Any rere any la Fundació Orange publica un informe sobre el desenvolupament de la Societat de la Informació en el nostre país analitzant el sector TIC, els continguts digitals, la ciutadania i també les empreses, entre d’altres. Aquesta mateixa setmana s’ha publicat el corresponent a aquest any, l’Informe eEspaña 2012, prenent com a base dades de l’INE i Eurostat de l’any 2011.
En aquesta entrada destaquem les principals conclusions que es desprenen d’aquest informe sobre l’ús i aplicació de les noves tecnologies en les empreses.
Quant als indicadors d’utilització de les tecnologies d’informació i comunicació (TIC) en les empreses espanyoles destaca que:
- El correu electrònic segueix sent l’indicador d’ús més estès, encara que disminueix el percentatge d’empleats que utilitza ordinador per a tasques habituals.
- La formació donada a especialistes TIC es manté amb un lleuger ascens i que creix substancialment el percentatge d’organitzacions que proporciona formació als seus treballadors, arribant a més de la meitat de les empreses.
- L’ús de programari lliure (LINUX) experimenta un notable ascens, encara que contínua sent minoritari.
- També creix la utilització de la signatura digital en tots els estrats empresarials.
- El comerç electrònic, en cas contrari, experimenta variació, i continua sent més significatiu el nombre d’empreses que compren que les quals venen a través d’aquesta modalitat.
- Prop de la meitat de les pimes espanyoles compte amb presència en les xarxes socials. Solament un 12% declara estar en Facebook para utilitzar-lo com canal de vendes.
- El percentatge d’empreses amb pàgina web corporativa augmenta en tots els estrats de grandària del teixit empresarial espanyol, especialment en les més petites. Encara així, el percentatge d’empreses amb pàgina web és notablement inferior a la mitjana de la UE.
En les pàgines 150 i 151 de l’informe es fa esment específic als indicadors de Balears. Les nostres empreses se situen per sota de la mitjana nacional en la majoria dels indicadors de desenvolupament de la Societat de la Informació. Encara així, la nostra regió lidera a nivell nacional en la disponibilitat de pàgina web per a la realització de comandes o reserves online.
Així que sembla que la tendència dels indicadors de la Societat de la Informació en el nostre país és a l’alça però encara queda molt camí per recórrer en la capacitació tecnològica de les empreses en aspectes com, per exemple, la venda de productes i serveis a través d’Internet.
Una altra conclusió a destacar de l’informe és que tot i que la proporció d’empreses de 10 o més treballadors que adopta les noves tecnologies és molt superior, la intensitat en l’ús és major en les empreses amb menor nombre d’empleats.