El quart episodi de la quarta temporada de Black Mirror, dirigida per Timothy Van Patten i escrita per Charlie Brooker, tracta sobre les relacions amoroses en temps d’algoritmes.
Fitxa tècnica:
-
- Títol original: Black Mirror: Hang the DJ
- Any: 2017
- Durada: 52 min
- País: Regne Unit
- Direcció: Timothy Van Patten
- Guió: Charlie Brooker
- Música: Sigur Rós, Alex Somers
- Fotografia: Stuart Bentley
- Repartiment: Georgina Campbell, Joe Cole, Gina Bramhill, George Blagden, Gwyneth Keyworth, Jessie Cave, Luke Manning, Tim Pritchett, Alex Tamaro, Che Watson, Bruce Chong
- Producció: Netflix, House of Tomorrow. Distribuidora: Netflix
- Gènere: Ciència-ficció. Amor. Drama | Episodi de TV
- Sinopsi: Frank és instruït per la «Tutora», un sistema d’intel·ligència artificial instal·lat en una petita tauleta circular per anar al «Hub», un gran edifici tipus centre comercial. Frank va a un restaurant al Hub, on se li uneix Amy, que també segueix les instruccions de la Tutora. Allà, tots dos admeten l’un a l’altre que aquesta és la seva primera vegada al «Sistema», que dicta les relacions romàntiques en què entraran els seus usuaris i durant quant de temps. Amy i Frank revisen les tauletes i descobreixen que només els queden 12 hores de relació. Aviat comencen a qüestionar-se la lògica del «Sistema».
- Principals premis: 2017: Premis BAFTA TV: 3 nominacions, inclòs Millor telefilm
- Plataforma: Netflix
Font: http://www.filmaffinity.com
Les referències tecnològiques que apareixen a la pel·lícula:
- Aplicacions de cites – són programes informàtics en línia que serveixen per facilitar la cerca de persones amb qui lligar.
- Algoritme – Segons NIST (Institut Nacional d’Estàndards i Tecnologia), és un conjunt computable de passos per aconseguir el resultat desitjat.
- Intel·ligència Artificial – Segons aquest article, aquest concepte cobreix una àmplia gamma d’habilitats de sistemes informàtics per realitzar tasques que d’altra manera requeririen intel·ligència humana o altres formes d’intel·ligència observada a la natura. La intel·ligència artificial es pot definir com:
-
-
- Qualsevol sistema artificial que realitza tasques en condicions variables i imprevisibles circumstàncies sense una supervisió humana significativa, o de les quals es pot aprendre experimentar i millorar el rendiment quan s’exposa a conjunts de dades.
- Un sistema artificial desenvolupat en programari informàtic, maquinari físic en un altre context que resol tasques que requereixen percepció, cognició, planificació, aprenentatge, comunicació o acció física.
- Un sistema artificial dissenyat per pensar o actuar com un humà, inclòs el cognitiu arquitectures i xarxes neuronals.
- Un conjunt de tècniques, inclòs l’aprenentatge automàtic dissenyat per aproximar una tasca cognitiva.
- Un sistema artificial dissenyat per actuar de manera racional, inclòs un programari intel·ligent, agent o robot encarnat que aconsegueix objectius mitjançant la percepció, la planificació, raonar, aprendre, comunicar-se, prendre decisions i actuar.
-
- Realitat virtual – Segons aquest article, és un terme que s’aplica a un conjunt d’experiències sensorials sintètiques, és a dir generades per computador, comunicades a un operador o participant. La majoria de les aplicacions de realitat virtual són experiències visuals on el participant es veu immers i interactua en un ambient o escena virtual. L’escena virtual es visualitza mitjançant algun dispositiu de visualització, en alguns casos utilitzant visualització estereoscòpica la qual brinda la sensació de l’ambient tridimensional.
- Simulació – Segons R.H. Shannon, és el procés de dissenyar un model d’un sistema real i dur a terme experiències amb ell, amb la finalitat de comprendre el comportament del sistema o avaluar noves estratègies -dins els límits imposats per un cert criteri o un conjunt d’ells – per al funcionament del sistema.
Relacionat amb la perspectiva de gènere trobam:
Es qüestiona molt la idea de la mitja taronja o “perfect match”, ja que n’Amy, la protagonista, no vol conèixer ni estar amb una persona que no sigui en Frank, l’altre protagonista, encara que el sistema li digui que la seva parella perfecta és una altra. Ella no vol fer cas al “perfect match”, sinó a allò que el seu cor li diu. Tot i que el final de l’episodi, és com si ells dos estiguessin destinats, per tant, és com si s’acceptàs la idea de la parella ideal.
A banda de la idea de la mitja taronja o perfect match, apareixen moltes idees relacionades amb el mite de l’amor romàntic.
Algunes reflexions (temes del debat):
- Us plantejaríeu rebel·lar-vos contra el sistema, contra l’algoritme si estiguessiu en la mateixa situació? Per què?
- Creieu que les aplicacions de cites funcionen de la mateixa manera, és a dir, t’emparellen amb qui ets més afí? O bé, com creieu que realment funcionen?
- Creieu en “el perfect match”? Per què? Si això existís, creieu que les matemàtiques podrien trobar-lo? Com ho farien?
- Si un sistema us digués que una persona és la vostra “altra meitat”, us ho creuríeu? Què necessitaríeu per decidir si creure-ho o no?
- Si haguéssiu de crear un sistema de recopilació de dades per a la compatibilitat de parelles, quines variables i dades utilitzaríeu per comparar persones i emparellar-les amb compatibilitat?
- Què preferiu: tenir moltes opcions o que us diguin el que heu de fer?
- La simulació que apareix en l’episodi és realitat virtual? Per què?
- Creieu que les intel·ligències artificials i els algoritmes estan condicionats per les visions masclistes? Qui crea aquestes tecnologies? Com es podria evitar que estiguessin influenciats per models desigualitaris?
Per a saber-ne més:
- Hang the DJ (Wikipedia, la enciclopedia libre)
- ‘Black Mirror’ 4×04: ¿qué explicación tiene el final del romántico episodio ‘Hang the DJ’? (Fotogramas)
- Hang the DJ de Black Mirror: la dependencia de amar en tiempos de Tinder (https://www.sensacine.com)
- ¿En qué se inspira ‘Hang The DJ’, el mejor capítulo de la historia de ‘Black Mirror’? (https://www.esquire.com)
- Hang the DJ de Black Mirror: la dependencia de amar en tiempos de Tinder (https://vertele.eldiario.es/)
Adreçat a (edat/cursos):
A partir de 12 anys.
ESO, Batxillerat i FP
Finalment, si voleu posar a prova els vostres coneixements sobre la pel·lícula i les tecnologies que hi surten, aquí trobareu un petit Quiz, a veure quantes n’encertau!