La celebració, que té com a finalitat apropar la ciència i la recerca a la societat, comptarà amb nombroses activitats de divulgació científica per a tots els públics
La Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme organitza “La Nit de la Investigació” amb els centres de recerca de les Illes Balears. L’objectiu de la celebració és apropar la ciència i la recerca a la ciutadania d’una manera lúdica i a través d’un contacte directe amb els experts i les expertes de l’àmbit. Durant les pròximes setmanes, les quatre illes acolliran fins a 18 activitats per a tots els públics relacionades amb la ciència i la recerca. Precisament, la vicepresidenta Bel Busquets i personal d’investigació de les Illes s’han fotografiat junts al ParcBit per donar visibilitat a les persones que treballen en ciència i fer difusió de “La Nit de la Investigació”.
La Nit Europea dels Investigadors és un projecte europeu de divulgació científica promogut per la Comissió Europea dintre de les accions Marie Sktodowska-Curie del programa Horitzó 2020. Té lloc des de 2005 a més de 250 ciutats europees simultàniament. A les Illes Balears la iniciativa compta amb la implicació de l’IFISC, l’IMEDEA, CSIC, CBE, l’IEO, SOCIB i la UIB.
A Menorca la jornada se celebrarà el 21 de setembre a l’Estació Científica Jaume Ferrer de La Mola. El dia 25 es presentarà a Formentera l’estudi de la UIB sobre pol·linitzadors i el 26 s’exposarà a Eivissa la tasca del SOCIB en l’observació dels corrents marins a través dels radars costaners d’Eivissa i Formentera. A Mallorca “La Nit de la Investigació” es distribuirà en diferents espais i actes els dies 26, 27 i 28 de setembre.
Humor, oceanografia i gastronomia a Menorca
El divendres 21, entre les 18 i 21 hores, l’Estació Científica Jaume Ferrer de La Mola de Menorca obrirà les seves portes perquè els menorquins puguin visitar-ne les instal·lacions. Es mostrarà una exposició sobre els programes de seguiment científic que s’hi realitzen a càrrec del personal de l’Estació: Maria Elena Cefalí, Juancho Movilla i Nacho Bolado.
També hi haurà dues exposicions més sobre fotografies submarines: “Quatre Animals Flor de Menorca” i “Quatre nudibranquis de Menorca”, de Manuel Elices, catedràtic de la Universitat Politècnica de Madrid i apassionat de la mar.
Així mateix, els nins i les nines podran explorar el fons del mar a bord del submarí KSI Sunde amb el joc interactiu “Submergeix-te a la Mar Balear” i, a les 18.30 hores, s’impartirà el taller didàctic “La vida secreta de les llagostes”, a càrrec de David Díaz, investigador del Centre Oceanogràfic de Balears-IEO.
El programa de la Mola també inclou dues projeccions. A les 19 hores serà el torn de “Els boscos animals submergits del canal de Menorca”, amb vídeos i ponència a càrrec de Covadonga Oreja, investigadora del Centre Oceanogràfic de Balears-IEO. A les 19.30 hores es projectarà “La mar des Grau a Addaia”, un documental del Parc Natural de s’Albufera des Grau.
Per tal de fer la visita més entretenguda, el monologuista i científic David Díaz, investigador del Centre Oceanogràfic de Balears-IEO, oferirà a les 20 hores el monòleg científic “Llagostes per a tothom”.
Finalment, els assistents també podran gaudir d’un tast de vins i formatges menorquins del Consell Regulador Denominació d’Origen Formatge Mahón-Menorca.
Quatre escenaris de Palma amb trobades amb científics
Els dies 26 i 27 el Centre Oceanogràfic de Balears de l’IEO obrirà les portes al públic de 16 a 20 hores. Durant la visita, els assistents podran accedir a les instal·lacions del Centre i gaudir de l’exposició permanent de material científic i històric, així com participar en tallers per a totes les edats i assistir a xerrades divulgatives relacionades amb la investigació que es realitza en aquest centre des de fa més de 110 anys.
El divendres 28, d’una manera distesa, amena i divertida, es donaran a conèixer des del punt de vista dels investigadors les diverses cares de la ciència, des de la recerca més pura fins al treball tècnic, així com la relació entre ciència i societat. Es tracta de l’activitat anomenada “Cites ràpides amb científics”, ja que, durant el breu temps de la cita (cinc minuts), els investigadors explicaran les seves experiències en el món científic i les seves investigacions actuals, i contestaran els dubtes que se’ls plantegin. També hi haurà una xerrada a càrrec de l’Instituto de Estudios Hispánicos en la Modernidad (IEHM), i una exposició del CSIC. Tot això serà a l’edifici Sa Riera de Palma entre les 18 i les 19 hores.
Entre les 18 i les 20 hores l’Escola Universitària d’Odontologia recaptarà dents amb motiu de la V Campanya de recollida de dents del Ratolí Pérez, per tal que puguin ser estudiades als laboratoris del Grup d’Antropologia del Centre Nacional d’Investigació Sobre l’Evolució Humana. Finalment, entre les 18 i les 21 hores al Moll de Palma, s’obriran les portes del Vaixell Oceanogràfic SOCIB perquè tots els interessats puguin conèixer, a través de personal investigador i tècnic i la seva tripulació, com s’investiguen els oceans en el segle XXI. Per amenitzar la vetllada s’han programat un seguit d’activitats entre els quals s’inclouen una exposició fotogràfica, una zona infantil i un espai perquè el públic pugui parlar amb els investigadors i tècnics del SOCIB.
Inscripcions
Totes les activitats són gratuïtes i de lliure accés. Els interessats en participar en les cites ràpides han d’inscriure’s prèviament al següent formulari: https://goo.gl/forms/FvQVWJVlHat17NAr2