L’alumnat de secundària podrà guanyar ordinadors i kits de robòtica a través d’un concurs per aprendre a programar amb Scratch, un llenguatge de programació per a infants
L’objectiu d’aquestes activitats és difondre la producció del coneixement científic i tècnic i valoritzar-ho a la societat
Des de la Fundació Bit s’han organitzat, al voltant de la jornada 11 de febrer, Dia internacional de la nena i la dona en la ciència, activitats orientades a promoure l’interès per les matèries STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) entre les nenes i les joves amb l’objectiu de rompre amb l’escletxa de gènere que hi ha en aquests sectors.
Així, durant tot el mes de febrer, l’alumnat d’educació secundària podrà participar en dues activitats organitzades per la fundació; per una banda, el concurs «Crea la teva història d’una dona STEM amb Scratch», i per altra, el taller «Feines de futur» sobre les implicacions de les tecnologies en les professions del futur.
El concurs, al qual es pot participar a través d’internet, consisteix en crear una història original sobre una dona en una disciplina STEM utilitzant Scratch, un llenguatge de programació amb una interfície senzilla que permet crear històries digitals, jocs i animacions.
El llenguatge Scratch està especialment pensat perquè els més joves s’iniciïn en la programació i és molt fàcil d’emprar. La plataforma, totalment gratuïta i en més de 70 idiomes, és amplament usada per la comunitat educativa d’arreu del món ja que permet ensenyar a programar als infants a través del joc i l’experimentació i sense necessitat de coneixement de codi, ja que la interfície és a través de blocs gràfics i molt intuïtiva.
Fins a l’1 de març, es podrà participar en el concurs enviant el projecte creat a Scratch a través d’un formulari a fundaciobit.org. La història ha de tenir una durada d’un a dos minuts i ha de tenir a una dona o nena del món de la ciència i la tecnologia com a protagonista, que pot ser tant una científica coneguda, com un personatge fictici o inventat.
El concurs va dirigit a alumnat d’educació secundària d’entre 12 i 21 anys de les Illes Balears i compleix un doble objectiu; per una banda, que les nenes incorporin referents femenins de l’àmbit de les STEM; investigant sobre científiques i tecnòlogues de la història o d’avui dia, o imaginant-les; i per altra banda, que es familiaritzin i aprenguin nocions bàsiques de programació.
A més d’aquest concurs, i també durant el mes de febrer, la Fundació Bit també ofereix el taller «Feines de Futur» a estudiants d’ESO de diferents centres educatius amb l’objectiu de fomentar les vocacions tecnològiques. Durant la sessió, d’una durada d’entre 50 i 60 minuts, es reflexiona sobre el món laboral del futur tenint en compte les modificacions associades a la revolució industrial 4.0 i com afectarà la intel·ligència artificial, la robòtica, o la realitat virtual al nou món laboral. Aquest taller, s’ha impartit de manera presencial a centres com IES Ses Estacions, al Col·legi Sant Pere o a l’IES Cap de Llevant; i també en modalitat online a l’IES Llorenç Garcias i Font i a l’IES Sa Blanca Dona d’Eivissa.
Per altra banda, al CentreBit Menorca, el 16 de febrer es realitzarà la xerrada l’Enginy (in)visible, una xerrada organitzada en col·laboració amb l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), de la Universitat Politècnica de Catalunya i la direcció General de Política Universitària. La ponència, impartida per Núria Salán, Doctora en ciència dels materials i enginyeria metal·lúrgica, versarà sobre l’accés a les dones a la universitat en carreres de ciència i tecnologia.
La Direcció General de Política Universitària i Recerca promou aquestes activitats en el marc de la seva encomana amb la Fundació Bit amb l’objectiu difondre la producció del coneixement científic i tècnic d’excel·lència dins la comunitat investigadora, i valoritzar-la al teixit empresarial i la societat. I l’organització d’aquestes activitats respon a la necessitat de promoure vocacions en l’àmbit de les STEM entre les nenes i joves, on encara existeix una important escletxa de gènere, sobretot al que fa a les professions relacionades amb la tecnologia, segons s’exposa en un recent estudi elaborat per la Fundació Bit (Influències en els interessos per les matèries STEM, amb perspectiva de gènere, a les Illes Balears) que mostra que, del 47 % de dones que li agradaria estudiar alguna carrera STEM, només el 5,6% manifesta interès per la branca tecnològica.