Continuem amb la nostra secció Cinetic (fitxes de pel·lícules de ciència ficció en els quals apareixen tecnologies que són tendència). Aquesta vegada és el torn de Wall-E (2008), una pel·lícula d’animació tant per a adults com petits.
Aquesta peli s’ha convertit en un clàssic pel seu aspecte atemporal i perquè els adults també poden gaudir-ne convidant-los a reflexionar sobre la tecnologia que ens envolta i els problemes mediambientals que ha generat la nostra societat d’hiper-consum.
FITXA TÈCNICA:
Títol original: WALL • E
Any: 2008
Durada: 103 min.
País: Estats Units Estats Units
Direcció: Andrew Stanton
Guió: Andrew Stanton, Jim Reardon (Història: Andrew Stanton, Pete Docter)
Música: Thomas Newman
Fotografia: Animation, Jeremy Lasky
Repartiment: Animation, Fred Willard
Productora: Walt Disney Pictures / Pixar Animation Studios
Gènere: Animació. Ciència ficció. Romance. infantil | Robots. Futur postapocalíptic. Cinema familiar. Pixar
Grups: Pixar (Pel·lícules) Novetat
Web oficial: http://www.disney.es/FilmesDisney/Wall-E/
Sinopsi.
L’any 2800, en un planeta Terra devastat i sense vida, després de centenars de solitaris anys fent allò per la qual cosa va ser construït -netejar el planeta d’escombraries- el petit robot WALL-E (acrònim de Waste Allocation Load Lifter Earth-Class) descobreix una nova missió a la seva vida (a més de recollir coses inservibles) quan es troba amb una moderna i lluent robot exploradora anomenada EVE. Tots dos viatjaran al llarg de la galàxia i viuran una emocionant i inoblidable aventura … ( Font: FILMAFFINITY)
Conceptes TIC a la pel·lícula:
– La robòtica i la intel·ligència artificial al servei de la humanitat:
El missatge de rerefons d’aquesta pel·lícula, no és tant que els humans han tornat més mandrosos, sinó que perden contacte amb la seva pròpia humanitat.
Per ser més precisos, les necessitats humanes són ateses per l’alta tecnologia. Tots són monstruosament grassos, i s’han oblidat de com caminar, la qual cosa no importa perquè tots són transportats en cadires flotants que ni necessiten conduir. Estan constantment entretinguts i alimentats per menjar escombraries. Tots es veuen feliços, han estat completament infantilitzats, semblen nadons grossos de mida adult, i s’han tornat completament depenents de la Corporació BNL. Aquesta companyia massiva que, segons sembla, es converteix en pseudo-govern totalitari, i les prioritats són vendre escombraries als consumidors, i fer-los totalment prisoners dels seus propis desitjo, cosa que els condueix a la catàstrofe a la Terra.
WALL • E no demonitza la tecnologia, només argumenta que la tecnologia és utilitzada adequadament per ajudar els humans a conrear la seva veritable naturalesa ( Font)
És interessant destacar similituds amb les idees abordades per Byung-Chul Han a “La societat del cansament” (2010), properament disponible a la nostra secció Llibres TIC.
– La fi de la vida a la Terra, l’aspecte mediambiental.
Al segle XXI, la Terra està regida per la mega-corporació Buy-n-Large (BNL), que causa una producció excessiva d’escombraries que cobreix la Terra cap a l’any 2115. En un intent de resoldre la situació, BNL evacua la població en luxoses naus espacials anomenades Axiom, mentre que un exèrcit de robots compactadors d’escombraries anomenats WALL · e (Waste Allocation Load Lifter – Earth class) s’estableixen a la Terra per restaurar i netejar el planeta. (Font: Viquipèdia)
Aquest aspecte de la peli està totalment en línia amb la situació que estem vivint avui a la Terra, l’emmagatzematge dels nostres residus ja és un problema, a més de la desaparició de la fauna i la flora. Per exemple, els pesticides estan destrossant les abelles i nano-drons s’estan dissenyant per a realitzar la pol·linització.
– El reciclatge
Set-cents anys després, el 2815, la darrera unitat WALL · E supervivent continua la tasca de compactar escombraries, funciona amb energia solar. En teoria els humans van sortir de la Terra només per un període de 5 anys, el temps que els robots facin la seva feina de neteja, però 800 anys després la situació segueix lluny d’acabar.
Wall-E, el robot protagonista ha desenvolupat una personalitat i sensibilitat pròpies, així com emocions. Entre les seves qualitats més notables destaca la seva curiositat, la qual cosa s’evidencia en el seu peculiar costum de recollir coses estranyes que li interessen a les muntanyes d’escombraries per col·leccionar-les.
El tema del reciclatge és cada vegada més present a la nostra societat així com la reducció de plàstic d’un sol ús, per anomenar només una de les nombroses iniciatives a Mallorca seria per exemple Cleanwave.org. La seva visió és oferir una solució útil i alternativa per als residents locals i els visitants de les Illes, tenint accés a l’aigua potable i creient un canvi en la consciència cap a una societat lliure de plàstic. També són els creadors del documental Out of plastic.
– Pot un robot en un món d’escombraries expressar poesia?
El romanticisme entra quan una avançada robot exploradora anomenada EVA arriba a la Terra. WALL · E s’enamora d’ella a primera vista. No obstant això, ella només vol complir amb la seva missió per la qual ha estat programada, cercar senyals de vida vegetal. Inicialment, EVA es comporta de manera distant envers WALL · E, mentre que a aquest li comença a atreure encara més la robot. Podem dir que és el moment escollit per Pixar per mostrar el costat més sensible als robots i crear un vincle emocional amb l’espectador.
– El concepte de Distopia.
Aquesta pel·lícula projecta un futur dels més preocupants i aterradors, aquesta distopia es personifica en el capità de la nau, B. McCrea qui es despreocupa de les seves funcions i deixa el control de la nau al pilot automàtic, AUTO. (Font: Viquipèdia)
Aquest fet de delegar les seves responsabilitats a les màquines, coincideix justament amb un post d’Enrique Dans esmentant un “article a Forbes, “The future of work: the rise of workers who self automate their jobs” així com (…) “The coders programming themselves out of a job” i, de fet, tenen antecedents i fonts comunes: l’entrada a la secció d’ètica del fòrum Workplace en la qual una persona es demanava si era ètic no dir a la companyia en la qual treballava que havia automatitzat la seva feina”.
Relacionat amb la perspectiva de gènere trobam:
En primer lloc, Eve, la robot femenina, és presentada com una figura forta, decidida i independent. Té una missió important i mostra habilitats tècniques i intel·ligència avançada. El seu caràcter independent i decidit la converteix en una figura empoderada. D’altra banda, Wall-e, el robot masculí protagonista, representa la tendresa, la cura i l’amor. A través del seu comportament, es transmet un missatge sobre la importància de la sensibilitat i la connexió emocional, desafiant els estereotips tradicionals de masculinitat. La relació entre Wall-e i Eve es construeix sobre la base del respecte mutu i la cooperació, demostrant que les relacions de gènere poden ser igualitàries i basades en la col·laboració.
Wall-E és definitavement un MUST SEE.
Si voleu aprofundir més sobre altres aspectes societaris de Wall-E, us recomanam aquest vídeo en anglès amb subtítols en castellà.