Tal com us vam anunciar, el passat 7 de novembre tengué lloc el primer #IBTalks’19 amb el Clúster CliqIB abordant el tema de la Química sostenible.
El director de CliqIB, Joan Miquel Matas donà la benvinguda als assistents i donà pas a la primera intervenció, a càrrec de Lorenzo Chacón, Responsable d’Innovació Oberta de SusChem-España, Plataforma Tecnològica Espanyola de Química Sostenible.
- La sostenibilitat també és a la cadena de valor. La química sostenible crea ocupació de qualitat. La inversió en R+D de la UE actual està per darrera d’ EEUU i Xina.
- El sector químic espanyol representa una contribución al PIB Industrial del 13,4% amb un creixement acumulat de la xifra de negocis 2007-2018 del 32% , és el 2n major exportador, amb una contribució a la innovació del 26%, a més de la seva contribució a la disminució dels gasos efecte hivernacle. (Dades: Radiografía del sector químico español ).
- Innovació química per assolir els objectius de desenvolupament sostenible: smart world, smart life, smart economy. Alguns exemples: fotosíntesi artificial, mobilitat sostenible…
- Com funciona SusChemSpain: diferents grups de treball temàtics, 17 plataformes nacionals a la UE formen la xarxa, cerca socis per projectes europeus…
- Promoure la col·laboració públic-privada, organitzen congressos, jornades, tallers… Col·laboració intersectorial, grup interplataformes d’economia circular. També convoquen els Premis joves investigadors químics.
- Altres activitats de SusChemSpain: contribució a desenvolupar roadmaps, estratègies, agendes de recerca de la UE. Precisament el proper 27 novembre presentaran l’agenda definitiva actualitzada per contribuir a l’ Horitzó Europa centrat en els pilars de la industria química.
Aleshores va ser el torn d’ Enric Salvador, gerent d’ Industrias Argui: “Sabíeu que una dutxa d’uns 10 minuts consumeix uns 200 litres d’aigua?Si fóssim conscients del consum de recursos canviaríem els hàbits, cal estar connectats amb el nostre entorn per fer química sostenible”.
- El que motivà a Argui a ser pioners va ser la consciència que el canvi climatic ja està aquí i apostar per desenvolupar productes químics ecològics, sostenibles, ultraconcentrats. Per això compta amb l’ecolabel i són PIME innovadora. Molt conscients que l’aigua és un bé escàs.
- També és fonamental la inversió en capital humà per les empreses de Mallorca. Els productes ultraconcentrats permeten la reducció plàstics. També és molt important reutilitzar i reciclar al màxim.
Miguel Ángel Benito, fundador de Tot Herba i Flor d’Ametller ens explicà la seva experiència en química sostenible, muntant un petit laboratori de cosmètica familiar.
- Van començar línia de productes cosmètics basats en 3 principis: que fossin naturals, donar valor a allò local i oferir-ho a preus raonables, que no fos una moda. Dissenyar productes que fossin agradables, eficaços, concentrats i no fessin mal. A més a més, tots els seus productes tenen nivell de concentració gran per no haver de traginar massa aigua,etc…
- A vegades la innovació es recuperar allò antic però donant-li una nova visió, el que anomenam sostenible ja ho feien els nostres avantpassats.
- No complicar-se la vida, tenen línia de productes senzilla, però fer-ho el millor possible aprofitant la saviesa popular. Allò que fan a l’empresa ho fabriquen ells mateixos per no perdre’n el control, apostar al màxim per proveïdors locals, plantes de cultiu propi local…
- Ara han passat de l’agricultura ecològica a la regenerativa de la seva finca, recuperar aplicant coneixement científic, precisament això és un camp de feina pels químics.
- “Ens hem d’arriscar,o el futur és sostenible o no hi ha futur”
- Han recuperat aljub, recullen aigua de pluja, depuren aigues grises per regar, van posar plaques per produir la seva pròpia energia…
Aleshores començà la taula rodona amb tots els ponents i preguntes dels assistents.
-
- Núria Riera (Directora General d’Innovació): “Tothom té problemes de manca de personal format, mirarem de poder fer formació dual a nivell europeu; reactivar la figura dels promotors tecnològics (titulació de la UIB) per integrar-se dins empreses.
- Joan Miquel Matas (CliqIB): “Pensau que el producte local té futur?”
- Miguel Ángel Benito (Tot Herba): “Sí, i de fet les pimes són el futur, són més àgils estan preparades per l’economia circular, i és on es mantenen més els llocs de feina.
Pero la innovació no només és recerca i tecnologia, hi ha coses que transformen la societat, pel seu valor intrínsec,com la sostenibilitat,l’ecologia, el feminisme,…tot i ser difícils de mesurar com a innovació són necessàries”. - Núria Riera (D.G. Innovació): “Les empreses químiques sostenibles són la clau de la sostenibilitat”.
- Joan Miquel Matas (CliqIB): “Com afecta a les empreses que el turisme valori cada cop més la sostenibilitat?”
- Enric Salvador ( Industrias Argui): “Pimes com argui podem plantar cara a multinacionals, som pimes innovadores amb etiqueta ecolabel perquè podem fer el mateix que elles amb gent d’aquí, formada, apostant pel valor de lo local, i som més àgils per fer canvis”.
- Pregunta: Són útils els clusters? Quin ha de ser el seu paper?
- Miguel Ángel Benito (Tot Herba): “Els clústers juguen un paper imprescindible per la vessant tecnològica,la innovació,la col·laboració i per paliar els defectes de l’administració, la lobbycracia…cal que l’administració sigui més àgil, s’han donat alguns casos d’apropiació d’innovacions nostres per part d’empreses estrangeres.”
- Núria Riera (D.G. Innovació): “Universitat, administració i empreses és el triangle que han de complir els clústers, sinó,serien una associació empresarial. Innovació oberta i col·laborativa, l’administració ha de cooperar, l’anomenada coopetència: competir i cooperar”.
- Pregunta: Quines solucions aporten les PIMES químiques en la gestió de l’aigua?
- Joan Miquel Matas (CliqIB): “Exemples: Nous materials per membranes, materials per conducció de l’aigua, big data i digitalització, corregir fugues d’aigua… cooperar amb la indústria turística en les dutxes,spas,piscines, circularitat de l’aigua…”
- Conclusions a càrrec de Núria Riera (D.G. Innovació): “Hem d’anar cap a una industria química més verda, més sostenible, la reducció del consum energètic, apostar per nous materials, reducció de plàstics, gestió de l’aigua. Les indústries químiques s’han de visibilitzar a Balears com una de les claus i indústries més potents.”