Continuam amb la nostra secció CineTIC (fitxes de pel·lícules i sèries on hi apareixen tecnologies que són tendència). Aquesta vegada és el torn de Minority Report (2002), un film on els robots i la intel·ligència artificial tenen el seu protagonisme.
FITXA TÈCNICA:
- Títol original: Minority Report
- Any: 2002
- Durada: 144 minuts
- País: Estats Units
- Direcció: Steven Spielberg
- Guió: Scott Frank, Jon Cohen (Historia: Philip K. Dick)
- Música: John Williams
- Fotografia: Janusz Kaminski
- Repartiment: Tom Cruise, Colin Farrell, Samantha Morton, Max Von Sydow, Tim Blake Nelson,Kathryn Morris, Peter Stormare, Steve Harris, Neal McDonough, Patrick Kilpatrick,Jessica Capshaw, Meredith Monroe
- Productora: 20th Century Fox / Dreamworks Pictures
- Gènere: Ciència ficció. Thriller. Acció. Intriga | Thriller futurista. Distopia. Crim
- Sinopsi: Washington DC, any 2054. La policia utilitza tecnologia psíquica per a arrestar i jutjar els assassins abans que cometin un crim. El futur es pot predir i els culpables són detinguts per la unitat d’elit Precrime abans que puguin delinquir. Les proves es basen en els “precogs”, tres éssers psíquics les visions dels quals sobre els assassinats mai no han fallat.
Font: http://www.filmaffinity.com
Tendències TIC que apareixen en la pel·lícula:
La pel·lícula està basada en una novel·la de ficció escrita per Philip K. Dick (1928-1982), i avui, quasi 16 anys després de la seva estrena al juny de 2002 podem veure com gran part de la tecnologia imaginada és una realitat: potser gràcies al fet que el director, Steven Spielberg, s’assessoràs amb un equip de científics del Global Business Network i el MIT per conceptualitzar millor la pel·lícula amb tecnologia que pogués existir al 2054, any en el qual es situa la trama. Anem a fer un repàs dels “encerts”.
La lluita predictiva contra el crim
El 2005 el Departament de Policia de Memphis va desenvolupar un mètode de pronòstic policial mitjançant l’estadística i el Big Data per lluitar contra el crim abans que passi. Els delictes van disminuir un 30%, i autoritats de tot el món van decidir imitar el projecte. Entre ells estan els Carabineros de Xile, que va anunciar la implementació d’un programari de predicció de delictes que permetrà reorganitzar els patrullatges dels seus efectius i així reduir la criminalitat als carrers.
Interfícies multi-tàctils, control de gestos i reconeixement de moviments:
La pel·lícula mostra Tom Cruise utilitzant les mans per moure lliurement objectes virtuals en l’aire que sorgeixen de pràcticament qualsevol superfície. Actualment existeixen prototips de pantalles de PC o TV no només translúcides sinó també corbes , i els controls de gestos ja són una realitat: dispositius com Kinect de Xbox, els sensors de Wii de Nintendo, aparells de realitat virtual com HTC Viu i PlayStation VR, o Hololens de Microsoft, potser el que més s’assembla al que s’ha vist a la pel·lícula. Altres productes, com Leap Motion, també es basen en mecàniques similars. Microsoft també va anunciar Surface, una taula sobre la qual es podia interactuar amb les mans, però sembla que la idea no va acabar de quallar. Per contra, aquestes interfícies sí que han triomfat després de l’arribada de l’iPhone al 2007. Avui en dia, utilitzar diversos dits per interactuar amb una pantalla s’ha convertit en una cosa quotidiana per a tots.
Vídeotrucades:
Les trucades de vídeo també apareixen a la pel·ĺícula, de la mateixa manera que avui en dia fem servir FaceTime o Skype per comunicar-nos. Precisament Skype va néixer un any després de la seva estrena.
