Durant avui i demà la indústria turística balear podrà conèixer les múltiples oportunitats de negoci que suposa l’IoT per a les seves empreses
La vicepresidenta i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Isabel Busquets, ha inaugurat avui matí la tretzena edició del Seminari Internacional d’Innovació i Turisme (Seminari INTO), un esdeveniment internacional organitzat per impulsar la innovació i fomentar la competitivitat i el creixement de les indústries tecnològiques en el sector turístic.
Acompanyada pel director general d’Innovació i Recerca, Pep Lluís Pons, i el gerent de la Fundació Bit, Biel Frontera, la vicepresidenta ha assegurat que “la Internet de les Coses ha arribat per quedar-se i ens toca explorar les oportunitats de negoci i sinergies empresarials que pot propiciar i que donen un valor afegit a qualsevol baula de la cadena turística”.
L’auditori del ParcBit és el lloc on se celebra avui i demà el seminari INTO. Durant aquests dos dies, el centenar d’assistents podran gaudir de cinc sessions on es parlarà del paper de la Internet de les Coses en la indústria turística, des de l’elecció de la destinació turística i l’oferta, la mobilitat intel·ligent, fins a l’experiència turística i la tecnologia mòbil 5G.
Com és habitual any rere any, el Seminari INTO compta amb un panell de ponents i moderadors internacionals, experts en les darreres tendències en turisme. Així, enguany hi participen representants de grans empreses com Huawei, Microsoft, Endesa i Telefónica i experts internacionals de l’àmbit acadèmic com el Dr. Ajay Aluri, de la Universitat de West Virginia (EUA), i la Dra. Marianna Sigala, directora del Centre for Tourism and Leisure Management (Austràlia).
Precisament, la conferència inaugural o key note ha anat a càrrec del director de Transformació Digital i IoT de Huawei, Koby Levy, qui ha fet un estat de l’art sobre la Internet de les Coses en l’àmbit mundial. Koby Levy ha explicat les diferents formes en què el 5G pot contribuir a millorar l’experiència turística a través de la creació d’experiències immersives i ha aportat alguns exemples com el cas de la ciutat Dunhuang a la Xina, que reb més de 9 milions de turistes a l’any, gràcies als seus projectes de turisme intel·ligent i l’explotació de dades massives o big data.
Al marge de les sessions, la novetat d’aquesta tretzena edició rau en el showroom, un espai habilitat on empreses destacades com Eturistic, Modo, Arantia TV i Ecar exposen productes i serveis relacionats amb l’IoT i el turisme. D’aquesta manera, els visitants poden conèixer tecnologies IoT tan noves com el cas de la motocicleta elèctrica Nuuk que dissenya rutes eficients en funció de les dades d’origen i destinació del viatger o l’aplicació MODO, una solució de control intel·ligent de la climatització dels habitatges turístics.
El Seminari INTO també ha organitzat activitats amb un vessant més pràctic com és el cas del taller que tendrà lloc avui horabaixa sobre “Noves idees i models de negoci basats en IoT per als nous reptes de la indústria turística”, a càrrec de l’empresa Smotion. “Les tecnologies de la comunicació, la connectivitat, els microsensors, la gestió d’imatges, l’avanç de les bateries, etc. deixen entreveure un nou àmbit de desenvolupament important vinculat a la millora i l’aportació de coneixement a entorns tradicionals”, afirma Alex Ochoa de Aspuru, representant d’Smotion.
A més a més, en el marc de la xarxa Entreprise Europe Network (EEN) s’han organitzat durant els dos dies encontres entre empreses per tal de cercar acords de proveïdors de tecnologies IoT i demà tendrà lloc una sessió especial, organitzada per la Cambra de Comerç de Mallorca, en la qual s’analitzarà, en el marc del projecte europeu TouriSMEshare, el paper i la importància de la IoT en l’economia col·laborativa.
Visita l’àlbum de fotos de d’aquest enllaç.