La Fundació Bit, IBETEC i empreses tecnològiques balears com Wireless DNA, Hotelinking, Mark Site o Omniaccess representaran les Illes a l’esdeveniment més important del món sobre tecnologia mòbil
Amb la presència a la fira, el Govern fomenta i dona suport a les empreses innovadores i de base tecnològica de les Illes
La Fundació Bit, en representació del Govern de les Illes Balears i acompanyada d’altres institucions i empreses del sector tecnològic, disposarà d’un estand al Mobile World Congress (MWC), del 25 al 28 de febrer, a Barcelona. Així ho ha explicat la vicepresidenta del Govern i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, que ha remarcat que es tracta del primer any que les Illes participen en aquest esdeveniment que congrega les principals figures de l’ecosistema mòbil de tot el món.
Busquets ha afegit que “l’aposta per un estand propi a una fira tan important respon a l’estratègia d’aquest Govern per diversificar l’economia de les Illes. La diversificació passa, indubtablement, per fomentar i donar suport a empreses innovadores i de base tecnològica”. En aquesta tasca hi participa activament la Fundació Bit, que compartirà l’estand amb IBETEC, l’entitat pública empresarial de Telecomunicacions i Innovació de les Illes Balears, i l’empresa de telecomunicacions amb seu al ParcBit, Wireless DNA.
L’objectiu de la participació del Govern, de la mà de la Fundació Bit, al MWC amb un estand propi és doble. Així, la vicepresidenta ha explicat que “per un costat, es busca promocionar i fomentar el negoci de les empreses de base tecnològica balears i, per altre costat, es vol posicionar les Illes Balears com l’espai idoni perquè emprenedors i empreses del sector tecnològic s’hi instal·lin”, en concret al ParcBit i CentreBit Menorca.
La Fundació Bit acompanyarà altres empreses tecnològiques balears com Hotelinking, Mark Site, Omniaccess, eTravelTag, HYALOS.ES, Localicer i les tres menorquines Mybooking, Arrendart i LINK Gestió del Coneixement. Amb Wireless DNA, sumen un total de 10 empreses tecnològiques balears, 8 d’elles amb relació amb la incubadora del ParcBit, Emprenbit. També hi seran presents les institucions TIC Mallorca, la UIB i GSBIT.
Els representants de Wireless DNA, que també han assistit a la presentació, han valorat molt positivament la possibilitat que els ofereix l’estand de les Illes Balears per posicionar-se en el mercat internacional i de donar-se a conèixer.
A banda d’informar a l’estand dels serveis disponibles per a empreses i emprenedors a les Illes Balears, la Fundació Bit coorganitzarà, com a coordinadora de la Xarxa Europe Enterprise Network (EEN) a les Illes Balears, un “brokerage event” o encontre empresarial B2B, on les empreses interessades podran asseure’s durant 20 minuts amb altres empreses amb les quals comparteixen interessos i objectius per identificar possibles socis internacionals.
ParcBit com un entorn innovador i de cooperació entre empreses
El director gerent de la Fundació Bit, Biel Frontera, ha presentat les dades de l’últim informe de l’Observatori Balear de la Societat de la Informació (OBSI), en el qual es demostra que “el Parc Bit ha demostrat ser un vertader parc tecnològic on s’afavoreix un entorn innovador i de cooperació entre empreses”.
El 2018 el nombre d’empreses al Parc ha crescut un 11% respecte del 2017 i ja són 171 empreses que donen feina més de 3.000 persones i facturen, en total més de 1.000 milions d’euros. A més, les plantilles són de gent jove, d’entre 25 i 45 anys i més de la meitat disposa d’estudis superiors. En aquest increment d’empreses i de personal, a més, ha crescut el percentatge de dones que fan feina a les empreses del ParcBit i ara el 57,7% són homes i el 42,3% són dones.
Les darreres dades de l’observatori indiquen que 7 de cada 10 empreses ubicades al ParcBit admeten que tenen moltes o algunes dificultats per trobar i contractar personal suficientment qualificat per a treballar a les seves empreses. Per això és necessari seguir apostant per l’educació i per despertar vocacions tecnològiques, i la presència al Mobile hi contribuirà. Són empreses que pràcticament totes tenen la seva seu principal al ParcBit, només 1 de cada 10 la tenen fora i cada vegada són més les empreses que, tenint la seva seu principal al ParcBit tenen filials a altres països (destaquen Mèxic, els Estats Units, el Regne Unit i Itàlia).
De l’enquesta també s’extreu que les empreses valoren la qualitat de les infraestructures del ParcBit així com els espais i el prestigi i la visibilitat que dona el fet de tenir la seu a un parc tecnològic. En aquest sentit, Biel Frontera ha afirmat: “Amb els bons resultats de les empreses innovadores de les Illes, era necessari apostar per un estand propi de les Balears al MWC”.
Durant aquesta legislatura la Fundació Bit ha prestat un total de 2.970 serveis mitjançant reunions, jornades, assessories, entre d’altres:
- 443 empreses han estat assessorades en serveis de suport a la innovació.
- 71 empreses han estat assessorades per trobar socis o partners internacionals
- 2.435 empreses han estat formades en innovació
- 21 empreses han rebut suport en projectes d’innovació europeus.