Tant actors locals com organismes estatals i internacionals debatran sobre els reptes i oportunitats que ofereix un sistema de producció circular que compatibilitzi el desenvolupament econòmic amb el benestar social i la sostenibilitat mediambiental
El proper dijous 8 de novembre el ParcBit acollirà una jornada sobre els reptes i les oportunitats de la bioeconomia a les Illes Balears, organitzada per BIOIB, el clúster de Biotecnologia i Biomedicina de Balears i la Direcció General d’Innovació i Recerca del Govern de les Illes Balears.
La trobada es presenta com un fòrum de debat sobre els reptes de l’actual model de desenvolupament socioeconòmic de Balears i les oportunitats que ofereixen la bioeconomia i l’economia circular per respondre a reptes, que són particularment evidents en les nostres illes, com la sostenibilitat ambiental o la gestió de recursos biològics.
“La bioeconomia ofereix a Balears l’oportunitat d’avançar cap a un sistema de producció circular que compatibilitzi el desenvolupament econòmic amb el benestar social i la sostenibilitat mediambiental”, segons el director general d’Innovació i Recerca, Pep Lluís Pons.
Es tracta de la tercera xerrada IBTalks’18, una iniciativa que neix amb la finalitat d’acostar les empreses que constitueixen els clústers a la societat en general, amb l’objectiu comú d’aconseguir un futur sostenible per a Balears.
En una primera part, representants institucionals analitzaran les polítiques actuals de foment de la bioeconomia a l’àmbit balear i espanyol. Hi seran presents l’INIA o Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria, com l’organització que desenvolupa l’estratègia nacional en bioeconomia, així com els directors generals d’Innovació i Recerca i el de Residus del Govern de les Illes Balears, Pep Lluís Pons i Sebastià Sansó, respectivament.
Durant la jornada també hi participaran actors del sistema d’innovació balear que treballen en bioeconomia com l’Institut de Recerca Agroambiental i d’Economia de l’Aigua (INAGEA), Recycl3r, TIRME, Endesa i Garden Hotels. Tots ells explicaran i compartiran les seves experiències i models.
Per tal que els assistents puguin conèixer casos d’èxit, es presentarà l’experiència de dues regions punteres en l’àmbit de la bioeconomia: el del centre d’experimentació de Las Palmerillas d’Almeria i el de “Food Valley” als Països Baixos. Ambdós oferiran una visió de les causes i factors que han situat a aquestes regions en el mapa de la bioeconomia europea.
Pel que fa al cas d’Almeria, l’estació de Las Palmerillas és un centre tecnològic de referència en agricultura intensiva mediterrànea i des d’on es proposa un nou model productiu basat en la innovació, l’aplicació de coneixement i tecnologia als processos productius i en l’optimització de l’ús de matèries primeres i fonts d’energia que prioritzen aquelles de caràcter renovable.
El de “Food Valley” és el principal ecosistema agroalimentari d’innovació líder a Europa. Des d’allà existeix una gran xarxa d’empreses i institucions de coneixement que poden ajudar a afrontar desafiaments de manera efectiva, com la introducció en el mercat de nous productes i solucions.
El clúster BIOIB s’està configurant com un actor de referència en l’àmbit de la bioeconomia a les Illes Balears. A través del projecte europeu ECRI “Excellence Cluster for Regional Improvement”, està centrant el seu treball en el foment de la bioeconomia i es presenta com a punt de trobada per a aquelles empreses, centres de recerca i altres actors del sistema de Balears d’innovació que treballen en aquest àmbit.
“Jornades com aquestes han de servir per identificar els actors de la bioeconomia a Balears que treballen en projectes i iniciatives innovadores i així poder fomentar sinergies i col·laboracions conjuntes”, declara la directora del clúster, Mariela Adrover.
La jornada és oberta i cal inscriure’s a la pàgina web: https://goo.gl/9owVtu