n’encertau!