La Fundació Bit, a través de l’OBSI, i per encàrrec de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació, ha publicat un nou informe amb les principals dades d’ús d’internet, equipaments i tendències tecnològiques a les llars de les Illes Balears. Aquests “Obsímetres”, que s’elaboren a partir de dades de l’INE des de 2008, reflecteixen l’evolució de la societat balear en termes de tecnologia i digitalització, evidenciant canvis en els usos, equipaments i hàbits digitals.
L’ús de la banca electrònica creix del 51,3% al 78,7% en deu anys
L’ús d’internet ha anat fent-se cada cop més imprescindible en el dia a dia i ha anat canviant i adaptant-se a les noves tendències tecnològiques. D’aquesta manera, els principals usos han anat variant els darrers deu anys evolucionant cap a una comunicació més instantània, i la incorporació a les necessitats quotidianes.
El 2014, el correu electrònic era ja un dels principals usos, i si bé ara continua essent molt important (85,8%), altres formes de comunicació com la missatgeria instantània (93,4%) i les videotrucades (7,6%) hi van guanyant terreny.
Altres usos com l’ús de la banca electrònica també s’ha consolidat, i veiem com augmenten any rere any, passant del 51,3% el 2014 al 78,7% el 2024, indicant un augment significatiu de la confiança i l’adopció de serveis financers en línia.
Per altra banda, altres usos com l’ús de les xarxes socials, també han canviat força; i malgrat un significatiu creixement inicial, l’ús de xarxes socials ha perdut força. El 2014, un 74% dels usuaris a les Balears participava en xarxes socials, mentre que el 2024, el percentatge és només del 66,8%.
La confiança en el comerç electrònic augmenta i es diversifica l’oferta, adaptant-se a les necessitats quotidianes
Una de les evolucions més significatives ha estat en el consum i les compres a través d’internet a les llars, que hem vist com ha anat canviant al llarg d’aquests anys. Així, durant aquests darrers anys hem pogut veure com en les dades analitzades s’han anat afegint diferents categories de compres que no veiem als primers informes, evidenciant com s’han anat diversificant les compres a través d’internet, i com ha augmentat la confiança dels consumidors en les compres en línia.
Observem així com; fa deu anys (Obsímetre 2014), els serveis relacionats amb viatges (53%) i allotjament (48%) lideraven les compres, mentre que el 2024, la roba (42,6%) i el menjar preparat (28,4%) són ara també els productes més populars. Això reflecteix un canvi cap a consums més quotidians i relacionats amb el confort domèstic.
Respecte a les compres per internet també és destacable com s’observen diferències significatives per gènere i veiem com, el 66,3% de les dones i el 54,7% d’homes han fet compres en els últims tres mesos, reflectint una major implicació femenina en aquest àmbit.
L’equipament TIC ha passat de ser un indicador en expansió a una realitat plenament consolidada el 2024
Pel que fa a equipament a les llars destaca com el telèfon mòbil s’ha consolidat com el principal dispositiu entre les llars i famílies, amb una penetració molt propera al total (un 99% de les llars disposa de telèfon mòbil).
Aquest dispositiu, que ens és tan familiar, ha anat desplaçant a poc a poc el telèfon fix, que veiem com any rere any perd terreny a les llars.
Així mateix, continuen creixent les llars amb accés a internet, un servei que s’ha fet imprescindible per a les famílies. El 2014, tenien accés a internet el 78% de les llars mentre que avui ja arriba al 97,7%.
En referència a l’equipament de les llars també és destacable com l’INE ha incorporat noves tendències com la domòtica a les llars. En aquest sentit, l’informe destaca com el 41,2% de les llars de les Illes ja fan servir dispositius connectats per a gestió energètica o seguretat.
En comparació a la resta de l’estat podem dir que les Balears es troben millor equipades, superant en alguns punts la mitjana nacional per exemple: ús de tauletes i ordinadors a les llars, hi trobem que les Illes se situen més de dos punts percentuals respecte a la mitjana nacional.
Reducció de l’ús del mòbil entre menors, del 75,2% al 68,8%, per primer cop en deu anys.
Finalment, aquests informes ofereixen dades interessants sobre l’ús de les TIC entre dos grups clau: els menors (10-15 anys) i les persones majors (75 anys o més). Un dels aspectes més destacats és l’evolució que hi ha hagut en l’ús de dispositius mòbils per part dels menors, ja que si bé va ser una tendència a l’alça en els anys anteriors, enguany ja s’observa com el percentatge de menors amb dispositiu mòbil s’està reduint i passa del 75,2%, el 2023, al 68,8% aquest 2024. Aquesta tendència en la reducció en l’ús de telèfons mòbils dins aquest grup, pot reflectir canvis en les preferències o polítiques familiars, i una major conscienciació de les problemàtiques associades a l’ús d’aquests dispositius per part del jovent.
L’Observatori Balear de la Societat de la Informació
Des del 2008, l’Observatori Balear de la Societat de la Informació (OBSI) de la Fundació Bit, és l’instrument de recerca i anàlisi dels principals indicadors de la implantació de la societat de la informació a la nostra comunitat. L’OBSI identifica les oportunitats i debilitats per poder així impulsar iniciatives i projectes que facilitin el progrés en el camp de la societat del coneixement i de la innovació tecnològica.
Amb la finalitat d’oferir informació neutral i rigorosa a la societat balear, les actuacions incloses en l’OBSI se centren a mesurar el grau de desenvolupament de la societat de la informació, mitjançant la selecció d’indicadors i la difusió de la informació sobre el grau d’implantació de les TIC (tecnologies de la informació i les comunicacions) a les Illes Balears. El que es pretén és potenciar la revisió d’indicadors disponibles, implementar metodologies innovadores d’anàlisi i ser punt de trobada i diàleg entre el sector de les TIC i les administracions públiques per tal de poder definir polítiques i la seva posterior avaluació.
Tots els informes elaborats per l’OBSI, incloent-hi els resums d’usos i equipament de les TIC a les llars i a les empreses estan disponibles a la web: https://www.fundaciobit.org/observatori/