Els passats 5-8 de maig vam tenir el privilegi d’assistir a la quarta edició de Formentera 2.0., una trobada amb experts en creativitat, noves tecnologies i cultura digital en un entorn únic: Formentera. Sota el lema “desconnectar para conectar”, podem afirmar que efectivament han estat una excel·lent oportunitat per connectar, compartir i aprendre amb professionals de referència. Per això felicitem a la seva organitzadora, Rosa Castells per fer-ho possible. I com que és molt difícil resumir el que hem viscut aquests 4 dies, us ho anirem explicant en diversos posts ordenats per temes sintetitzant allò que més ens ha cridat l’atenció. Començarem ambAbraham Clotet, IT Digital manager del FC Barcelona, que ens va donar 10 claus per una estratègia digital partint de la seva experiència: a Barça, un club “glocal”: pertany a 140.000 socis, però compta amb 220.000.000 de seguidors en xarxes socials al voltant del món.
- El primer que cal és marcar-se un objectiu: i és millor un objectiu que dos. En diversificar és fàcil perdre.
- Calendaritzar és imprescindible: hi ha tasques que necessiten el seu temps i no simplement és qüestió de posar més gent i sobretot en tecnologia: “nou dones en un mes no fan un nadó”.
- El contingut és el rei: si el contingut és bo, la resta vindrà sol. No tot és qüestió de tenir molts diners, es tracta de tenir clar què vols traslladar i generar continguts que generin records als teus seguidors.
- En el món digital, la gent llegeix poc, es queda amb la imatge sobretot, que és el que prima a les xarxes. Per això cal apostar per novetats com el vídeo 360º, les ulleres de realitat virtual…
- Centrar-se en l’usuari, no pensis en el que a tu t’agrada sinó en ell: Per molt esforç que facis amb el teu producte, si l’experiència d’usuari és dolenta, tot se n’anirà en orris (d’aquí la importància de la usabilitat) i d’adaptar-se a cada país. Per exemple, els webs xineses no s’assemblen en res a les nostres, per això al Barça generam contingut específic per a cada versió de la pàgina web.
- Seleccionar: Planteja’t què vols fer, i després centra’t en aquells canals que et donin millor retorn. No et perdis al laberint digital: afina, hi ha molts fronts i no pots estar en totes les salses. Per a això cal tenir una estratègia i planificar-la. I també estar atent a les novetats per veure la seva evolució (per exemple, snapchat).
- Mòbil: A Europa i els EUA, el 92% de la població té mòbil ia la Xina el 95%. Al Barça el 57% d’usuaris arriben des del mòbil (inclou tablets), per això el telèfon ha de ser clau en qualsevol projecte. Els projectes en web han de ser responsive, i millor si és adaptativa. Atenció a les Apps: es poden fer fins i tot apps efímeres, però sempre que aportin alguna cosa a l’usuari. Xina ha obert un món amb wechat: fa tot el que fan les nostres app, i permet pagar sense targeta de crèdit.
- Posicionament digital: no n’hi ha prou amb tenir un bon projecte digital, cal posicionar amb una bona campanya de promoció. El boca-orella no és suficient: SEO, Facebook Adds i després mesurar l’èxit de la campanya: “Si em cerques em trobaràs, i si no, també”.
- Tot projecte digital ha d’anar acompanyat d’anàlisi. Les dades t’ajuden a desactivar molts debats inútils en l’empresa sobre què és efectiu i què no. Si no ho pots mesurar, no ho pots millorar. L’anàlisi no és car (Google analytics, gratis), és important saber què vols mesurar, però ull! no et perdis a la “paràlisi per l’anàlisi”.
- Dedica una part del teu temps a estar connectat: no només amb les novetats del digital, també amb l’actualitat: de què es parla en tv, sèries, xarxes … per no perdre oportunitats i tendències i aprofitar-les per campanyes teves o per no quedar-te off.
Per concloure la ponència, Clotet va fer seves les paraules de Cruyff a la final de la Campions del 92: “Sortiu i gaudiu”, en el sentit que, independentment dels resultats, de si tindrem èxit o no, intentem ser feliços amb allò que fem i viure el moment.