Els passats 4-6 de desembre hem tengut la sort d’assistir a l’ICT 2018. Imagine Digital-Connect Europe , un congrés d’R+D+I organitzat per la Comissió Europea i la Presidència austríaca del Consell de la Unió Europea en el qual hem pogut conèixer de primera mà les prioritats de la Unió Europea en la transformació digital de la societat i la indústria. Amb més de 6000 inscrits de 120 països del món i 130 expositors (start ups, inversors, projectes innovadors…), es fa difícil resumir una experiència tan enriquidora i inspiradora. Per sort totes les sessions es van retransmetre per streaming i estan disponibles a la llista de Youtube d’ICT 2018 Digital Single Market. Aquí teniu un tast del més destacat de la primera jornada.
Us farem un resum a mode de titulars que ens van cridar l’atenció per sessions.
Però primer de tot, feu un cop d’ull a la llista de ponents (més de 100!).
I també a tots els projectes exposats, agrupats en 3 temàtiques principals: “Inspirant una societat digital”, “Creant xarxes i tecnologia” i “Transformant indústria i economia”, són una mostra de casos d’èxit i i resultats pioners de la recerca i la innovació finançats per la Unió Europea.
Ceremònia d’obertura
Les dades són l’element clau de la nostra societat
Necessitem més inversions per tancar la bretxa digital, un marc polític sòlid, una nova col·laboració públic-privada, també investigació i empreses, instruments financers més adients…
El mercat únic digital serà una realitat si invertim en la bretxa digital existent
Wilhelm Molterer: cal un finançament intel·ligent, col·laboració entre el públic i el privat i la cooperació acadèmica de les empreses per tancar la bretxa digital.
La digitalització un repte de la societat, no només un repte per a la transformació digital de la indústria i /o la investigació és, abans que res, un repte social. El repte tecnològic és molt més fàcil de superar.
Digitalitzar o marginar. Europa necessita tancar l’escletxa digital.
Intel·ligència artificial, blockchain supercomputació, ciberseguretat i infraestructures és on Europa ha d’invertir per tancar la bretxa.
Helmut List: les transformacions digitals requereixen equips, infraestructures, solucions completes amb IA i IoT. TIC com a proveïdor clau per a la indústria, el programari, integrants i la plataforma de desenvolupament obert.
Pierre Chehwan: explica el cas d’èxit de Navya, la única empresa que comercialitza vehicles autònoms, amb un gran potencial, i a més és europea, resol el tema de la contaminació, espai i problemes de congestió.
Els vehicles autònoms canviaran la mobilitat. No és molt ràpid, però és segur i net.
Penja Ala Pietla: El mercat B2B també és important. Gran potencial per als negocis. També mercat dels serveis públics al ciutadà.
La UE s’ha de posar al nivell d’Àsia i EEUU en transformació del mercat digital. No som els millors en totes les disciplines d’investigació, però com treballem junts i lideram en IA és més important que què fem, i encara podem continuar sent capdavanters.
Conclusions de la taula rodona: On hauria de millorar la UE en la transformació digital?
Intel·ligència artificial a Europa encara queda enrere. EUA i Xina inverteixen més en R+D de les solucions d’IA. . Hem d’actuar més ràpidament i ser més valents!
A Europa no som els millors en IA, Big Data … però som bons en la robòtica i en altres tecnologies … però el més important és el talent potencial que tenim: duplicam els EEUU en nombre relatiu de Doctorat en àrees TIC.
La inversió a Europa en IA és d’1/8 dels EUA: cal accelerar i plantejar-nos-ho amb 10 anys per davant.
La transformació digital requereix: La velocitat, les inversions, assumir més riscos, l’educació, la innovació, un equip motivat per implementar les idees i la infraestructura per tancar l’escletxa digital.
Els reptes són grans, hem de centrar-nos en grans temes a nivell europeu, establir un marc i accelerar l’ocupació a nivell nacional. Obrir més vincles entre investigadors, empreses, estar més preparats per assumir riscos.. Esperar a la Comissió Europea per resoldre tots els problemes no és la millor manera. Hem d’estar més preparats per arriscar-nos. Tenir una visió holística.
Hem d’obrir les portes entre els sectors públic i privat i hem de pensar des d’un punt de vista europeu: Pensar en “europeu”!
Com accelerar la presa de decisions a la UE?
Decidir grans temes a nivell de la UE, temes més petits a nivell estatal.
No discutir els riscos massa temps, el tren parteix mentrestant.
Executar, executar, executar (no només parlar).
Comunicació entre stakeholders.
Digitalitzats o marginats, passi el que passi el digital ha d’estar present, i no oblidar les PIMES.
Hem d’accelerar el procés des de la idea fins al mercat de consum. Hem de fer solucions, no productes.
“Rock and rollejar” la vostra manera de treballar.
Donar supor a les startups i als joves emprenedors impulsa la innovació,
L’experiència del client amb IA és … cap experiència pròpiament! La gran indústria parla de les necessitats tecnològiques que es tradueixen en experiències quotidianes i comercialitzades per a tots nosaltres, sense divisió, sense marginació, per poder considerar-ho un èxit.
Intel·ligència Artificial – la via europea.