Entre les activitats organitzades per avui, s’ha elaborat un decàleg de bones pràctiques que permet al menor o jove tenir les recomanacions i consells per un ús segur d’Internet
En motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Internet Segura 2016, la Fundació Bit juntament amb l’Institut Balear de la Joventut (IB-Jove), l’Institut per a la Convivència i l’Èxit Escolar (Convivèxit), l’Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears (ISPIB) i coordinat per l’Oficina de Defensa dels Drets del Menor (ODDM) han organitzat tot un seguit d’actes i material destinat a alumnes, pares i mares i professors per implicar els infants i els joves en la necessitat de fer d’Internet un espai de tolerància, respecte i inclusió.
Les actuacions presentades avui a l’IES Binissalem prenen com a base una de les principals preocupacions tant de les famílies com de la comunitat educativa: el ciberassetjament a les xarxes socials. La protecció dels menors i els joves i la formació tant de pares i mares com del professorat han fet que l’Oficina de Defensa dels Drets del Menor hagi organitzat, juntament amb l’IB-Jove, Convivèxit, la Fundació Bit i el Programa de Policia Tutor, activitats dirigides a informar-los i formar-los sobre els perills i els beneficis derivats de l’ús d’Internet i els dispositius mòbils, així com dotar-los d’eines per detectar, denunciar i corregir situacions de ciberassetjament.
Entre les activitats organitzades hi ha xerrades preventives als centres educatius per part dels policies tutors, la xerrada informativa “Riscs i perills d’Internet: com prevenir-los, com detectar-los, com denunciar-los” a l’IES de Santanyí, un taller de xarxes socials a la Fundació Aproscom, promoció d’activitats de conscienciació i formació a les aules, difusió a través de les xarxes socials de material didàctic, recursos, etc.
A més, la Fundació Bit ha elaborat un decàleg de bones pràctiques que permet al menor o jove tenir les recomanacions i consells per un ús segur d’Internet, no només sabent com actuar i prevenir si no també com detectar i reaccionar davant mals usos de la Xarxa.
La Fundació Bit treballa des de l’any 2008, mitjançant els diferents informes i estudis que publica periòdicament l’Observatori Balear de la Societat de la Informació (OBSI), per informar sobre quines són les eines tecnològiques que més utilitzen els menors i joves de les Illes Balears. A partir d’aquestes dades, la Fundació Bit preten generar debat al voltant de les oportunitats que ofereixen les TIC per tal que l’Administració i la societat puguin actuar en conseqüència.
El Dia Internacional de la Internet Segura és una iniciativa europea que enguany commemoren més de 100 països de tot el món i duu per lema “Implica’t en una Internet millor, més segura”. L’objectiu principal d’aquesta iniciativa internacional és promoure l’ús responsable i segur de les noves tecnologies; especialment, l’ús d’Internet i els dispositius mòbils entre els menors i els joves.