El paper dels gestors esportius i entrenadors personals en la digitalització dels serveis esportius
Els serveis esportius i el món de l’esport ha entrat en una transformació digital sense precedents. La digitalització es centra en tres pilars, apunta un article de Via Empresa:
- Millorar l’experiència de l’usuari
- Optimitzar l’oferta i la gestió dels productes i serveis
- Automatitzar i optimitzar l’ús de les instal.lacions
Presentació digitalització esports IDI by Bel Llodrà Riera
Models de negoci
Arran d’aquesta digitalització i del canvi d’hàbits dels usuaris estan sorgint nous models de negoci, com per exemple:
- Agregadors de gimnasos per presentar una oferta conjunta i, amb una quota mensual, poder accedir a qualsevol gimnàs dins d’un territori més ampli, com Andjoy.life.
- Apps de fitness com a entrenadors personals, motivadores i competitives. Per exemple a Google Play es pot accedir a un bon llistat.
- Mercats virtuals d’entrenadors personals, tant per assistència física com virtual, per exemple:
- Professors de diferents activitats esportives que utilitzen la web i les xarxes socials per compartir els seus coneixements en format de vídeos i cursos i ofertar sessions en petits grups tancats online. Com per exemple:
- La reconeguda professora de Ioga Xuan Lang Yoga, que domina l’ús de la web i bona part de les xarxes socials, ha creat un estudi online al qual s’hi pot accedir pagant una quota mensual. El valor afegit d’aquest espai són els continguts, que són diferents dels que publica en obert i que, a més, són sense publicitat.
- Es poden trobar entrenadors personals i professionals que fan streamings de grup a Instagram, Youtube i Facebook, i que ofereixen sessions online, tant en obert com en comptes privats previ pagament.
- En aquest article de la secció de divulga de la Fundació Bit es pot llegir com s’ha organitzat de forma digital durant el confinament un petit centre de Ioga de Mallorca.
- Edició de cursos en plataformes de formació online, com per exemple els que es poden trobar a la plataforma Udemy, en aquests casos es paga el preu del curs i, en poques setmanes, suposadament s’adquireixen els coneixements, seguint durant el temps marcat les classes online:
Funcionalitats en funció als models de negoci
Un professional de l’esport, preparador físic o entrenador personal, dominant l’ús de la web, les xarxes socials i amb un sistema de cobrament online, sigui a través d’un marketplace, tpv virtual, transferència, PayPal, Bizum, Stripe o altres, com s’explica en aquest article, es pot fer un nom a Internet, captar alumnes per oferir classes en el món físic o en el món virtual i cobrar.
Un autònom, per a dur les seves gestions online, haurà de disposar, com a mínim, de:
- Informació a la web
- Màrqueting online
- Altes / Baixes online
- Gestió d’usuaris / CRM
- Reserves online
- Pagaments online
- Facturació online
Si es tracta d’un gimnàs, club o d’altres tipus d’instal.lacions esportives, a més a més, s’hi poden anar afegint funcionalitats com:
- Gestió de l’aforament
- Matching de parelles, grups i competicions
- Accessos automàtics
- Guixetes automàtiques
- Programes personalitzats al mòbil
- Monitorització i seguiment dels usuaris
- Entrenaments personalitzats
- Gestió de proveïdors / ERP
- Estadístiques / Previsions
- Botiga online
Solucions tecnològiques estàndards
Per posar tot això en marxa ja existeixen solucions tecnològiques que per un preu d’entre 50 i 300 euros al mes, aproximadament, que varia en funció al nombre d’usuaris i/o funcionalitats, ofereixen diferents tipus de solucions. Cada gestor ha d’analitzar quin tipus de funcionalitats necessita pel seu negoci per poder triar quina solució tecnològica li convé més. Alguns exemples són:
- La startup mallorquina Kinacu, especialitzada en clubs i instal.lacions esportives.
- La catalana Tankuam
- Upfit
- Fitbe
- Gymcloud
Solucions tecnològiques personalitzades
Un negoci, per diferenciar-se, ha d’oferir propostes de valor pròpies que els competidors encara no hagin implantat. En cas que pensi en una idea de negoci innovadora pensant en com la tecnologia pot aportar valor es pot posar en contacte amb una empresa tecnològica. Es poden trobar a través de:
- A Balears: Gs-BIT – Asociación Balear de Empresas de Software, Internet y Nuevas Tecnologías
- A Menorca: ACCESO – Asociación Empresarial para el Fomento y Desarrollo del Comercio Electrónico, Servicios On-Line e Informáticos de Menorca
- A Eivissa: PIMEM
O cercant una empresa tecnològica al mapa d’Empreses TIC de les Illes Balears.
Estalvi i sostenibilitat
La tecnologia no sols serveix per gestionar els processos dins l’empresa sinó també per contribuir a la sostenibilitat ambiental. Pensar en posar sensors i aplicacions per estalviar aigua i energia, i monitoritzar-ne l’ús per a estalviar també recau dins l’estratègia del procés de digitalització de les instal.lacions.
Les màquines com a competència o aliats dels entrenadors personals
Si un no pot anar al gimnàs el gimnàs va a ca seva, amb l’entrenador i tota la comunitat inclosa per motivar-se i competir a distància. En aquest recent article publicat a The Verge “Tempo is a smart home gym that uses computer vision to track your form in real time” es mostren dues pantalles amb visió i intel.ligència artificial que monitoritzen els exercicis de l’usuari, indica els errors o males postures i el connecta amb un “coach” i amb els grups privats, o amb tota la comunitat per competir a distància. Es tracta de les màquines amb pantalles gegants Meet Tonal i Tempo Studio.
En el cas dels amants de l’spinning, l’empresa Peloton comercialitza una màquina que es connecta amb classes en streaming.
L’anàlisi de dades i la realitat augmentada per millorar el rendiment
Cada un dels esports està implantant sensors i, a través de l’Internet de les Coses (IOT), recullen dades per analitzar el rendiment dels esportistes i dels equips. Cada esport analitza aquells paràmetres de joc que s’han de tractar, sigui beisbol, criquet, futbol o altres, per després definir estratègies per millorar el joc. Serà interessant veure com ho empren les primeres divisions i els esports base.
La realitat augmentada també està penetrant dins el camp de joc. A aquest article de Forbes s’explica com i per què. Es poden prendre decisions sobre el camp de joc, visualitzar informació per fer més atractives les competicions i entrenar evitant lesions.
En resum
De cada dia més els serveis esportius s’estan digitalitzant, la tecnologia facilita la creació de noves formes de donar visibilitat als serveis esportius, interactuar amb els esportistes, agilitzar processos, recollir dades, visualitzar la informació dels entrenaments, trobar contrincants, visualitzar la informació de les competicions, així com l’oportunitat de posar en marxa nous models de negoci.
Conèixer com penetra la tecnologia en l’esport facilitarà als diferents agents esportius utilitzar-la com a aliada i no com a competidora.