El passat 20 de novembre va tenir lloc a la sala de premsa del Parc Bit l’IBTalks’19 amb el cluster Balears.t sota el títol de “Turisme, transversalitat, innovació i futur”. Aquí teniu unes pinzellades del més destacat de la jornada.
Diego Zaforteza fundador i director d’Itinerem.
Explicà com va passar a veure les possessions com a part de la identitat mallorquina creant un producte turístic unint gastronomia, etc…i després evolucionant, emprant el mapa del Cardenal Despuig del 1875 de la ruta de les possessions: ” la innovació per nosaltres és explicar tot això de manera diferent”.
Transversalitat és implicar escoles,col·legis, entitats financeres en el projecte Itinerem. També ofereixen visites culturals implicant la ciutadania, es una fundació,també és una empresa i aspira a ser ruta europea, apostant per turisme experiencial integrant diferents actors. Fer una reinvenció,implicar també els residents per tal que es sentin part del projecte, de fet ja tenen alguns seguidors a xarxes socials, molts mallorquins. Però els turistes també volen sentir-se part de la destinació, cal un equilibri entre residents i turistes perquè no hi hagi turismofòbia…
Joan Mateu Horrach, enginyer industrial, soci de Balears.t.
La titularitat de l’aigua no es pot privatitzar, l’administració n’és responsable de la gestió, cal prendre mesures, especialment en un territori insular i turístic on és un bé relativament escàs.
La sobreexplotació duu a la salinització, el mal ús dels fertilitzants contamina aqüífers, molts municipis no tenen aigua potable. El sanejament de l’aigua, les depuradores i les dessalinitzadores són insuficients, hi ha poca inversió, la depuradora de Palma és urgent…
A Balears tenim els coneixements, la gent formada, empreses punteres per millorar la gestió de l’aigua, però manca capacitat de gestió adient de l’aigua, no és un tema de diners.
Es poden fer projectes de reaprofitament d’aigua a la indústria turística, hi ha oportunitats de liderar innovació per Balears en gestió de l’aigua, d’encarar nous reptes com la contaminació de l’aigua per restes de medicaments, drogues…El que faltaria és governança en aquest tema, indicà Miquel Payeras, director gerent de Balears.t.
Carlos Garau, enginyer de camins, canals i ports, fundador i accionista de Garau Enginyers.
El turisme ha canviat el territori, i el territori s’ha hagut d’adaptar, humanitzar les infraestructures per acollir turistes, però encara hauríem d’arribar a l’objectiu “vessament 0 d’aigua contaminada”
Cal un ús intel·ligent dels recursos: implica coneixements, governança, estudis. Gestió i mobilitat intel·ligents. Estar atents i emprar la tecnologia existent per millorar el territori i les infraestructures. Per exemple: amb els sensors; o un projecte que duem a terme de control de qualitat d’aigua depurada per imatges…
Reptes pendents: Intentar fer que les aigües portuàries siguin aptes pel bany; resoldre temes de mobilitat; millorar la gestió de recursos i territori per què que siguin intel·ligents.
Debat
- Joan Mateu Horrach: La qualitat de l’aigua depurada és baixa. I precisament l’aigua és el que afavoreix més l’economia circular.
- Carlos Garau donà l’exemple de deixar córrer aigües depurades per torrents lentament pel seu reaprofitament.
- Pregunta del públic: Què hi ha del paper de lo ecològic, lo local, en la transversalitat? Apostar pel comerç just i més transport públic per millorar la mobilitat.
- Núria Riera, directora general d’Innovació del GOIB es mostrà totalment d’acord en reivindicar el transport públic, però eś una responsabilitat de tots, no només del Govern.
- Carlos Garau: No podrem prescindir del vehicle privat, però cal una gestió intel·ligent de la mobilitat.
- Nuria Riera: exposà que es podrien proposar sistemes d’economia circular als hotels, una millor gestió de l’aigua és imprescindible. Cal apostar per la innovació col·laborativa i oberta, per això cal treballar junts, en clusters com Balears.t. La innovació tecnològica ha d’estar al servei de la sostenibilitat.