Telefònica publica cada any un estudi/informe sobre la Societat de la Informació a Espanya i l’iBit redacta el seu capítol referit a les Illes Balears. Enguany, com deiem a la nota de presentació, “L’estudi inclou, a més de les dades referents a l’ús de les TIC i d’implantació de la societat de la informació a la nostra comunitat, un anàlisi sobre l’evolució que ha tengut lloc en els darrers 10 anys en relació a la Societat de la Informació i una reflexió sobre com evolucionarà en els propers 10 anys”.
Diuen que hi ha ‘veritats’, ‘mentides’ i ‘estadístiques’. Més enllà de l’enginy de l’ocurrència crec que la mesura -quantificar la realitat- és un bon instrument auxiliar per a diagnosticar una situació. Per això apostam per l‘OBSI, l’Observatori Balear de la Societat de la Informació.
L’estudi de l’OBSI ens documenta i acredita coses que poden resultar, a posteriori, òbvies: “a la nostra comunitat es manté la tendència en l’augment de l’ús de les TIC a les llars” o que l’ordinador portàtil guanya posicions en detriment del de sobretaula. En canvi n’hi ha d’altres que ja no semblen, intuitivament, tan òbvies: “la CA on més persones afirmen haver realitzat compres a través de la xarxa, amb 11 punts de diferència respecte la mitjana espanyola” o que pràcticament totes les empreses de Balears tenen accés a Internet.
Crec recomanable, a tall de reflexió, una lectura de les pàgines de l’informe balear, situant-lo en el context de la resta de comunitats autònomes. Per saber on anam convé també saber d’on venim i intentar mesurar i definir indicadors de la realitat sobre la que volem influir. I una passa més, la qualitativa: ja no ens basta saber el nombre de persones o empreses que utilitzen les TIC, ara es tracta de saber si en fan un ús eficient.
TIC pot ser sinònim d’eficiència, productivitat, competitivitat, sostenibilitat, estalvi… si s’en fa un bon ús. En aquesta línia treballam…