El Seminari Internacional comptarà amb representants d’innovadores empreses com IBM, Minube i Savioke
Els propers 30 de novembre i 1 de desembre el ParcBit acollirà la dotzena edició del Seminari Internacional d’Innovació i Turisme (INTO), que enguany servirà per analitzar el concepte de la intel·ligència artificial (IA) i les seves oportunitats per a la indústria turística.
El Seminari INTO és una iniciativa de la Direcció General d’Innovació i Recerca i està organitzat per la Fundació Bit amb l’objectiu principal de fomentar la transferència de coneixement i impulsar la innovació en tota la cadena de valor de la indústria turística a fi de millorar la competitivitat de les Illes Balears.
La intel·ligència artificial és una tendència tecnològica que permet aportar solucions a la societat en general, però també té un gran potencial per a les empreses turístiques, a les quals obre possibilitats infinites al voltant de la robòtica, “chatbots”, “machine learning” i el “deep learning”, entre d’altres, i permet optimitzar processos, predir comportaments, tenir un millor coneixement dels turistes per millorar les seves experiències, optimitzar preus, etc.
Així, durant els dos dies s’oferirà una agenda de ponències que giraran al voltant de les aplicacions de la intel·ligència artificial en les diferents etapes del viatge: amb l’elecció de l’oferta turística, durant l’experiència del viatge i en la fase posterior de fidelització de clients i reputació social.
Com a novetat, l’INTO 2017 ofereix dins del seu programa un “brokerage event”, organitzat per la Xarxa Europe Enterprise Network (EEN), per tal de fomentar el networking entre els diferents participants del Seminari: administracions públiques, empresaris, investigadors, professors, estudiants i professionals de diverses àrees.
Dues jornades amb ponents de reconegudes empreses del sector turístic i tecnològic.
El dijous 30 l’esdeveniment començarà amb una primera sessió en la qual el director de sistemes d’intel·ligència artificial d’IBM Watson Innovation, el doctor Abdel Labbi, farà un estat de l’art sobre aquesta tendència tecnològica, tot analitzant el seu potencial i impacte. En primer lloc, descriurà les tendències tecnològiques fonamentals que impulsen el desenvolupament accelerat i la implementació de sistemes basats en la IA. A continuació, revisarà alguns casos reals i com generen nou valor al client i noves eficiències a la indústria turística.
Seguidament, i en un primer panell de ponents, s’aprofundirà sobre aquest potencial i impactes per a la indústria turística de la mà de Xavier Varona, professor de la Universitat de les Illes Balears; José Luis Salcedo, Digital reinventor and cognitive lead for distribution sector a IBM Global Business Services i Alberto de Torres, CEO de Nektiu.
La segona sessió, moderada per Tomeu Bennasar, director general d’IT del Grup Iberostar, tractarà sobre la intel·ligència artificial i l’elecció de l’oferta i comptarà amb Javier Andrés, fundador i CEO de ROOMDI i 7ideas; Carles Sierra, de l’Institut de Recerca en Intel·ligència artificial del CSIC; Raúl Jiménez, CEO de Minube, i Miguel Escalona, senior data scientist de Barcelo Hotel Group.
L’horabaixa del dia 30, i com en les anteriors edicions, s’organitza un workshop dinamitzat per Alberto de Torres, CEO de Nektiu, amb el títol “Com dissenyar solucions d’Intel·ligència Artificial en turisme”. Aquesta activitat té l’objectiu de donar a conèixer la metodologia i les passes per al disseny i desenvolupament de solucions amb intel·ligència artificial aplicada al sector del turisme. Durant el petit taller de “design thinking” els participants aprendran, a partir de la cocreació, solucions per maximitzar l’experiència dels turistes.
En la jornada de divendres 1 de desembre hi participaran professionals de reconegudes empreses turístiques com David Benito, Mobile Innovation & SEO a Melià Hotels International, i Víctor Fernández, CEO a Room Mate Hotels, qui analitzaran el paper de la intel·ligència artificial durant l’experiència del viatge. També els acompanyarà el cofundador i líder de l’equip Robot Navigation a Savioke, Stephan Wirth, qui parlarà de com els robots estan cada vegada més presents als hotels.
En una quarta i darrera sessió s’aprofundirà en l’aportació de la intel·ligència artificial en la fidelització dels clients i en la reputació social de l’oferta turística a partir del big data o anàlisi de dades, així com totes les possibilitats que ofereix a l’hora de planificar les estratègies de màrqueting. Formaran part d’aquest panell Thorsten Teichert, catedràtic de màrqueting i innovació a la University of Hamburg; Fiona Gillen, Marketing VP a ReviewPro, i Mar Muñoz, Tourism Big Data Strategist a IT Travel Services.
El Seminari INTO finalitzarà amb una taula rodona de conclusions finals i tendències futures que moderarà Juan Mulet, membre del comitè científic de l’INTO i doctor enginyer de Telecomunicació i Màster en Gerència d’empreses (MBA). Formen també part d’aquest comitè el Dr. Diego Ramón Medina, Universidad de Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC), el Dr. Joan Enric Capellà, soci fundador de SOM Hotels (2013), i la Dra. Marta Jacob, de la Universitat de les Illes Balears.
Dotze edicions del Seminari Internacional d’Innovació en Turisme.
Durant les 11 edicions passades, i des d’aquell primer INTO de l’any 2004, s’han analitzat diverses temàtiques relacionades amb productes turístics com el cultural, el nàutic i el de salut, i instruments de màrqueting, com el branding i el social media Així mateix, s’ha debatut sobre noves apostes per a afrontar la sostenibilitat del sector amb temes com el canvi climàtic i l’estacionalitat. D’altra banda, s’han tractat qüestions relacionades amb l’evolució de les tecnologies implantades en la indústria turística per tal d’analitzar el comportament del turista i utilitzar aquestes noves tecnologies per crear i/o transformar destinacions turístiques de manera sostenible.