Aquest concurs d’innovació turística arriba a la quarta edició i es desenvolupa a l’euroregió formada per Occitània, Catalunya i les Illes Balears
Arranca una nova edició del concurs Miro In Cube, que enguany se centrarà en resoldre les problemàtiques del sector turístic, tan afectat per la crisi sanitària. L’esdeveniment, una marató que reuneix programadors informàtics i altres persones involucrades en el desenvolupament de programari, es desenvoluparà durant 56 hores, entre el divendres 25 i el diumenge 27 de juny.
La cita ha estat presentada aquesta setmana en un acte que s’ha desenvolupat de manera simultània a Palma, Barcelona i Perpinyà a través de videoconferència i que ha comptat amb representants institucionals de les entitats que organitzen el certamen en cadascuna de les regions. Per part del Govern de les Illes Balears han participat el director general d’Innovació, Eduardo Zúñiga; el director general de Política Universitària i Recerca, Pep Lluís Pons, i el gerent de la Fundació Bit, Álvaro Medina.
Per a Eduardo Zúñiga, director general d’Innovació, és de vital importància «potenciar la innovació tecnològica per la resiliència del sector turístic» i així, en el futur, ser capaços de «gestionar de manera àgil i eficient les crisis a través de solucions i sistemes, com poden ser tecnologies com la cadena de blocs (blockchain), la robòtica o la Intel·ligència artificial».
D’aquesta manera, i per tal d’ajudar al sector turístic a superar l’actual crisi, la IV edició de la hackató es desenvoluparà al voltant d’aquestes reflexions: «Quines són les claus per a la reactivació del turisme?», i «Quines són les solucions per a la pràctica d’un turisme més resilient per a una destinació?».
Sota aquestes premisses, el director general Pep Lluís Pons remarca com des de les Illes Balears «s’han alineat els reptes proposats amb els marcats per l’estratègia d’especialització intel·ligent de les Illes Balears: sostenibilitat territorial, gestió de la innovació i internacionalització; turisme de benestar i qualitat de vida; coneixement per al canvi turístic, tecnologies turístiques i sectors emergents i transformadors, així com indústries culturals i creatives».
Aquest projecte reuneix la participació de diferents entitats europees, i és per això que Álvaro Medina, gerent de la Fundació Bit, explica que la participació de la nostra comunitat en aquesta iniciativa, no només és una «oportunitat de conèixer l’ecosistema innovador i establir contacte amb concursants de les altres regions de l’Euroregió», sinó que també permet a estudiants universitaris i de formació «conèixer els recursos dels quals disposen per muntar una empresa» i que també trobaran a la Fundació Bit.
Tallers, assessorament i premis
Els participants de la hackató passaran una primera fase de selecció i podran gaudir de sessions de mentoria, així com participar en tallers impartits per experts del món del turisme, l’emprenedoria, la tecnologia o la recerca. Finalment, els finalistes de cadascuna de les regions passaran a la final internacional, celebrada en el marc de la 4YFN del Mobile World Congress (MWC) de Barcelona.
Els finalistes de les Illes Balears tindran accés gratuït durant sis mesos al programa de suport a emprenedors Emprenbit de la Fundació Bit, assessorament estratègic i mentoria per part d’empreses del ParcBit (branding, networking, estratègia d’empresa…), un viatge a la final 4YFN del MWC i un viatge i entrades per al South Summit, uns dels esdeveniments més importants en emprenedoria i innovació d’Espanya.
Així mateix, l’Euroregió Pirineus Mediterrània, soci històric del concurs, atorgarà per aquesta quarta edició el Premi Euroregional d’Innovació Turística (https://www.euroregio.eu/), dotat amb 5.000 euros, que serà per al projecte guanyador de la final internacional.
Les persones interessades en participar poden inscriure’s de manera individual o per equips a través de la web: www.miroincube.eu.
A més de la Fundació Bit, amb col·laboració de la Direcció General d’Innovació, també formen part d’aquesta iniciativa la Generalitat de Catalunya a través dels departaments d’Empresa i Coneixement i de Polítiques Digitals i Administració Pública; el CETT, el MWC Barcelona, l’Hotel Alimara Barcelona, l’Eurecat, i finalment, Amadeus com a soci tecnològic.