Mitjançant quatre sessions, experts i empreses debatran sobre temes d’actualitat com la sostenibilitat del territori, la innovació en tractaments d ´aigua, les noves tecnologies i els nous viatgers i la medicina preventiva
IBTalks pretén donar visibilitat a la tasca dels clústers i posar en valor el coneixement que acumulen el conjunt de les seves empreses
El director general d’Innovació i Recerca, Pep Lluís Pons, ha presentat avui en roda de premsa el cicle de converses IBTalks’17, quatre sessions que pretenen apropar els clústers i les empreses que els formen a la societat civil i així donar visibilitat a la seva tasca en R+D+i en transferència del coneixement entre l’àmbit del coneixement i l’àmbit empresarial, des de cada un dels seus àmbits: turisme, TIC, indústria química i biotecnologia.
Han acompanyat el director general els següents representants dels clústers: José Alberto Terrasa, vicepresident d’innovació de Turistec; Miguel Payeras, gerent de Balears.T; Joan Miquel Matas, gerent de CliqIB; i, la gerent de BioIB, Mariela Adrover. També hi ha assistit el gerent de la Fundació Bit i entitat encarregada del suport a empreses i entitats en l’àmbit de l’R+D+i i gestoradel ParcBit, Pere Fuster.
El cicle de converses IbTalks se celebrarà al ParcBit durant els propers mesos d’octubre i novembre, repartit en quatre sessions, on experts i empreses en col·laboració amb els clústers balears debatran sobre temes d’actualitat com la sostenibilitat del territori, la innovació en tractaments d´aigua, les noves tecnologies i els nous viatgers i la medicina preventiva.
La primera de les trobades IbTalks serà el proper dijous dia 5 d’octubre, al claustre de Son Espanyol del ParcBit, liderat pel clúster Balears.t i sota el fil conductor: “Contribuint als atributs territorials diferencials de Balears”.
Durant l’encontre es debatrà sobre la sostenibilitat del nostre entorn i el turisme a través de preguntes com: “Hem de triar entre globalització i proteccionisme?” o “Qui ha d’agafar les rendes d’un futur sostenible?” Es convidaran experts conscients que un canvi de model és possible com Amalia Cerdá, directora de sostenibilitat de Tirme, Maurio Socías, CEO & Fundador de mallorcawifi.com i Antonio Garcias, president de Camp Mallorquí. La conversa serà moderada per Lluis del Olmo, president del clúster Balears.t.
El cicle IbTalks continuarà amb una segona trobada el dia 26 d’octubre amb el clúster CliqIB i la temàtica “Innovació en tractaments de l´aigua”, el dia 9 de novembre amb Turistec i les “Noves tecnologies per a nous viatgers” i, per acabar, el dia 23 de novembre amb la “Medicina preventiva a les Balears” a càrrec del clúster de biotecnologia Bioib.
Els clústers dins l’economia balear:
En l’actualitat, les Illes Balears compten amb quatre clústers sectorials, amb seu al ParcBit, formats per empreses interconnectades que afronten oportunitats o desafiaments similars i que es relacionen per cooperar i competir alhora des de l’ús intensiu del coneixement Els clústers d’innovació de les Illes Balears són percebuts com una eina per mantenir i augmentar el creixement econòmic a nivell regional i donar suport al creixement dels sectors innovadors.
A més a més, els clústers són la palanca per traslladar el coneixement científic cap al sector empresarial, essent un important canal de comunicació entre els centres de recerca i universitats i les empreses. La transferència de coneixement entre el sistema d’innovació de les Illes Balears ajuda a potenciar l’emprenedoriaen sectors emergents i innovadors, i per part de professionals amb alta especialització i qualificació.
El Pla de Ciència, Tecnologia, Innovació i Emprenedoria de les Illes Balears 2013-2017 contempla dues línies d’actuació per posar en valor el clústers basats en el coneixement. Per un costat conté accions de suport al clúster i a les empreses innovadores i, per altra banda, accions d’impuls per a la seva competitivitat. L’objectiu és posar en marxa mesures d’acompanyament i de suport que ajudin a enfortir l’estructura dels clústers i a fer-los més competitius a l’hora de demanar finançament extern. Des de 2009 els clústers han rebut finançament de la Direcció General d’Innovació i Recerca mitjançant dos convenis pluriennals (un a 2008 i un altre a 2010) que cobriren les despeses de l’estructura organitzativa dels clústers, proporcionant de mitjana un finançament total de 100.000,00 euros anuals per clúster.
