Free Guy és un film dirigit per Shawn Levy i interpretat per actors de renom com Ryan Reynolds, Jodie Comer o Taika Waititi entre altres, sobre un personatge que descobreix que en el seu món, no tot és el que sembla.
Fitxa tècnica:
-
- Títol original: Free Guy
- Any: 2021
- Durada: 115 minuts.
- País: Estats Units
- Direcció: Shawn Levy
- Guió: Matt Lieberman, Zak Penn
- Música: Christophe Beck
- Fotografia: George Richmond
- Repartiment: Ryan Reynolds, Jodie Comer, Joe Keery, Lil Rel Howery,Taika Waititi, Utkarsh Ambudkar, Britne Oldford, Camille Kostek, Channing Tatum,
- Producció: Berlanti Productions, 20th Century Studios, 21 Laps Entertainment, Lit Entertainment Group, Maximum Effort. Distribuidora: 20th Century Studios.
- Gènere: Fantàstic. Comèdia. Acció. Aventures. Ciència ficció | Videojoc. Món virtual
- Sinopsi: Guy (Ryan Reynolds) treballa com a caixer d’un banc, i és un tipus alegre i solitari al qual res no li amarga el dia. Fins i tot si l’utilitzen com a ostatge durant un atracament al seu banc, ell continua somrient com si res. Però un dia se n’adona que Free City no és exactament la ciutat que ell creia. Guy descobrirà que en realitat és un personatge no jugable dins d’un brutal videojoc. (FILMAFFINITY)
- Principals premis:
- 2021: Premis Oscar: Nominada a millors efectes visuals
- 2021: Premis BAFTA: Nominada a millors efectes especials visuals.
- 2021: Critics Choice Awards: Nominada a millor comèdia.
- 2022: Saturn Awards (Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films). 2 nominacions.
- Plataforma: Disney+
Font: http://www.filmaffinity.com
Les referències tecnològiques que apareixen a la pel·lícula:
- Intel·ligència artificial – Segons aquest article, aquest concepte cobreix una àmplia gamma d’habilitats de sistemes informàtics per realitzar tasques que d’altra manera requeririen intel·ligència humana o altres formes d’intel·ligència observada a la natura. La intel·ligència artificial es pot definir com:
- Qualsevol sistema artificial que realitza tasques en condicions variables i imprevisibles circumstàncies sense una supervisió humana significativa, o de les quals es pot aprendre experimentar i millorar el rendiment quan s’exposa a conjunts de dades.
- Un sistema artificial desenvolupat en programari informàtic, maquinari físic en un altre context que resol tasques que requereixen percepció, cognició, planificació, aprenentatge, comunicació o acció física.
- Un sistema artificial dissenyat per pensar o actuar com un humà, inclòs el cognitiu d’arquitectures i xarxes neuronals.
- Un conjunt de tècniques, inclòs l’aprenentatge automàtic dissenyat per aproximar una tasca cognitiva.
- Un sistema artificial dissenyat per actuar de manera racional, inclòs un programari intel·ligent, agent o robot encarnat que aconsegueix objectius mitjançant la percepció, la planificació, raonar, aprendre, comunicar-se, prendre decisions i actuar.
- Videojoc – Segons l’enciclopèdia, és el joc en suport electrònic, executable en un ordinador, una consola de joc o un dispositiu mòbil, en què l’usuari controla part de l’acció que es desenvolupa a la pantalla amb un comandament (teclat, ratolí, palanca de control, etc.).
- Metavers – Segons el centre de terminologia, és l’entorn virtual on les persones interaccionen socialment i econòmicament mitjançant icones en un ciberespai que és una metàfora del món real. Però si volem ampliar aquest concepte, podem anar a la definició que proposa l’Encyclopedia: el metavers és l’univers post-realitat, un entorn multiusuari perpetu i persistent que fusiona la realitat física amb la virtualitat digital. Es basa en la convergència de tecnologies que permeten interaccions multisensorials amb entorns virtuals, objectes digitals i persones com la realitat virtual (VR) i la realitat augmentada (AR). Per tant, el Metavers és una xarxa interconnectada d’entorns socials immersius en xarxa en plataformes multiusuari persistents. Permet la comunicació d’usuari encarnada sense fissures en interaccions dinàmiques i en temps real amb artefactes digitals. La seva primera iteració va ser una xarxa de mons virtuals on els avatars podien teleportar-se entre ells. La iteració contemporània de Metavers presenta plataformes de RV socials i immersives compatibles amb els videojocs multijugador massius en línia, mons de jocs oberts i espais de col·laboració AR.
- Món virtual – Segons Philippe Quéau, és una base de dades gràfiques interactives, explorable i visual en temps real en forma d’imatges tridimensionals de síntesi, capaces de provocar una sensació d’immersió a la imatge.