Vehicles autònoms:
La pel·lícula ens mostra una ciutat amb cotxes autònoms que circulen per carreteres magnètiques corrent per parets d’edificis i arran de terra. Aquestes autovies no han arribat encara, però sí hi ha projectes per a lliurar-li càrrega a actuacions amb bateries elèctriques a través de la inducció. El que sí que ja és una realitat són els cotxes intel·ligents: els cotxes poden connectar-se a Internet, donar a conèixer el seu estat a través d’una aplicació a l’smartphone i la conducció sense un humà al volant ja és una realitat gràcies a tecnologies com les de Tesla o Wayra (relacionada a Google), i amb diversos dels principals fabricants projectant les seves pròpies versions en un futur, incloent a Apple.
Sales de realitat virtual, records amb realitat augmentada i una casa amb veu intel·ligent:
La pel·lícula mostra al protagonista revivint els records del seu fill mitjançant l’ús de tecnologies 3D. De moment tenim els cascos i sales de realitat virtual amb experiències immersives, aplicacions de realitat augmentada, i càmeres en 360 graus com Gear VR de Samsung. Les cases també s’estan convertint en “smarthomes”, amb tecnologies com Amazon Echo, Google Home o HomePod d’Apple, que porta a l’assistent Siri al living de la llar per controlar els diversos dispositius connectats. La internet of things (IoT) avança cada cop més.
Robots petits i drons no tripulats:
També presents al film, avui els drons ja poden ser adquirits en qualsevol tenda electrònica, amb formats, funcions i preus per a qualsevol usuari. Poden connectar-se al mòbil per ser controlats, i compten amb càmeres i autonomia cada vegada més extensa. Per ara no poden llegir la retina d’un usuari per a identificar-lo, però la tecnologia existeix.
Smartphones:
Els habitants del futur presentat en la pel·lícula utilitzen un auricular d’un sol sentit, similar a un prototip creat per Intel que utilitzarà a l’assistent virtual Jarvis per lliurar la informació. També és possible veure ulleres com les del projecte Google Glass, i els auriculars sense fil amb bateria podrien ser versions millorades dels AirPods d’Apple.
Reconeixement facial i ocular i publicitat personalitzada:
A la pel·lícula els personatges visualitzen anuncis comercials al metro o els centres comercials gràcies a l’escaneig de l’iris, amb informació afí als seus gustos. Un cas semblant passa amb el reconeixement facial, cosa que veiem amb les fotografies i l’etiquetatge de Facebook, o el desbloqueig amb la cara al Samsung Galaxy S8. Un cas cridaner és el de l’FBI, que compta amb un programa que detecta fins amb un 85% d’exactitud la cara d’una persona en una multitud i el compara amb una base de dades de 4,3 milions d’imatges de persones amb antecedents delictius . La tecnologia d’escaneig de l’ull és una realitat i també està present en alguns smartphones, tot i que encara no ha assolit el nivell massiu mostrat a la pel·lícula. També s’està estenent l’ús d’empremtes amb sensor dactilar als smartphones (com a botó d’inici, per desbloquejar, a les apps de banca electrònica…). Pel que fa a la publicitat personalitzada la coneixem en forma de “cookies”, o la forma que tenen les empreses de realitzar un seguiment del comportament i gustos dels usuaris en un ordinador, com el Google AdSense, que ens ofereix determinats anuncis després d’haver rastrejat el nostre comportament en línia.
Fonts:
Minority Report, 15 años después: Las 8 tecnologías que la película anticipó en 2002
Las tecnologías e inventos de Minority Report que se han hecho realidad
Relacionat amb la perspectiva de gènere trobam:
Algunes reflexions:
– A la societat actual, ens sentim còmodes amb tant de control sobre les nostres vides i accions, inclús abans de realitzar-les? No només des del punt de vista de la delinqüència, sinó també del màrqueting.
– On queda la presumpció d’innocència i la privacitat?
– Estam disposats a cedir privacitat a canvi d’una suposada “seguretat”?
Per a saber-ne més:
The REAL Minority Report: LA cops using computers to predict crimes before they happen
Un software tiene como objetivo prevenir el crimen
‘Minority report’ ya está aquí
Todas las nuevas tecnologías que Minority Report predijo y hoy son una realidad
Carabineros usará el primer software capaz de predecir dónde ocurrirán delitos