Els passats dies 16 i 17 de Novembre, es van celebrar les jornades eCotxe per pensar en com podria ser el nostre futur sense cotxe. Una mobilitat sostenible és un repte de futur i, com sempre, la digitalització afavoreix aquesta transició i per aixó hi vam assistir, per compartir-ho amb vosaltres.
Al 2040, el govern espanyol vol prohibir l’ús de vehicles de gasoil i diesel, és cert que l’aire serà més sà, però volem seguir veient la mateix imatge d’ autopistes col·lapsades de vehicles elèctrics? O volem fer un canvi de model de mobilitat? Podria el cotxe pasar de ser un bé en propietat a ser un servei, de la mateixa forma que hem deixat de comprar DVDs per veure sèries a Netflix?
És el plantejament que fa l’empresa eCotxe, una cooperativa de cotxes elèctrics per compartir, de nova creació a Palma. Una bona iniciativa que compta amb el support de l’Ajuntament de Palma. No com la de patinets elèctrics compartits, els quals varen ser confiscats per la policia local de Palma.
No vam poder ser-hi tot el temps, ja que el programa era prou ample, però ens vàrem quedar amb els següents punts de reflexió que podem relacionar amb les temàtiques que nosaltres veiem i vivim no només al Parc Bit, sinó a totes les nostres illes.
Punts de reflexions generals:
- S’ha de pensar la ciutat pels seus nuclis de barri, el comerç de proximitat, les escoles, els espai per viure i fer feina determinen els fluxos de moviment. De veres! Qui va per la via cintura entre les 8 i les 9 del matí per plaer?
- Els nens haurien de poder anar a l’escola en bici o a peu sense barreres arquitectòniques. Els nostres costums fan que els nens ho vegin com a normalitat.
- L´escola és una segona casa, però la casa ha de ser la primera escola.
- Joves arquitectes resalta els beneficis de la peatonalizació de Blanquerna, Indústria, i recomana la de Jaime III i del carrer Nuredduna.
- La majoria dels trajectes que fan els palmesans són de menys de 3km, no s’hauria d’agafar cap cotxe per això.
- Als anys 60, hi havia molt més línies de tren que ara. La població ha crescut i encara més el nombre de cotxes perquè representen llibertat, estatus social. I això ens va portar al cotxecentrisme que tenim avui.
- Per exemple, es va eliminar la línea de tren de Palma a Llucmajor per fer la pista de l’aeroport enlloc de pensar en fer una aturada a l’aeroport. Hem d’aprendre de les nostres errades.
- La ciutat de Palma és ideal per fer bici i hauria d’oferir més aparcament comunitari de bicis com ja es fa a Canamunt.
- De la mateixa forma que no toleram comentaris masclistes, hem de canviar el nostre vocabulari envers el transport públic. Els titulars de premsa solen lamentar la pèrdua de places de pàrquing enlloc de l’augment de l’espai pels vianants. Com per exemple aquest!!!
- La situació és encara pitjor als pobles.
- Com podem acceptar que cada dia morin tantes persones en accident de cotxe com varen morir l’11 de setembre amb les torres de Nova York?
- Balears és de tota Europa, la regió que menys utilitza el transport públic.
El cas de l’empresa Hotelbeds (Banc de llits, empresa de base tecnológica).
- Amb la participació de n’ Antonia Aguiló del Departament de Comunicació.
- El pla de mobilitat del departament a Hotelbeds, amb 1700 treballadors a la seva seu de Palma, edifici ubicat aprop de l’aeroport.
- No hi ha nucli urbà, ni accés peatonal, ni carril bici, tot i que una veintena de ciclistes empren el camí de Son Fangos per arribar-hi.
- L’empresa ha posat horaris d´entrada flexibles, entre le 08.00 i les 09.30h per evitar la congestió.
- Ofereixen autocars gratuïts des del centre de Palma que utilitzen aproximadament 150 treballadors.
- Han negociat amb l’EMT, que Línea 1 faci una aturada algunes vegades al dia.
- Encara hi van 1100 treballadors en cotxe privat.
- El seu pàrquing disposa de punts de recàrrega per cotxes elèctrics i endolls per patins elèctrics.
- Malgrat aquestes iniciatives costa molt baixar el nombre de cotxes privats.
- Han creat una plataforma de carsharing que no ha tingut èxit.
- L’empresa ofereix una dia de teletreball i posa a disposició una plataforma de videoconferència, i tothom ho aprofita.
- El projecte de RSC anomenat Carbon Neutral fa un recàrrec de 3€ per cada vol de llarga distància, aquest import està destinat a projectes de reforestació.
- Els empleats en desplaçament tenen per normativa agafar vols sense escala, i utilitzar el transport públic. Si empren un taxi, ho han de justificar.
Podem clarament veure que les dificultats que té aquesta empresa per reduir l’ús del cotxe són les mateixes que tenen les empreses del Parc Bit, però ja comptam amb vàries inciatives:
- eCotxe: La cooperativa de cotxes elèctrics ja té 2 vehicles a Palma a disposició dels seus socis.
- Fes-Edit una plataforma per compartir cotxe de la UIB i el Parc Bit.
- Fleetme, és un sistema de «carsharing» que s’implantarà a Menorca en breu. Els cotxes són elèctrics i a través d’una app els usuaris podran contractar minuts d’ús. És una tecnologia multimarca que s’hi poden afegir nous partners, i és una forma de transformar les empreses de lloguer de cotxe tradicionals.