Títol: Jobs
Any: 2013
Durada: 122 min.
País: Estats Units
Direcció: Joshua Michael Stern
Guió: Matt Whiteley
Música: John Debney
Fotografia: Russell Carpenter
Repartiment: Ashton Kutcher, Dermot Mulroney, Josh Gad, Matthew Modine, James Woods, Amanda Crew, JK Simmons, Lukas Haas, Ava Acres, Abby Brammell, Masi Oka, Lesley Ann Warren, Ron Eldard, Ahna O’Reilly, Robert Pine, Ronnie Gene Blevins, Victor Rasuk, Annika Bertea, Elden Henson, Jim Turner, Laura Niemi, John Getz
Productora: Open Road Films, Five Star Institute, Venture Forth, Endgame Entertainment, Silver Reel
Gènere:Drama | Biogràfic. Internet / Informàtica. Treball / ocupació. Anys 70. Anys 80. Anys 90
Sinopsi:Biografia de Steve Jobs (1955-2011), l’emprenedor més important dels Estats Units i cofundador d’Apple, que se centra sobretot en els seus primers anys com a creador i empresari. Només es necessita una persona per començar una revolució. La pel·lícula explica l’èpica i turbulenta història de Jobs mentre obria un camí que va canviar el món tecnològic per sempre.
Font: https://www.filmaffinity.com/es/reviews/1/601423.html
La pel·lícula Jobs es pot visualitzar de forma gratuïta a la biblioteca virtual ebiblio que condueis a efilm. S’hi pot accedir amb el carnet de les biblioteques de les Illes Balears.
Context
La pel·lícula comença amb una escena on Steve Jobs, el fundador d’Apple, presenta l’Ipod, un dispositiu pensat per portar una quantitat de música inimaginable, llavors a l’any 2001, a la butxaca.
El que té en comú aquesta escena amb la resta de la pel·lícula, que és una retrospectiva de la fundació d’Apple, és el desig per desenvolupar dispositius fins llavors inexistents.
En la pel·lícula es narra com es van desenvolupar un dels primers ordinadors compactes personals, l’Apple II; el Lisa, el primer ordinador que funcionava amb interfície d’usuari gràfica; i el Macintosh, el primer ordinador personal dissenyat per a l’ús per part d’usuaris que no saben de codis. Paral·lelament es veuen les disputes internes per al seu finançament en R+D+I; així com les contradiccions entre la passió per innovar i la por a finançar la innovació a causa del caràcter conservador dels empresaris.
Els reptes per a dissenyar i crear el dispositiu, els quals molta gent creu que no es pot, són una constant, que es va superant com aconseguir:
- Una font d’alimentació a la carcassa de 40W i silenciós.
- Sense ventilador.
- Que no es reescalfi.
- Que càpiga en una carcassa petita.
- Que sigui bonic.
“Això és impossible” era una resposta habitual. La motivació per fer-ho possible depenia dels coneixements i de les ganes d’aprendre de cadascú.
En la pel·lícula es reprodueixen estereotips de l’època:
- L’enginyeria informàtica és un món d’homes.
- Les dones apareixen només com “la dona de” o “la mare de”.
- El naixement d’empreses tecnològiques al garatge de les cases dels pares.
- L’inconformisme a l’hora d’imaginar i crear.
- El conservadorisme de les juntes de direcció.
No obstant això, en aquest episodi de l’evolució tecnològica, la revolució comença pel màrqueting i la publicitat. Quan es pensava en el disseny i en la usabilitat es pensava en crear un ordinador que fos desitjat i útil per a tot tipus de persones, fins i tot per les àvies, s’exposa literalment en la pel·lícula.
Però sens dubte, l’anunci 1984,considerat un dels millors de la història de la publicitat, és el que trenca tots els estereotips, encara que prèviament la marca Apple amb el seu arc de Sant Martí de colors enfront dels blaus i grisos de la informàtica hagués ja començat :
- És una dona qui allibera el poble de la supremacia d’IBM. L’atleta anglesa Anya Major va actuar com l’heroïna sense nom que allibera a la societat del conformisme.
Finalment també es posa de relleu la importància del disseny en els dispositius informàtics per arribar a tots els públics, com els ordinadors personals compactes i integrats amb la carcassa transparent i blau, el disseny del qual es pot veure en l’última part del film.
Relacionat amb la perspectiva de gènere trobam:
Una de les observacions destacades és la falta de presència femenina rellevant en l’entorn professional i empresarial d’Apple durant aquella època. La pel·lícula mostra un entorn predominantment masculí, amb pocs personatges femenins importants. Això reflecteix les desigualtats de gènere que existeixen en molts àmbits professionals, especialment en el sector tecnològic.
Reflexions
- Està ja tot inventat o sempre es podrà avançar en la creació de nova tecnologia?
- Què inventarías, o que t’agradaria que s’inventés, alguna funcionalitat tecnològica que encara no tinguem?
- Com buscaries el millor talent perquè t’ajudés en la creació del teu invent?
- Com li explicaries a la gent per què li pot servir una tecnologia que no sap que pot necessitar?
- Per què cal treballar en equip per al desenvolupament tecnològic?
- Quant duren els productes tecnològics i com evolucionen (iPod, Napster, …)
- Per què creus que surten tan poques dones en aquesta pel·lícula?
- Què hauríem de fer perquè hi hagués més dones desenvolupant tecnologia útil?
- En què creus que es fixa la gent per decidir estudiar una carrera tècnica (informàtica, enginyeria ..) en la seva utilitat, en el seu grau de dificultat?
Preguntes tipus test
En aquest Quizz pots provar el teu grau de coneixement sobre conceptes que surten a la pel·lícula Jobs.