Aquest cap de setmana, els nostres tècnics Sion Moyà i Cristina Enrich, van tenir l’oportunitat de col·laborar amb el club de lectura de l’Ateneu de Maó i el de la biblioteca municipal de Ciutadella. Aprofitant que dia 21 de gener es commemorava el setanta aniversari de la mort de George Orwell, analitzàrem en profunditat el clàssic de la literatura distòpica «1984». En aquesta novel·la es descriu una societat fictícia on la tecnologia és utilitzada per part de les institucions polítiques com a eina de control i vigilància. Telepantalles que enregistren totes les converses i gestos de la població; bombardeig, a través de plataformes audiovisuals, de propaganda governamental i fake news; la tecnologia “parla-escriu” (que ens recorda als assistents virtuals actuals) que deixa l’escriptura manual relegada; etc.
És senzill reconèixer el paper negatiu que té la tecnologia a la novel·la, però a Fundació Bit tenim la voluntat d’anar un poc més enllà. Durant el diàleg (tant dia 24 a Maó com dia 25 a Ciutadella) vam intentar portar a col·lació els aspectes positius de la revolució tecnològica que estem experimentant aquests darrers anys. Malgrat els casos de males pràctiques, serveixi d’exemple l’escàndol Cambrige Analytics, els avenços en mobilitat, comunicacions o accés a la informació associats a la innovació tecnològica han contribuït a consolidar un marcat un clar progrés social. Una altra de les qüestions que vam comentar és la pròpia idea de progrés. És cert que al món occidental els beneficis han estat enormes però cal no oblidar que segueix havent zones del món on enlloc de fer tecnologia, la sofreixen. És el cas de la conca del Congo que ha convertit zones senceres de les seves ciutats en abocadors quilomètrics de brossa electrònica i sofreix les conseqüències derivades dels conflictes bèl·lics relacionats amb l’extracció de matèries com el coltan. Tots aquests matisos, així com la necessitat de reflexionar sobre tecnologia des de tots els col·lectius de la societat (donat que ens afecta a tots) varen ser el fil conductor de ambdues tertúlies. A més, tinguérem temps de parlar sobre com les xarxes socials han modificat les característiques de les nostres interaccions socials o les implicacions socials de nous dispositius en procés de perfeccionament com els cotxes de conducció autònoma.
Algunes de les preguntes a les que vam tractar de donar resposta foren:
- Creus que la societat plantejada en el llibre té alguna similitud amb la nostra?
- Quins són els criteris que segueixes per a posar un comentari positiu o negatiu a les xarxes socials? Creus que té alguna repercussió?
- Com tractes de contrastar, si és que ho fas, la informació que reps a través de plataformes com Facebook o Whatsapp?
- Major seguretat implica necessàriament menor llibertat?
- Saps que significa el concepte “empremta digital” quan ens referim als nostres dispositius mòbils?
- Quines tecnologies considereu que han afectat positivament a la nostra vida diària?
- Com afectarà la quarta revolució industrial al món del treball?
Ja per acabar, volíem agrair tan a l’Ateneu de Maó com a la biblioteca municipal de Ciutadella la invitació. Espais com aquests faciliten la divulgació tecnològica i cultural d’una forma distesa i entretinguda. Moltes gràcies.
Aquesta activitat s’ha pogut dur a terme gràcies a la col·laboració de la Direcció General de Política Universitària i Recerca del Govern de les Illes Balears.