Durant el mes de febrer i en motiu de l’11 de Febrer, Dia internacional de la nina i la dona en la Ciència, la Fundació Bit va convocar aquest concurs amb l’objectiu de fomentar les vocacions relacionades amb les disciplines acadèmiques STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, per les seves sigles en anglès) entre les joves i visibilitzar el paper de la dona en aquestes disciplines.
Les propostes que s’han presentat al concurs, que consistia en la creació d’una història original sobre una dona en una disciplina STEM utilitzant Scratch (un llenguatge de programació amb una interfície senzilla) han estat valorades per un jurat format per tècnics de la Fundació Bit, que han puntuat aspectes dels treballs presentats com; l’originalitat del relat; l’estètica de la gràfica, de les imatges, dels personatges i de tot l’entorn; o la complexitat del codi.
Els noms de les persones guanyadores, en la categoria A (de 12 a 16 anys) són:
• 1r premi: Maria Kosyuk
Amb el projecte: Ada Lovelace | https://scratch.mit.edu/projects/806986569
• 2n premi: Veronica Kosyuk
Amb el projecte: Mae Jemison | https://scratch.mit.edu/projects/806986062
• 3r premi*: Josep Ripoll Bennasar
Amb el projecte: L’invent de la Carla | https://scratch.mit.edu/projects/810324400
*Havent quedat la categoria B deserta, l’organització ha optat per afegir un tercer premi extraordinari a la categoria A (De 12 a 16 anys), el qual consistirà en un kit de robòtica programable. Encara que inicialment només es preveia concedir dos premis, un primer premi consistint en un ordinador portàtil i un segon premi que inclou un kit de robòtica, a causa de l’empat de punts entre el projecte “Mae Jemison” i “L’invent de la Carla” i a l’absència de projectes guanyadors a la categoria B, es va decidir atorgar un tercer premi, que va ser un kit de robòtica. No es va poder concedir un quart premi, ja que també es va donar un empat en aquesta posició.