Les inscripcions per participar en aquest programa d’ideació i acceleració d’empreses emergents (startups) i negocis innovadors, desenvolupada a través de la incubadora Emprenbit de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, estan obertes fins al 23 d’abril
El Govern de las Illes Balears participa per segon any consecutiu en el programa APTENISA, una iniciativa d’àmbit estatal promoguda per l’Associació de Parcs Científics i Tecnològics (APTE) i ENISA, empresa pública dedicada al finançament de projectes empresarials viables i innovadors.
La iniciativa pretén afavorir la creació d’empreses emergents (startups) i negocis innovadors mitjançant un programa gratuït de formació i acompanyament que ajuda persones emprenedores a crear negocis innovadors des de zero. En aquesta primera convocatòria, APTENISA Start, ajudarà projectes en una primera fase o persones amb ganes d’emprendre, i continuarà els propers mesos amb una segona convocatòria, APTENISA Launch, orientada a la posada en marxa del negoci o llançament de productes o serveis.
A les Illes Balears, el programa, que es desenvolupa a través de la incubadora d’empreses Emprenbit de la Fundació Bit, ajudarà trenta emprenedors a fer realitat la seva idea inicial i els conduirà per les diferents fases d’acceleració, validació del model de negoci i constitució, sempre acompanyats d’un equip d’experts i mentors.
Així, a través de la incubadora Emprenbit, un equip de gestors de parcs, emprenedors, inversors, científics, assessors i directius amb experiència farà costat els fundadors en el desenvolupament dels seus productes, serveis i models de negoci, creixement i inversió.
Les inscripcions per participar en aquest programa d’ideació i acceleració d’empreses emergents i negocis innovadors replicables i escalables, que inclou un conjunt de programes dissenyats per promoure la creació i el creixement de noves empreses de base tecnològica, estan obertes fins al diumenge 23 d’abril i disponibles aquí.
Els participants en APTENISA Start es formaran durant el mes de maig en la Metodologia Candy Innovation Model i les Metodologies Lean Launch Pad (LLP), desenvolupades per La Salle Technova Barcelona i el professor Jerome Engel (UC Berkeley), per trobar models de negoci repetibles i escalables que permetin els emprenedors construir una empresa de manera més econòmica i en menys temps que amb els mètodes tradicionals.
Mentors de reconegut prestigi acompanyaran els emprenedors en el ParcBit
L’equip de mentors que acompanyaran els emprenedors durant aquest programa en el ParcBit compta amb professionals de reconegut prestigi en l’àmbit de la innovació i l’emprenedoria:
• Iñaki Fuentes. Pertany a la generació de joves enginyers que després d’acabar la carrera d’Informàtica a la Universitat de Navarra ha estat treballant en moltes empreses d’àmbit internacional, i ha participat en grans projectes on ha pogut experimentar, viure, aprendre i créixer de forma inèdita. Ha estat conseller delegat d’empreses emergents com Quonversa, director de sistemes del grup Logitravel i conseller delegat de Bluekiri.
• Tomeu Fiol. Fundador i director de màrqueting de Hotelinking, empresa dedicada a oferir solucions tecnològiques a hotels i al món de l’hoteleria en general. Durant la seva trajectòria ha treballat com a responsable de màrqueting en empreses com Hotetec o Aficine i fou conseller delegat de l’estudi de disseny web Artífices. A més de tot això, Fiol ha estat formador en diferents àrees com atenció al client o màrqueting digital; i és conegut per ser autor de diversos llibres sobre la història dels cinemes de Palma i la guia en paper de Turisme Petit, editada per Òrbita Editorial.
• Walter Colitti. Conseller delegat de Modo Smart, empresa ubicada al ParcBit que ha desenvolupat una enginyosa tecnologia que ofereix una solució per al control intel·ligent de l’aire condicionat i sistemes de refrigeració en allotjaments i habitatges vacacionals. Enginyer i investigador, Colitti és especialista en Internet de les coses (IoT) i un apassionat dels sistemes de productivitat basats en la gestió del temps.
• Mar Gallardo. Cofundadora i directora de comptabilitat de l’empresa Mansion Games, una de les empreses allotjades a la incubadora Emrenbit més prometedores del moment, dedicada al desenvolupament de videojocs i productes transmèdia. Gallardo és una emprenedora que ha aconseguit tirar endavant amb un projecte amb el qual han recaptat més de 65.000 euros a través de campanyes de micromecenatge amb plataformes de Kicksarter i que compta amb importants aliances en el món dels videojocs com PlayStation Talents i Meridiem Games.
• Andreu Florit. Conseller delegat de REM Experience, un estudi de 3D, realitat virtual i augmentada, situat a Maó i especialitzat en el desenvolupament d’experiències immersives, escenaris virtuals i entorns interactius. Llicenciat en Sociologia amb Màster en Sostenibilitat per la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC), Florit acumula molts anys d’experiència en gestió de projectes i com a investigador social i de mercats.
Els emprenedors que varen formar part del programa en la seva primera edició valoren l’experiència molt positivament
Els emprenedors que han format part d’aquest programa en la primera edició valoren molt positivament l’experiència. En aquest sentit, alguns, com Carles Brunet, de Plaved, destaca que «El programa APTENISA Start et dona les bases per descobrir en primera instància si un model de negoci és viable, si pot ser escalable, i si realment hi ha una demanda al mercat (…) et guia amb tota una sèrie d’eines d’anàlisi, mecanismes i sistemes, que et permeten debatre, i també reflexionar, si allò en que estàs treballant pot tenir un background més enllà del que hi ha al teu cap».
Patrícia Puiggròs, metgessa especialitzada en teràpia del dolor i medicina esportiva, i actualment consellera delegada de IKI Health, en destaca que, a més d’ajudar-la en una primera fase del seu nou projecte, «la formació rebuda en només un mes va ser un contingut molt ben esquematitzat, molt ben estructurat, i a través del qual vaig poder treballar l’espina dorsal del meu projecte».
Ester Seguí, fundadora de l’empresa Pipalook, també recomana el programa «a totes aquelles persones que desitgen posar el focus i donar llum a la seva idea de negoci, perquè amb la creació d’una startup hi ha ombres que un no veu, i posant-les a la llum és possible redirigir tota idea de projecte i dur-la a bon terme».