Divendres dia 5 d’octubre a la CAEB Julio García Ramis de Ayreflor, director general d’at4.net ens va parlar de l’empresa davant el repte de les tecnologies disruptives. Aquesta jormada va ser la segona part d’un xerrada que va tenir lloc al març també a la CAEB. Gràcies a la CAEB i BNI Balears per organitzar aquest tipus de trobades tan importants. Ara us farem un breu resum dels temes presentats per en Julio i com AT4 pot ajudar a la seva implantació en qualsevol negoci, sigui de la mida que sigui, a través dels seus serveis de consultoria i desenvolupament.
Si a finals de març a la primera part en Julio plantejà l’escenari amb la transformació digital, aquesta vegada el seu discurs es va centrar en 3 tecnologies concretes, Realitat Augmentada (AR/VR), Blockchain i Intel·ligència Artificial, que ja són aplicables al nostre entorn, creant nous models de negoci i això és el que crea la disrupció, el canvi.
Aquestes solucions són escalables, la qual cosa permet la seva instal·lació a un cost reduït.
El preu es calcula per l’ús, i fins i tot a vegades proposa la modalitat de Freemium.
L’ús de dispositius per AR/VR previst pels propers anys es dispararà, els mòbils ja estan preparats per poder estar connectats. La connectivitat serà cada vegada més potent amb l’arribada del 5G.
La realitat augmentada ofereix una capa de dades sobre una imatge real, pot estar associada a ulleres, guants i tenir aplicacions molt diverses en l’àmbit de salut, educació, entreteniment.
Aquí a Palma, l’empresa Robots ofereix una mostra dels seus serveis i productes de domòtica a través d’ulleres de Realitat Virtual, amb la qual han recreat una suite d’hotel, on es poden apreciar tots els ambients lluminosos que ofereixen entre moltes coses més.
L’empresa Captura VR (@capturavr) de Palma es dedica a reconstruir barris de palma com eren en èpoques antigues.
Al 2014, Volvo va ser dels primers en llançar una app per poder fer les proves de cotxe amb les ulleres de RV de Google en cartró, una solució fàcil i econòmica per a tots els que tenen telèfon intel·ligent.
Els dispositius com Girafe 360 permeten fàcilment crear continguts per a les ulleres de RV.
Kayak ofereix una app d’AR que permet mesurar la mida de l’equipatge.
Passant a una segona part en la seva exposició, Julio Ramis de Ayreflor va passar a exposar la tecnologia de Blockchain.
Aquesta tecnologia, basada en una cadena de blocs ve a resoldre el problema de confiança, ja que permet automatitzar i descentralitzar, sense que les dades siguin manipulades per tercers ni es puguin canviar.
D’altra banda limita el dret a l’oblit, de fet la principal barrera del Blockchain a dia d’avui és la part legal.
Carrefour va tenir la iniciativa de ser la primera cadena alimentària basada en Blockchain, la qual cosa podria ser una bona solució per a la traçabilitat davant eventuals crisis alimentàries.
I aquesta tecnologia es pot aplicar a tots els sectors econòmics, bancs, governs, legal…
Ja hi ha moltes solucions disponibles al mercat: per exemple pel vot transparent com Agora Vote, solucions per Smart Contract o descentralitzades.
A Mallorca també tenim empreses de Blockchain com la d’en Vlad Stan o Blockchain Lemon, que ofereix solucions i formació, i si voleu conèixer inversors en monedes digitals podeu assistir als Meet-up de Bitcoin Mallorca que organitzen trobades mensuals.
Per finalitzar la seva exposició sobre les tecnologies disruptives, el ponent ens va parlar d’Intel·ligència artificial (AI). En poques paraules, es tracta de donar sentit a les dades que anam recopilant de forma massiva per dotar-les d’una intel·ligència pròpia a través d’algoritmes que automatitzen els processos de decisió. És per exemple el cas de Mabrian de Menorca que s’aplica al sector turístic i és finalista d’un concurs d’ Start-up organitzat per l’OMT. Podem estar molt orgullosos de tenir empreses locals tan compromeses.
Algunes reflexions sobre Deep Mind i Alfa Go Zero quan la màquina va ser programada únicament amb les regles del joc, sense base de dades de jugades anteriors i va guanyar la màquina al millor jugador del món, un xinès de 19 anys!
Aquest episodi del desenvolupament de l’AI, va marcar una fita, ja que va ser el primer exemple de la capacitat de càlcul que arriben a tenir les màquines i que es podria aplicar als cotxes autònoms del futur.
A més si es relaciona aquesta capacitat amb el reconoxeiment de veu, veiem la proliferació al mercat d’assistents virtuals d’Amazon amb Alexa , IBM amb Watson , Microsoft amb Luis , o Tensor flow.
Ara toca a les empreses de les Balears saber utilitzar-les per innovar en el seu camp i avançar-se tant als seus competidors, com a les necessitats dels seus clients.
La ponència va ser un èxit per la seva riquesa en informació i exemples. AT4 es posiciona com a soci tant a nivell de consultoria com per gestionar el seu desenvolupament.