L’Observatori Balear de la Societat de la Informació (OBSI), depenent de la Fundació Bit, ha presentat el seu informe que contempla la implantació i l’ús de les TIC a les empreses de les Illes Balears en el període 2022 – 2023.
L’Obsímetre 38, elaborat per la Fundació Bit per encàrrec de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació, analitza des de l’ús d’ordinadors, als especialistes i perfils TIC contractats, passant per la Intel·ligència Artificial, el teletreball, les xarxes socials, o l’ús d’ordinadors, la connexió a internet i la web. A l’informe s’analitzen de forma paral·lela els indicadors d’empreses de menys i més de 10 treballadors.
Intel·ligència Artificial a les empreses balears
Les empreses de més de 10 treballadors de les Illes Balears dedicades al sector de la indústria són les que més fan servir la Intel·ligència Artificial. Una primera posició que arriba en 2023 amb un 8,4%, a diferència de 2022, quan el sector líder era el sector serveis.
El tipus d’ús més destacat de la IA es troba en l’anàlisi del llenguatge, amb un 39,39%, per sobre de la mitjana estatal, 32,96%. Destaca també l’aprenentatge automàtic per anàlisi de dades (35,19%), l’automatització de fluxos de treball o ajut en la presa de decisions (31,76%) i convertir el llenguatge parlat en format llegible per una màquina (28,93%).
És en les grans empreses que l’aplicació de la IA es fa quant a la seguretat de les TIC (29,39%), el 26,6% per activitats d’R+D o innovació; el 26,54% per gestió comptable, de control o financera i el 25,8% per màrqueting o vendes. En tots els casos superen la mitjana estatal.
Destaca que un 76,37% d’empreses encara no utilitza la Intel·ligència Artificial perquè consideren que no tenen els coneixements especialitzats, i un 66,97% consideren els costs de la seva aplicació massa elevats.
Contractació d’experts en TIC i teletreball
En el cas d’empreses de més de 10 treballadors els especialistes en dades són el tipus de perfil més contractat. L’11,26% de les empreses de 10 treballadors té contractats especialistes en TIC i la contractació de dones especialistes (24,37%) continua per sota la mitjana de l’Estat (38,73%).
Quant al nombre d’empreses balears que fan teletreball s’observa un descens al representar un 22,9%, en comparació al període anterior, que era d’un 33,9%. El sector serveis continua encapçalant les empreses que permeten teletreball als seus empleats amb un 31,29%, i la mitja és de dos dies per setmana.
Equipament i ús de tecnologies
El 99,82% de les empreses de més de 10 treballadors disposa d’ordinadors, superant la mitjana estatal i augmentant respecte al període anterior. Un 75,55% d’aquestes empreses té connexió a internet i pàgina web.
El 65,91% d’empreses empra xarxes socials, superant la mitjana estatal. La utilització de xarxes socials com (Facebook, LinkedIn, Instagram…) continua essent el més estès amb un 92,7%, i es fa servir en un 90,5% per desenvolupar la imatge de l’empresa o productes de mercat.
El 48,32% de les empreses grans de Balears fa servir softwares de planificació de recursos empresarials (ERP), i un 22,89% softwares de relació amb els clients (CRM).
Un 28,96% d’empreses compra serveis de cloud computing, sobretot de serveis de e-correu (81,18%), seguit per l’emmagatzematge de fitxers, i el servei de hosting de bases de dades de l’empresa.
Quant a les empreses de menys de 10 treballadors de les Illes Balears, les dades reflecteixen que la seva presència a internet, sigui amb pàgina web i/o xarxes socials es va consolidant i es situa per sobre de la mitjana estatal.
Interacció digital amb l’Administració Pública
El 93,27% de les empreses de més de 10 treballadors de les Illes Balears utilitza internet per interaccionar amb l’Administració Pública: obtenir informació, declaració d’imposts, aconseguir impresos o formularis, amb xifres similars a la mitjana estatal.
L’Observatori Balear de la Societat de la Informació
Des del 2008, l’Observatori Balear de la Societat de la Informació (OBSI) de la Fundació Bit, és l’instrument de recerca i anàlisi dels principals indicadors de la implantació de la societat de la informació a la nostra comunitat. L’OBSI identifica les oportunitats i debilitats per poder així impulsar iniciatives i projectes que facilitin el progrés en el camp de la societat del coneixement i de la innovació tecnològica.
Amb la finalitat d’oferir informació neutral i rigorosa a la societat balear, les actuacions incloses en l’OBSI se centren a mesurar el grau de desenvolupament de la societat de la informació, mitjançant la selecció d’indicadors i la difusió de la informació sobre el grau d’implantació de les TIC (tecnologies de la informació i les comunicacions) a les Illes Balears. El que es pretén és potenciar la revisió d’indicadors disponibles, implantar metodologies innovadores d’anàlisi i ser punt de trobada i diàleg entre el sector de les TIC i les administracions públiques per tal de poder definir polítiques i la seva posterior avaluació.
Tots els informes elaborats per l’OBSI, incloent-hi els resums d’usos i equipament de les TIC a les llars i a les empreses estan disponibles a la web: https://www.fundaciobit.org/observatori/