- Hacker – Segons la RAE, persona amb grans habilitats en el maneig de computadores que investiga un sistema informàtic per avisar de les fallades i desenvolupar tècniques de millora.
- NPC – Segons la Viquipèdia, un personatge no jugador o personatge no jugable, abreviat PNJ (o NPC per la seva sigla en anglès, de non playable character), és un personatge controlat pel director de joc (game master) en el curs d’una partida de rol o per una intel·ligència artificial (IA) perquè es comportin d’una manera determinada dins d’un videojoc. Aquests avatars poden desenvolupar una personalitat i uns objectius a assolir per tal d’enriquir l’argument del joc. El concepte oposat a aquests perfils són els personatges representats per una persona o PJ (personatge jugador).
- Servidors – Segons aquest article, és un aparell informàtic que emmagatzema, distribueix i subministra informació. Els servidors funcionen basant-se en el model “client-servidor”. El client pot ser tant un ordinador com una aplicació que requereix informació del servidor per funcionar. Per tant, un servidor oferirà la informació demanada pel client sempre que el client estigui autoritzat. Els servidors poden ser físics o virtuals.
Relacionat amb la perspectiva de gènere trobam:
Podem observar com la coprotagonista és una dona STEM, ja que és dissenyadora de videojocs i programadora, demostrant un gran coneixement en el seu camp, així com una gran jugadora. No obstant això, a part d’ella, també veiem altres dones que juguen al joc i són hàbils en aquest, així com a streamers, que creen contingut i comparteixen les seves opinions sobre allò que succeeix en el joc. Aquestes reflexions inclouen el canvi de perspectiva respecte als NPC (personatges no jugables), ja que abans eren vistos com un simple element de fons, però després de l’aparició d’en Guy, es planteja el seu reconeixement com a personatges importants en el joc. En definitiva, les dones són creadores, jugadores i heroïnes amb els seus companys.
Algunes reflexions (temes del debat):
- Us plantejaríeu treballar a una gran empresa o preferiríeu emprendre el vostre propi negoci? Quins avantatges i desavantatges té cada opció?
- Com reaccionaríeu si haguéssiu inventat alguna cosa i altres persones l’utilitzessin de maneres diferents de les que havíeu previst? Creieu que això passa en la vida real? En coneixeu algun cas concret?
- Quants i quins gèneres de videojocs hi ha? En quins gèneres o tipus de videojoc apareixen els NPCs? Quina és la seva funció en cada cas?
- Creieu que és necessari per un videojoc tenir NPCs? Per què? Què aporten? És diferent depenent de l’estil de videojoc que és?
- En un joc de trets, quines implicacions té l’existència de NPCs més febles als quals els jugadors reals ataquen d’alguna manera? Quines implicacions té tenir només jugadors reals?
- Coneixeu persones que, jugant a un joc de disparar o de matar, intenten ser bones persones, com ho fa en Guy? Creieu que hi ha jocs que us motiven a ser bons? Quins són? Creieu que hi ha jocs que us motiven a ser dolents? Quins?
- Penseu que un comportament com el de Guy en un joc de matar podria realment fer-se viral, com passa a la pel·lícula? Creieu que estaria bé que els videojocs recompensin el ser bones persones?
- Per què penseu que la gent de la pel·lícula considera Guy com un símbol?
- Creieu que els videojocs promouen la violència? En cas afirmatiu, de quina manera? Considerau que són els jocs els que promouen la violència o és la violència existent en la vida real la que influeix en els jocs? O ambdues coses es retroalimenten?
- Antwan afirma que la gent prefereix seqüeles i franquícies de jocs a originals. Hi estau d’acord? Què preferiu vosaltres?
- Com reaccionaríeu si descobríssiu que sou una intel·ligència artificial? Com us sentiríeu?
- És possible avui en dia que un NPC, un programa o una IA tingui la capacitat de prendre decisions lliures i pensar per si mateix? Creieu que en un futur podria superar les seves pròpies limitacions?
- Seria possible que un NPC o una IA s’enamoràs d’un humà? I al revés, com a la pel·lícula Her?
- Després d’aquesta pel·lícula, ha canviat la vostra manera de veure els NPC?
- En la pel·lícula, els NPC fan vaga digital. Creieu que arribarà el moment en què les IA tenguin drets laborals com els humans?
Per a saber-ne més:
- Fitxa CineTIC «Zoe» (Fundació Bit)
- Fitxa CineTIC «Ex-Machina» (Fundació Bit)
- Fitxa CineTIC “Her” (Fundació Bit)
- Fitxa CineTIC: “ExistenZ” (Fundació Bit)
Adreçat a (edat/cursos):
A partir de 12 anys.
ESO, Batxillerat i FP.
Finalment, si voleu posar a prova els vostres coneixements sobre la pel·lícula i les tecnologies que hi surten, aquí trobareu un petit Quiz, a veure quantes n’encertau!