Ponents d’empreses capdavanteres com Google i IBM, experts universitaris i reconeguts divulgadors com el matemàtic, Eduardo Sáenz de Cabezón, del programa científic i d’humor, Órbita Laika participaran a les ponències els dies 26 i 27 de gener, que es podran seguir en directe també a través de Youtube
El CentreBit Menorca ha presentat avui el programa de la sisena edició de les STEM Talks Menorca, una de les cites més importants per a la divulgació de les matèries anomenades STEM: ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, i en la qual participaran ponents d’empreses capdavanteres com Google, IBM o Microsoft, així com experts universitaris i reconeguts divulgadors. Se celebraran els dies 26 i 27 de gener al CentreBit i es podran seguir també en directe a través del canal de YouTube de la Fundació Bit.
Les STEM Talks van dirigides a la societat en general i a qualsevol persona interessada en aquestes matèries, però seran especialment interessants tant per a professionals d’aquestes, que podran conèixer en persona a experts i professionals de reconegut prestigi; com per a joves estudiants d’educació secundària, que gaudiran d’uns continguts exclusius que els engrescaran a interessar-se per aquests temes i a, tal vegada, realitzar estudis d’aquestes àrees amb tanta demanda de professionals.
El Conseller de Fons Europeus i Universitats, Miquel Company, juntament amb el director general de Política Universitària i Recerca, Pep Lluís Pons; el conseller executiu del Consell Insular de Menorca, Miquel Àngel Maria; la delegada territorial del CentreBit Menorca, Carmen Crespo; i el responsable del Google Developers Group Menorca, Alex Alemany; han assistit a la presentació d’unes ponències que començaran el dijous 26, a la tarda, amb conferències sobre computació quàntica com la de David García Valiñas, desenvolupador senior a IBM; i sobre enginyeria de producció, de la mà d’Andrés-Leonardo Martínez-Ortiz, enginyer d’aprenentatge automàtic a Google (Zurich). Aquesta primera sessió comptarà també amb la ponència d’Eduardo Sáenz de Cabezón, conegut pel programa ‘Órbita Laika’ de TVE, monologuista, ‘youtuber’ i professor de matemàtiques i llenguatges de sistemes informàtics de la Universitat de La Rioja. Cabezón impartirà la conferència «Números grandes, enormes, descomunales y desorbitados».
La segona jornada de les STEM talks comptarà amb dues sessions; una al matí i una a la tarda. A la sessió del matí hi participaran Paz Morillo, professora titular en la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya) amb la ponència “¿Cómo compartir datos entre desconfiados?”; i Concepción Diaz, experta en intel·ligència artificial, dades i aprenentatge automàtic a Google Cloud, sobre com millorar la vida de les persones a través de la intel·ligència artificial, amb la ponència “AI for Good”.
Després d’una pausa, la jornada continuarà amb les xerrades de Felip Riera, professor de Ciències Matemàtiques i Informàtica a la UIB, que parlarà de com ja hi ha previsió del desplegament d’una nova connectivitat “Del 5G a 6G: objectius, tecnologies i protagonistes”; i de Sònia Casillas, professora de Genètica i Microbiologia a la UAB, amb la ponència; “Dels organismes i sistemes, a les cèl·lules i biomolècules, als bits: un recorregut per les biociències”.
Finalment, aquesta sessió de matí, a la que hi assistiran nombrosos estudiants de centres educatius, acabarà amb una taula rodona en la que estudiants universitaris compartiran experiències sobre els seus estudis i vida universitària.
La darrera sessió, el divendres horabaixa, comptarà amb les ponències “Cap a la inspecció robotitzada de grans vaixells” de la mà de Xisco Bonnin, professor de la UIB, la “Retenció del talent en l’empresa tech: Tecnologia i neurodivergència” per Paola García, CEO a l’empresa Chefly, enginyera de telecomunicacions, docent, i experta universitària i la ponència de tancament a càrrec de Carlos Azaustre, Desenvolupador i divulgador sobre programació a Youtube. GDE i MVP “Accelera els teus desenvolupaments web amb Firebase”.
Google Developers Group Menorca (GDG Menorca) és una comunitat de desenvolupadors tecnològics sense ànim de lucre, que juntament amb la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, el Consell Insular de Menorca, i la Fundació Bit, organitza aquest esdeveniment per apropar el coneixement científic a la societat balear i crear així consciència de la importància del desenvolupament d’aquestes àrees, a través de les quals «es vertebren un major benestar al conjunt de la societat i nous coneixements que permeten millorar la qualitat de vida», ha dit Company. «Des del Govern tenim un gran compromís per fer que la transformació cap a un model productiu diversificat i sostenible basat en el coneixement arribi també a Menorca. Bones proves d’aquest compromís son el nou grau d’enginyeria informàtica que s’implantarà a la seu de la UIB a Alaior i l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de les Illes Balears. Per això, esdeveniments com les STEM Talks orientades en gran mesura a despertar joves vocacions en els àmbits científics i tecnològics resulten clau. Menorca té el talent i les ganes per encarar aquest repte de futur i sortir-ne guanyadora», ha afegit.
El Conseller Miquel Àngel Maria ha destacat la circumstància que aquesta nova edició de STEM Talks Menorca coincideixi amb l’any de la posada en marxa del grau d’enginyeria informàtica de la UIB a Menorca, i ha destacat la necessitat de potenciar el vincle entre la formació superior i l’impuls a nous projectes d’emprenedoria tecnològica a Menorca per afavorir la diversificació econòmica de l’illa.
Pons ha destacat la necessitat de transmetre la importància de la ciència i la tecnologia «com a principals motors per respondre a les necessitats de la societat i els desafiaments mundials», així com la necessitat d’encoratjar i als joves a interessar-se per aquestes matèries, les anomenades STEM».
Carmen Crespo, es congratula de la consolidació d’aquestes jornades que varen començar amb els mateixos inicis del propi CentreBit Menorca i per les que ja s’han organitzat en les 5 edicions prèvies més de 60 conferències, 4 taules rodones i la participació de quasi 4.000 persones. Per aquesta edició 2023, ja comptem amb més de 175 persones inscrites per participar presencialment.
L’impulsor del projecte, Alex Alemany, es marca uns objectius molt clars: despertar vocació STEM als i les joves menorquines, donar la visibilitat que mereix la dona en la tecnología i, el més important, aprendre. Aprendre junts, en comunitat en un espai agradable, còmode i segur per a qualsevol persona estigui interessada en aquest món. I estem aconseguint consolidar, a poc a poc, l’esdeveniment més gran a Menorca en divulgació cientifico-tècnica general demostrant que podem fer arribar a la nostra illa una proposta atractiva i de categoria amb grans ponents, com els d’aquesta edició.
La iniciativa STEM Talks, va ser reconeguda amb els premis Onda Cero a categoria de Ciència i Recerca per situar l’illa de Menorca en el mapa mundial de la innovació tecnològica i la recerca científica gràcies als ponents i experts de primera línia que acosten qüestions de la tecnologia i la ciència de manera actual i accessible per a tothom.
Aquestes jornades es podran seguir presencialment, amb inscripció prèvia a la web de l’esdeveniment stem.gdgmenorca.com; i també en directe per internet a través de Youtube.
- Pots inscriure’t aquí per a que t’enviem un link a cadascuna de les sessions: https://forms.gle/aWjsYeLaR8JRq2TN9