676
Divendres 23 de març a la CAEB Julio García Ramis de Ayreflor, director general d’at4.net ens parlà de l’empresa davant el repte de la transformació digital, la innovació i les tecnologies disruptives, en un esmorzar empresarial organitzat per la CAEB i BNI Balears. Us feim un breu resum de temes que donarien per unes quantes jornades més.
- La transformació digital és una revolució i no una evolució. En 10 anys ja ha canviat tot, i això va endavant. Tot passa molt ràpid. S’ha d’amortitzar a curt termini perquè les TIC canvien ràpidament.
- Una font de dades a tenir en compte: https://www.statista.com
- La transformació digital és el resultat del canvi induït per tecnologies sobre processos/ persones/ organització. L’important de la transformació digital és el canvi que produeix dins l’organització, no va només enfocat al producte. Implica visió/ lideratge/ empoderament. Crear una cultura que no tengui por del canvi i l’assumeixi. Passam d’una empresa que té 1 portfolio de models de negoci, ja no se dedica només a una cosa.
- La despesa tecnològica a Espanya 41.600 milions, al 2020 es preveu que sigui el 50% del PIB mundial.
- Però la transformació digital no és el mateix per tots, no significa que tots tenguin web, CRM,venguin online, facin màrqueting digital… No s’ha de posar el focus en la tecnologia, sinó en els processos. Les organitzacions de les empreses no són iguals, no per totes és igual d’important vendre online, etc… La digitalització vol resultats. Si demanam a les PIMES si consideren important la digitalització surt un percentatge inferior que les grans empreses. Però, compten amb un pla de digitalització específic? De les PIMES només un 14%, mentre que les grans, un 50%. Però totes coincideixen en veure-hi avantatges.
- Atents al tema del blockchain és el que ve, a nivell nacional ja existeix l’associació Alastria.
- 4 lleis de la transformació digital: 1. Digitalitzar 2. Connectar 3. Analitzar i midar fets – causes – efectes. 4 Automatitzar.
- 1a llei: tot allò susceptible de ser digitalitzat serà digitalitzat. Qualsevol mercat pot ser disrupcionat: alguns desapareixen, com els de les càmeres de fotos analògiques o la música física. Altres exemples: Amazon (llibres); del Tom Tom al Google Maps; el Tenedor digitalitza el llibre de reserves del restaurant; les apps de cites, les relacions amoroses; Shazam, la memòria musical; la banca comercial tanca oficines, obri webs, apps, fintech…Hisenda exigeix signatura digital…
- Primer digitalitzar i segon connectar (tot allò susceptible de ser connectat, serà connectat). Segons la llei de Metcalfe, el valor d’un xarxa augmenta de forma proporcional al nombre d’usuaris del sistema. Ex. xarxes socials. Com més nodes, més valor. Sense un api (interfície per comunicar software amb sofware), un software no és ningú perquè no permet la connectivitat amb els altres. Precisament la innovació és un procés col·laboratiu, més valor. Abans els sistemes de connexió eren centralitzats, ara xarxes IoT obertes al cloud (open access iot networks distributed cloud), tendim cap a entorns en què els dispositius IoT es comunicaran entre sí.
- Les dades són la base de tot, mesuram les coses, però… les analitzam? Entendre perquè es produeixen. Allò important és que les dades ens serveixin per ajudar a prendre decisions i per anticipar-nos què passarà.Per això cal comptar amb almenys diferents escenaris i prendre decisions basades en predicció/simulació gràcies al Big Data i l’anàlisi de dades i aplicant I.A. Les matemàtiques i estadística són bàsiques, sense oblidar marcs teòrics i variables significatives. No ens interessa tant saber les causes com anticipar-nos a la correlació.
- 4a llei, tot allò que es pot automatitzar, serà automatitzat. Exemple: robots d’Amazon amb sensors de moviment que ajuden a dur comandes i millorar l’emmagatzematge, augmentant l’eficiència: no prenen la feina als humans sinó que els ajuden a fer-la millor. Un altre exemple: l’smart robot Atlas de Boston Dynamics. Això fa que ens plantegem dubtes: Té límit l’automatització? S’acabarà la feina? En aquesta web ho podeu descobrir https://willrobotstakemyjob.com. L’automatització és una oportunitat de negoci. Un altre exemple: Amazon Go, una nova forma de vendre i comprar pensant què podem fer que sigui més senzill pels usuaris.
- La innovació sempre implica un canvi de mentalitat. Tipus d’innovació: disruptiva/ evolutiva. La vertadera innovació és la disruptiva, és revolucionària, és capaç de crear un producte nou, crea nous mercats, competir en entorns on no hi ha competència. Mentre que l’evolutiva treballa del costat dels usuaris, o del producte. La marginal no seria innovació pròpiament, sinó que és de cada dia.
- La innovació ens ha de donar valor. Segons Steve Jobs, “la creativitat simplement és connectar coses”. Les empreses tenen el món operacional racional (millorar processos, optimització per reduir costos…) i el nou món per descobrir que implica innovar, pensar “fora de la caixa”, capacitat de sorpresa, ser creatius… per això necessitam un altre tipus de perfils professionals.
- Cicle innovació: 1/2 anys vista (previsible); 3/4 (tendències); més enllà seria com un meteorit, l’impossible. Cicle sobreexpectació de Gartner. Si encadenam innovacions sostenibles aconseguirem surfejar l’ona, estar creant mercat sempre, ser capaços d'”enganxar”. Per exemple: Apple amb Ipod, Itunes.
- Atenció al tractament fiscal de la innovació tecnològica a Espanya: deduccions del 12% en l’impost de societats, fins a 15 exercicis. Si el benefici és negatiu (start ups) es pot demanar xec en innovació (80%).
- Moltes coses innovadores ja s’estan fent: bots i xat-bots conversacionals per transaccions de reserves, comandes… assistents intel·ligents; optimització web SEO (amb IA es poden extreure imatges i fer etiquetes).
- No us perdeu aquest vídeo: Top 5 trends in big data analytics you need to know
- Tendències disruptives: IoT; IA; Realitat virtual i augmentada; assistents digitals; anàlisis de seguretat; anàlisis de dades. Aquestes tecnologies també estan disponibles en modalitat “as a service”, pagament per ús, assequible per PIMES, no les has de desenvolupar tu.
- La 1a revolució industrial va arribar amb la màquina de vapor. La 2a amb l’energia elèctrica, producció en massa; la 3a seria la de la informació (computer and internet based knowledge). La 4a és encara present, revolució industrial, industria 4.0.