Mitjançant aquest projecte es fomentarà el creixement de les start-up (empreses joves i innovadores) dels sectors de turisme, biotecnologia i salut i TIC a les regions del sud-oest d’Europa a través dels Fons de Desenvolupament Regionals FEDER, que es concedeixen dins del programa Interreg-SUDOE de la Unió Europea.
El projecte, que es durà a terme del 2016 al 2019, té com a principal objectiu la millora de l’entorn de les empreses de les regions participants, que formen part de l’espai SUDOE, en el qual s’integren totes les comunitats autònomes espanyoles (excepte Canàries), les sis regions del sud-oest de França, les regions continentals de Portugal, Regne Unit (Gibraltar) i el Principat d’Andorra.
Aquest projecte, liderat per l’Agrupació Europea de Cooperació Territorial GECT Pyrenees-Mediterranée, està format per un consorci integrat per actors públics d’innovació i transferència tecnològica d’Espanya, França i Portugal. Així, a més de les espanyoles Fundació Bit, Fundació Universitat Empresa de la Regió de Múrcia i l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIO), també participen en el projecte l’agència francesa Castris-Mazamet Technopole i el Centro de Inovação Empresarial da Beira Interior de Portugal.
Conscients de les necessitat d’estimular el creixement i millorar la competitivitat de les start-up de l’espai SUDOE, els esforços se centraran en la fase de desenvolupament i creixement de les empreses, treballant el denominat procés d’acceleració, en la millora de tres eixos principals: accés al finançament, connexió dels productes de les start-up amb el mercat i professionalització de les empreses a través de la sectorialització.
Gràcies a aquest projecte tant els organismes de suport empresarial (administració regional, local, parcs tecnològics, vivers d’empreses…) com les empreses i start-ups de les Illes Balears podran beneficiar-se de nous serveis orientats a la millora de la competitivitat i la internacionalització.
En aquest sentit, en finalitzar el projecte qualsevol empresa coneixerà els instruments de finançament disponibles a les diferents regions/països.
A més, entre altres accions es preveu una convocatòria transnacional de projectes d’acompanyament gran empresa – start-up, com a acció innovadora.
Així mateix, tant aquests organismes com les start-ups a les quals donen servei en aquestes regions, també podran beneficiar-se d’una plataforma d’intercanvis entre empreses; d’un programa transnacional de softlanding (aterratge suau) que facilitarà la instal·lació d’empreses en altres territoris participants; i de la transformació d’esdeveniments com els Brokerage Events, de regionals en transnacionals.
Amb el projecte LINKS UP la Fundació Bit, juntament amb la resta de participants, podran treballar el desenvolupament econòmic a escala transnacional, compartir i intercanviar experiències, i conèixer millor els actors del desenvolupament econòmic del territori, per així contribuir a la creació de nous serveis i millorar els serveis ja existents de suport a les empreses.
Entre aquests serveis de suport a emprenedors i empreses innovadores i/o de base tecnològica que ja ofereix la Fundació Bit, destaquen els serveis de suport a la R+D+i i els serveis d’internacionalització: dinamització de la cooperació empresarial, comercialització de productes i serveis, transferència de tecnologia i acompanyament a empreses en el marc d’esdeveniments, Brokerage Events, o en fires i congressos. Així mateix, la Fundació Bit també ofereix suport a les activitats de promoció i difusió; i recolzament en l’organització d’esdeveniments, entre altres serveis de a l’emprenedoria.
A més de l’ampliació i millora d’aquests serveis, la Fundació Bit també es beneficiarà de la formació que es preveu impartir durant l’execució del projecte, amb la qual es milloraran les competències dels seus tècnics i de la resta de personal del sistema de suport a les empreses de les Illes Balears, que també podran rebre aquesta formació.
Finalment, gràcies a LINKS UP també s’ampliarà el calendari d’esdeveniments que ofereix la Fundació Bit a les empreses de les Illes Balears, en els quals podran donar a conèixer les seves tecnologies, productes i serveis, augmentar les seves possibilitats de col·laboració, o augmentar la captació de finançament i alinear-se amb el mercat a través de la seva col·laboració amb grans corporacions, a través de Brokerage Events.
L’Agrupació Europea de Cooperació Territorial Pirineus-Mediterrani (GECT Pyrénées Méditerranée), que lidera LINKS UP, és un instrument jurídic de l’Euroregió Pirineus-Mediterrani que treballa des de la seva creació amb l’objectiu de crear un espai de desenvolupament sostenible basat en la innovació i la integració social i econòmica del territori. Aquesta entitat va ser també coordinador del projecte CREAMED, dut a terme entre el 2010 i el 2013, i en el qual també va participar la Fundació Bit. El projecte Creamed va permetre crear una xarxa euroregional de vivers d’empreses, identificar bones pràctiques de suport a les empreses, engegar mètodes de treball comuns i iniciar pràctiques de cooperació.