Continuant el cicle de converses IBTalks’17 sota l’ombra del lledoner a la clastra del ParcBIT, la segona jornada ha estat inaugurada dia 26 d’octubre pel Vicepresident i Conseller d’Innovació, Recerca i Turisme del Govern de les Illes Balears, Biel Barceló. El tema ha estat “la innovació en tractaments de l’aigua” en col·laboració amb el cluster Químic de les Illes Balears (d’ara endavant, CiqIB ) amb els següents ponents:
Moderador: Sr. Joan Miquel Matas, gerent del CliqIB.
Dra. Carme Rotger, Directora del Màster de Ciència i Tecnologia Química de la UIB.
Sr. José María González, gerent de l’Institut Municipal de l’Esport de Palma-IME.
Dr. Jordi Llabrés, Vicerector d’Innovació i Relacions Institucionals de la UIB.
Aquí teniu un breu resum de les intervencions més destacades.
- Biel Barceló: el Govern de les Illes Balears aposta més que mai per la recerca i la innovació i la diversificació, hem passat de 3 a 8 convocatòries competitives, estam fent revisió del Pla de Ciència, que també inclou divulgació científica, és molt important…Als pressuposts del 2018 augmentarem les desgravacions fiscals per empreses i spin offs.
- Jordi Llabrés: Estam en la línia d’acostar la Universitat i empreses, transferència del coneixement i recerca per les 2 bandes, però encara s’ha de millorar, a vegades les empreses no saben on demanar la informació.
- Carme Rotger: Els alumnes de la UIB estan preparats per incorporar-se al món laboral en sortir de la universitat? sí, tenim grau i màster com a estudis complentaris,l ‘important és que els estudiants graduats són capaços de resoldre problemes.
- Joan Miquel Matas: CliqiB fa quasi 5 anys que es va posar en marxa i tenen becaris de la UIB, amb qui tenen molt bona col.laboració.
- José Maria Gónzalez: L’administració ha de ser impulsor de la transferència de coneixement . És important la col.laboració entre diferents agents per ser més eficients arreglar. A l’IME tenim 12 piscines municipals, l’aigua és un bé escàs. Son Hugo és el tercer consumidor d’energia, després d’EMAYA i l’EMT. Ara amb la reforma que estam fent, serà tot amb energies renovables, Son Hugo serà un referent a nivell nacional. S’empraran plaques fotovoltaiques, les restes de poda d’arbres del municipi que fins ara anaven a Tirme es reutilitzaran, geotèrmia aprofitant calor residual general… , es tracata de fer innovació per optimitzar recursos públics.
- Mariona Luis (públic) apunta que no es parla de digitalització i planteja als ponents quins reptes i oportunitats hi veuen als seus camps.
- Joan Puig: Els químics ja no només subministren productes químics, sinó que han de gestionar i solucionar problemes d’higiene als hotelers (piscines i lavanderies), això seria una oportunitat, però calen més testers. L’analítica microbiològica de les piscines es fa només una vegada al mes, seria millor tenir un sistema de control continu que avisi en temps real, això és una oportunitat de futur, el repte seria com fer-ho.
- José María González: A l’IME es fan les analítiques de control de les piscines setmanalment, però l’oportunitat seria tenir molts més paràmetres i les dades connectades amb tots per tenir un control de comandament més ampli i millorar el control de costs, no només a nivell de l’aigua. També suposaria un estalvi energètic l’implantació de LED als camps de futbol, a més de controlar costs i poder reduir despeses inncessàries.
- Jordi Llabrés: Per la UIB la digitalització es tradueix en la sensorització però sobretot implica col·laborar tots, canvi de paradigma, la multidisciplinarietat és el repte: enginyers, economistes i químics han de treballar junts.
- Carme Rotger: corrobora que a la UIB ja apostam per equips multidisciplinars, cal estar motivats, a Química hi estam.
- Joaquín Murria ( cluster Zinnae Aragó): Sensoritzar en temps real és clau en el tema de l’aigua. Les medicions en diferit donen problemes (cas de les depuradores), cal desenvolupar més sensors.,mesurar microbiologic es problema x tots, cal desenvolupar + sensors. A la Universitat de Saragossa es volen fer proves fora de laboratoris i tenim dificultats en trobar centres tecnològics i empreses per realitzar les proves pilot. La depuració es fa quasi igual que fa 30 anys però rar ens centram en el consum energètic i haurem d’evolucionar.
- Sara Gabarrón (Cluster català de l’aigua): Hoteleria i indústria 4.0 estan relacionats? Sí, és necessari que col.laborin centres de recerca, empreses, investigadors. És important saber gestionar equips, compartir coneixements de forma transparent per posar en comú reptes i oportunitat. La indústria 4.0 ens orienta cap a un sistema d’ajut a la presa de desicions sobre la reutilització de l’aigua.
- Pedro García López (TIRME, públic): la indústria 4.0 és una obligació per totes les empreses, cal ser-hi i adaptar-se a les TIC.
- Joan Miquel Matas: L’empleabilitat dels estudiants és una oportunitat per les empreses.Els graduats químics tenen un nínxol d’ocupació com a tècnics de productes per explicar a tercers que els han d’emprar, com fan les farmacèutiqes, però aquí encara no es fa.
- Públic, debat: les empreses químiques no necessitam tècnics per vendre productes, sinó que ens hem d’enforcar a serveis per piscines o lavanderies, com es resolen els problemes i l’atenció que donam és realment molt important i no el preu dels productes químics en sí, que ja no es demana. Els empresaris també hem de fer-nos multidisciplinars, necessitam tot tipus de treballadors i que estiguin motivats
- Joan Puig : els químics venem serveis, no consideram Amazon com a competència. Però, sabem qins són aquests serveis, i sabem ser els millors? Com a illa necessitam solucions a l’ escasedat de recursos, sobretot l’aigua. Per exemple, l’aigua dels descalcificadors, de les piscines, com es pot reutilitzar… I si el clor no es pot fabricar aquí i el seu transport és tan delicat, com es substituïrà? Els sistemes de dessalinització poden ser una solució, però, què fer amb l’aigua salada que es llença cada hivern? Els químics també teniu futur lluny de laboratoris, solucionant problemes hotelers, per exemple.
- Joan Miquel Matas: A mode de conclusions: els estudiants, feu-vos preguntes; i les empreses, mirar de lligar necessitats amb la ma d’obra qualificada que són els nous titulats.
- José María González: l’alta especialització i l’atenció a les persones serà el futur al món de l’ocupació, enfrent a la robotització i la digitalització.