A més, també hi ha hagut una convocatòria (2015-2016) amb un crèdit pressupostari de 900.000,00 euros per a la mateixa estructura organitzativa i projectes concrets pels 4 clústers existents. Ara mateix s’està tramitant una nova convocatòria (2017-2018) per a la mateixa finalitat amb un crèdit pressupostari de 600.000,00 euros.
Des de la Fundació Bit, per un costat, s’han elaborat diagnòstics d’innovació i prestat serveis de suport a les empreses i clústers perquè preparin projectes i puguin optar a fons públics o privats, nacionals i internacionals. Per altre costat, s’ha promogut que les empreses participin en agrupacions nacionals i internacionals afins, com la Xarxa Europe Enterprise Network (EEN), des de la qual les empreses poden assistir a trobades amb empreses internacionals. Les empreses dels clústers, amb una gran capacitat innovadora: Segons l’Estudi del Coneixement publicat per la Direcció General d’Innovació i Recerca el a inicis de 2017, el perfil de les empreses que formen part d’aquests clústers són empreses creades entre els anys 1991 i 2005 i que han seguit una tendència a l’alça en els darrers tres anys, tant en la facturació com en la creació d’ocupació.
En general, les empreses que formen part dels clústers són empreses que presenten una considerable activitat innovadora i han introduït innovacions en producte durant els darrers 5 anys d’una manera important. Un 76% d’aquestes empreses van afirmar que fan R+D interna i un 24% han contractat altres empreses de Balears per fer R+D. Per altra banda, gran part de les empreses participants que pertanyen a un clúster i al ParcBit ha rebut subvencions per a dur a terme activitats d’R+D+i. La majoria d’aquests ajuts provenen de l’Estat i en una menor mesura de la UE i del Govern autonòmic.
Donat el caràcter competitiu de les subvencions estatals i sobretot de la UE, aquest fet confirma el gran capacitat innovadora d’aquestes empreses.
Balears.t, Balears és Turisme:
Es tracta del clúster d’Innovació Tecnològica en Turisme de les Illes Balears des d’on desenvolupen projectes de transformació turística mitjançant l’aplicació de la innovació i la tecnologia a qualsevol “eslabón” de la cadena de valor del turisme. Els seus projectes estan actualment centrats en: potenciar les vendes de les empreses de les destinacions de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, augmentar la capacitació del capital humà de les Illes Balears, promoure la internacionalització de les empreses i l’aplicació de criteris de sostenibilitat social i econòmica a la indústria turística com a avantatge competitiu del turisme a les Illes Balears.
Turistec, Clúster Internacional de Tecnologies de la Informació i la Comunicació aplicades al Turisme:
Des de Turistec s’enforteix i promou el sector TIC-Turisme amb productes i serveis d’avantguarda i especialitzats, generant competitivitat a les empreses i solucions per als seus clients. A banda de ser el primer clúster industrial de Balears, l’organització també fou pionera en Espanya a l’hora de concentrar el “know how” o coneixement del sector turístic.
CliQIB o clúster de la Indústria Química dels Illes Balears:
CliQIB preten ser un referent dins l’àmbit nacional com identificador de projectes en col·laboració per a la solució de problemes higiènics en turisme, tant per a empreses turístiques com per a centres de coneixement i entitats de suport a la innovació. Mitjançant la innovación de les seves empreses es poden aportar solucions tecnològiques químiques gràcies a un entorn físic de proves i a la recerca de nous models i processos més sostenibles per a la indústria turística. També contribueixen a la sostenibilitat del territori a través de l’aportació de productes i solucions medi ambientals i responsables.
El Clúster Biotecnològic i Biomèdic de les Illes Balears:
La creació del clúster BIOIB és el resultat de la conjunció de tots els actors de la triple hèlix, a on s’inclouen l’Administració, Hospitals públics i privats, la Universitat de les Illes Balears i d’altres institucions generadores de coneixement i interfície, a més del teixit empresarial dels sectors biotecnològic i biomèdic. Aquesta estructura assegura la dinàmica de funcionament del clúster i permet el seu desenvolupament i la seva consolidació a llarg termini.
L’any 2016 BIOIB va aconseguir el segell “Silver Label in Cluster Management Excellence”, un reconeixement dins l’àmbit europeu a la qualitat de la gestió del clúster i un camí a seguir per avançar cap a l’excel.lència.