Com ja sabeu, els cinèfils i aficionats a la ciència ficció i a les TIC, trobareu títols de sèries, pel·lícules i documentals a la nostra secció de CineTIC, on hi apareixen tecnologies que són tendència i que han anat modificant la nostra forma de viure. Avui parlem d’una pel·lícula espanyola on la robòtica és protagonista, Eva (2011).
FITXA TÈCNICA
- Títol original: Eva
- Any: 2011
- Durada: 94 min.
- País: España
- Director: Kike Maíllo
- Guió: Sergi Belbel, Cristina Clemente, Martí Roca, Aintza Serra
- Música: Sacha Galperine, Evgueni Galperine
- Fotografia: Arnau Valls Colomer
- Repartiment: Daniel Brühl, Claudia Vega, Marta Etura, Alberto Ammann, Lluís Homar, Anne Canovas, Sara Rosa Losilla, Manel Dueso
- Productora: Escándalo Films S.L. / Saga-Productions / ESCAC
- Gènere: Ciència ficció. Fantàstic. Drama Robots. Distopia
- Web oficial: http://www.evalapelicula.com/
- Sinopsi: Any 2041. En un futur no molt llunyà, els éssers humans viuen acompanyats de criatures mecàniques. Àlex (Daniel Brühl), un prestigiós enginyer cibernètic, torna a Santa Irene amb un encàrrec de la Facultat de Robòtica: la creació d’un nen robot. Durant la seva absència, el seu germà David (Alberto Ammann) i la seva nòvia Llana (Marta Etura) s’han casat. La rutina d’Álex es veu alterada de forma inesperada per Eva (Claudia Vega), la filla de Lana i David, una nena especial, magnètica, que des del primer moment manté una relació de complicitat amb Álex. Junts emprendran un viatge que els precipitarà cap a un final revelador. (FILMAFFINITY)
- Principals premis:
2011: 3 Premis Goya: Millor director novel, actor sec. (Homar) i efectes esp. 12 nom.
2011: Festival de Sitges: Millor efectes especials
Font: http://www.filmaffinity.com
Tendències TIC que apareixen a la pel·lícula:
Robòtica: Segons Viquipèdia la robòtica és una branca de la tecnologia que estudia el disseny i construcció de màquines capaces d’exercir tasques repetitives, tasques en les quals es necessita una alta precisió, tasques perilloses per a l’ésser humà o tasques irrealitzables sense intervenció d’una màquina. Les ciències i tecnologies de les que deriva són: l’àlgebra, els autòmats programables, les màquines d’estats, la mecànica, l’electrònica i la informàtica.
L’escriptor txec Karel Čapek va encunyar el 1921 el terme “robot” a la seva obra dramàtica Rossum’s Universal Robots / R.U.R. a partir de la paraula txeca Robbota, que significa servitud o treball forçat. El terme robòtica és encunyat per Isaac Asimov, definint a la ciència que estudia els robots. Asimov va crear també les Tres Lleis de la Robòtica. En la ciència-ficció l’home ha imaginat els robots visitant nous mons, aconseguint el poder, o simplement alleugerint les tasques casolanes.
Les tres lleis de la robòtica descrites per Isaac Asimov, un escriptor rus de ciència-ficció. Tots els robots dels seus relats i novel·les estan dissenyats per a complir-les. Apareixen per primera vegada al relat “Runaround“, del 1942, recollit dins del llibre “Jo, robot“. Les lleis diuen així:
-
- Un robot no pot fer mal a un ésser humà o, per inacció, permetre que un ésser humà prengui mal.
- Un robot ha d’obeir les ordres dels éssers humans, excepte si entren en conflicte amb la primera llei.
- Un robot ha de protegir la seva pròpia existència en la mesura que aquesta protecció no entri en conflicte amb la primera o la segona llei.
Relacionat amb la perspectiva de gènere trobam:
Algunes reflexions:
- Realment penses que la robòtica pot arribar a afectar les relacions personals?
- Són més els seus avantatges que els seus desavantatges? Pot arribar a ser “perillosa”?
- Quines aplicacions se us ocorren en la vostra vida personal / negoci?
A partir de les declaracions de Maíllo a Vilaweb “Quan els robots siguin tan sofisticats com els humans seran tan imperfectes com els humans”, sobre la seva intenció de parlar de la condició humana prenent com a pretext les màquines del futur, i una vegada visualitzada la pel.lícula, una reflexió que ve al cap és: han de tenir aspecte humà els robots?
Ja estam envoltats de robots que ens ajuden en el dia a dia, des de la Thermomix, a la Roomba, programats per a realitzar tasques concretes. Això sense entrar en el món de la robòtica de les cadenes de montatge per produir qualsevol tipus de bé. O també existeixen robots mascotes per a entretenir els infants, com la cusseta Lucy (https://www.youtube.com/watch?v=4zFEzrI5a6k).
I és més, ja tenim els primers prototips de robots amb rostre humà, el robot humanoide Geminoid HI-4, clon del científic japonès Hiroshi Ishiguro (http://www.dicyt.com/noticias/un-robot-inteligente-sensible-y-de-rostro-humano). Aquest robot es presenta amb un munt d’aplicacions associades, com per exemple, exercir de dependents, o acompanyant de persones majors en un geriàtric.
Tot i així, la pregunta segueix sent la mateixa: necessitam robots amb rostre humà que supleixin a persones en l’assistència personal o en l’acompanyament contra la solitud, o poden adquirir qualsevol altre tipus d’aspecte perquè no es puguin confondre amb persones humanes?
Per a saber-ne més:
- Els robots d”Eva’ evidencien la “imperfecció humana” i obren el Festival de Sitges Article de http://www.vilaweb.cat que parla de com es es tracta el tema dels robots en la pel·lícula.
- L’Emotest de la pel·lícula “Eva” Article de http://blogs.ccma.cat que ens enllaça al test que apareix al film per descobrir com som en realitat.
- ¿QUÉ VES CUANDO CIERRAS LOS OJOS? Article de http://www.revistacronopio.com que analitza les influències científiques de la pel·lícula i si hi ha algun grau d’humanització en les màquines en el film.
- Eva (2011) – IMDb Fitxa i comentaris del film a la base de dades especialitzada en cinema http://www.imdb.com