A la jornada d’avui hi han participat clústers d’Euskadi, Catalunya i Galícia, així com representants dels cinc clústers de les Illes Balears
El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha inaugurat avui la primera Jornada Clusters Day, organitzada per la DG de Innovació i la Fundació Bit, en col·laboració amb els principals clusters de les Illes Balears, amb l’objectiu de debatre sobre la importància de les agrupacions empresarials innovadores (clústers) i el seu paper fonamental en l’augment de la competitivitat empresarial i la disrupció tecnològica.
La jornada cerca promoure la integració del valor compartit entre les empreses que conformen un clúster i el desenvolupament d’una estratègia basada en criteris econòmics, socials i mediambientals. L’acte ha servit de punt de trobada de clústers actuals i pontencials de l’àmbit nacional i autonòmic i d’empreses del sector tecnològic, la característica principal dels quals és el seu caràcter innovador, amb la finalitat de difondre, oferir i compartir coneixements sobre els beneficis de la clausterització.
Durant la seva intervenció, el vicepresident Yllanes ha volgut posar en relleu la tasca dels clústers basats en el coneixement com un important mecanisme per a l’adaptació a “l’aparició contínua de noves tecnologies i el desenvolupament accelerat dels mercats i de productes” els quals, ha dit, “exigeixen que les diferents eines per fomentar la innovació evolucionin i s’adaptin contínuament”.
L’acte, que s’ha celebrat de manera híbrida a l’auditori del ParcBit, ha comptat amb una primera xerrada sobre la importància de la innovació a càrrec de Genís Roca, President de la Fundació PuntCat, empresari i professor universitari, qui ha donat algunes claus per encarar l’actual context de digitalització que suposa un repte per a moltes pimes de mercats madurs i fragmentats. En aquest sentit, Roca ha insistit en que «el repte de la digitalització no és tant incorporat la tecnologia sinó la governança» i que en aquesta situació, cal que les empreses siguin capaces de desenvolupar un volum suficient que els permeti competir, «organitzar-se en grups d’interès que els permetin actuar com a lobby, col·laborar i actuar conjuntament per competir en mercats cada cop més oberts i complexes».
Seguidament, la jornada ha comptat amb dues taules rodones moderades per Tona Pou, gerent de GsBIT, i en les quals hi han participat representants d’algunes de les agrupacions empresarials innovadores més destacades tant de les Illes Balears, com d’altres comunitats autònomes; i també ha amb la intervenció d’Omar Beidas, Cap de Servei d’Innovació del Govern de les Illes Balears per explicar l’estratègia clúster de les Illes Balears.
La taula rodona: “Experiències empresarials en valor compartit a altres CCAA”, han comptat amb la participació de; Tomás Iriondo; Director General i Coordinador de la Asociación de Industrias de Conocimiento y Tecnología Aplicada de Euskadi, Gaia; Sergi Compte, R+D Manager del Clúster de l’Aigua de Catalunya (CWP); i Loli Pereiro; Clúster Manager del Clúster Tecnolóxico Empresarial das Ciencias da Vida de Galicia, BIOGA.
Per altra banda, també han participat en la taula “Estratègies dels clústers de les Illes Balears: gestió,
focalització, estratègies, i aplicació a l’equilibri social, mediambiental i econòmic”, representants dels principals clústes de les Illles Balears com: Joan Miquel Matas; director i secretari general del Clúster de la Indústria Química de les Illes Balears (CliQIB); Pedro Suasi del Clúster Manager del Balearic Marine Clúster (BMC); i Tanit Mir, co-gerent i responsable de projectes del Clúster biotecnològic i biomèdic de les Illes Balears (BIOIB); i José Alberto Terrassa, vicepresident de Tecnologia (Turistec).
La cloenda de la jornada ha estat a càrrec de Jesús Jurado, secretario autonómico de Sectores Productivos i Memòria Democràtica, que ha destacat la innovació com el “pilar fonamental perquè el nostre teixit empresarial creixi, s’adapti als canvis socials i tecnològics, millori i segueixi creant riquesa i llocs de feina estable”.
A més, Jurado ha reiterado que potenciar la diversificació de la economía i fer créixer altres sectors productius més enllà dels serveis turístics passa per apostar per la indústria del coneixement, la qual “ens permet créixer en beneficis socials sense consum de territori, una qüestió que es devé en prioritat per la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memoria Democràtica, a l’hora de treballar per un futur millor per a les properes generacions”.
Els clústers balears com agents del sistema de ciència, tecnologia i innovació
Cal destacar que enguany la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, a través de la Direcció General d’Innovació va convocar el juliol subvencions per valor de 250.000 euros, per a la creació d’agrupacions empresarials innovadores a les Illes Balears, així com per al cofinançament de projectes d’R+D+I promoguts per aquest clústers.
En l’actualitat, les Illes Balears compten amb cinc clústers sectorials, quatre d’ells amb seu al ParcBit. Aquestes agrupacions estan formades per empreses interconnectades que afronten oportunitats o desafiaments similars i que es relacionen per cooperar i competir alhora des de l’ús intensiu del coneixement.
El Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació de les Illes Balears 2018-2022 contempla diferents mesures orientades a donar suport als clústers basats en el coneixement i fer-los més competitius, ja que en els darrers anys han demostrat potencial innovador com a element important en el sistema de ciència, tecnologia i innovació de les Illes Balears i alhora també s’ha d’incorporar el coneixement generat en el sector públic al privat.
Entre aquestes mesures, destaquen les accions de suport a les empreses derivades i a les empreses de base tecnològica i el suport a la innovació empresarial, que es realitza també a través dels diferents serveis d’Innovació de la Fundació Bit, o les accions de suport als clústers.
Concretament, a més dels ajuts convocats, des de la Fundació Bit, s’elaboren diagnòstics d’innovació i prestació de serveis de suport a les empreses i els clústers perquè preparin projectes i puguin optar a fons públics o privats, nacionals i internacionals. D’altra banda, es promou que les empreses participin en agrupacions nacionals i internacionals afins, com ara la Xarxa Europe Enterprise Network (EEN), des de la qual les empreses poden assistir a trobades amb empreses internacionals.