Aquí teniu la tercera i darrera publicació per compartir amb vosaltres la brillant experiència de participar a This.Nordic, realment volíem dedicar un post complet a Realitat Virtual (RV) i Realitat Augmentada (AR) a partir de la xerrada d’en Matthieu Lorrain. Si la peli de Her estava ambientada en un futur proper, aquest futur ja ha arribat!
Matthieu Lorrain és un líder creatiu amb seu a Nova York especialitzat en innovació de marca i tecnologia creativa. Durant els darrers 10 anys, ha estat incubant experiències interactives que connecten marques i usuaris d’una manera única.
El seu treball recent explora la relació entre universos físics i digitals amb la intenció d’utilitzar el nostre entorn com a llenç creatiu (AR,VR, serveis geolocalitzats, etc.).
Actualment, Matthieu és cap de Creativitat per a publicitat d’AR/VR a Google. La seva missió és explorar el potencial creatiu de la informàtica immersiva i ajudar les marques a aprofitar l’AR, VR i Visual Search per desenvolupar noves experiències pels consumidors. Matthieu ha treballat amb clients de totes les indústries com Nestlé, L’Oréal, J & J, Playstation, Oreo, Warner Bros, Google, Mattel, Hershey i molts més.
Al 2017, vam organitzar una jornada de RV a Menorca i enguany a la festa major del Parc Bit, Brújula va montar un estand amb jocs de RV, és important observar que aquests avenços tecnològics estan al nostre abast, ja no són ciència ficció.
Aquí compartirem amb vostès alguns dels desafiaments que ens va explicar Matthieu durant la seva conferència.
- “Hi ha un gran paral·lelisme ara amb fa 20 anys, al 1998, cada empresa va començar a crear una pàgina web, pensant com connectar-se amb el seu consumidor, no hi havia cap regla, era una tela en blanc, tot s’havia de definir. En aquella època vam veure el primer flash i també el pitjor pop-up, distraient-nos, interrompent-nos,. Ara, 20 anys més tard, com a consumidors, hem guanyat experiència i pujat el nivels d’exigència. Ara esperem un bon contingut i una pàgina web fàcil d’utilitzar. I les agències de comunicació han de començar de nou el mateix procés amb el món de la VR, evitant la saturació, fent-la amigable, entretinguda, no aclaparadora”.
- Igual que aquest vídeo distòpic. Hem de definir allò que no volem per a la comunicació i la publicitat.
HYPER-REALITY from Keiichi Matsuda on Vimeo.
- “La publicitat està canviant i hem definit els fonaments. No volem que l’anunci sigui un atac o una interrupció de l’atenció dels usuaris. Hauria de centrar-se en el valor, l’entreteniment, oferir un valor afegit, que ens pugui narrar unes històries, unes emocions o una funcionalitat per a què la gent pugui obtenir el que vol de manera més ràpida, més barata i més fàcil”.
- “La segona cosa és que la Realitat Augmentada (AR per les seves sigles en anglès) és un món complet,com un joc, però realment l’ AR és una petita part de l’experiència, perquè mantenir el telèfon alt pot ser molt esgotador després de jugar 10 minuts. Per això l’ AR és una petita part d’una experiència d’usuari més gran. Però pot tenir més aplicacions com veure un catàleg o triar alguns articles i fer un pagament. L’AR pot ajudar a resoldre alguns problemes molt específics, com ara quan voleu enviar alguna cosa, us pot ajudar a definir la mida d’un paquet.
- “Google és una gran empresa tecnològica, per tant, hi ha molta tecnologia a tot arreu, però hem de recordar que ha de ser primer l’usuari, no la tecnologia. No hem d’utilitzar la tecnologia perquè podem sinó perquè és necessari, vol dir que si podeu donar un servei a 2D, no utilitzeu AR.
- “Per exemple, quan un es connecta a Google Maps i vols tenir una primera visió general de la seva posició al mapa, el que t’ofereix Google Maps és ideal per localitzar el que està al seu voltant, però pels darrers 50 metres, és genial tenir l’AR per mostrar-te al final la informació en el seu context”.
I què passa amb els directors creatius?
- Aquests darrers cinc anys he estat centrat completament en experiències i en cometre errors. El primer resultat és que l’ AR és ideal per visualitzar el contingut en un context. El millor exemple és comprar mobles, triar el color d’un sofà, assegurar-se que la mida d’una rentadora s’adapti a un espai. En un restaurant, pot ser genial veure exactament com són els menjars i accedir als detalls com les calories, la llista d’ingredients, en cas d’al·lèrgies. A Japó els restaurants tenen una representació plàstica del menjar, de manera que veieu molt bé el que demanau, l’AR és una versió nova d’això.
- L’AR us pot oferir un holograma, per exemple, un entrenador personal davant vostre per fer els moviments, és encoratjador!
- El segon fenòmen creatiu que està succeïnt ara és com el que pots fer amb Snapchat, usant filtres per convertir-te en una altra persona, interferir, actuar amb accessoris. També pots controlar les coses amb la teva cara, pots seguir amb la teva mirada, la teva boca per fer un joc amb l’AR. Com aixecar pes amb les celles o atrapar naus espacials amb la boca.
- Vivim en un món multidimensional, podem sentir, veure, escoltar, olorar. També tenim una dimensió cultural, dimensió emocional i també una dimensió de dades que és invisible. I el temps és una altra dimensió!
- Per exemple, tots els tweets, quan podeu adjuntar text a una imatge, són dades. Tot està configurant una matriu que no veiem, però que hi és. Per exemple, alguna vegada vos heu demanat sobre les rutes de vols que veieu al cel? Tot el cel està ple de carreteres.
- El més important és que estem reconnectant mons físics i digitals. L’ escletxa entre aquests dos móns amb la informàtica immersiva està a punt de desaparèixer. La vida digital i física es barregen. Pens que el món és un camp de joc. Les campanyes de TV s´ennllacen amb un entorn físic, amb les app d’AR. La darrera campanya de TV de Perrier afegeix una app d’AR perquè la vinya creixi al teu voltant.
- Per Google, la intel·ligència artificial és la columna vertebral de totes aquestes dades. Ajudar a comprendre el que està succeint en el seu entorn com un espai semàntic complet.
- Google Lenses és un motor de cerca visual, miri qualsevol cosa, descobreixi qui és el dissenyador,llegir comentaris d´altres compradors, compri en línia … barrejant els continguts de dades amb l’experiència d’AR.
- Quan ens connectem, l’espai, les persones, les dades en AR, tots els objectes reals cobren vida perquè les dades i les emocions estan units a ells. L’embocall és important per a una marca, una caixa de cereals generalment ofereix jocs, però ara aquests jocs cobraran vida.
- Ara el repte és com assegurar-nos de crear la publicitat correcta amb un valor transparent.