Una de les línies de feina del Departament de Cibersocietat de la Fundació Bit és la promoció de les vocacions d’estudis STEM. En el marc de l’encomana de gestió de la Direcció General d’Innovació del GOIB 2023/24 continuarem amb les activitats per a despertar vocacions tecnològiques entre la infantesa i la joventut de les Illes Balears, integrant la perspectiva de gènere i dirigint els missatges cap al gènere femení. L’objectiu és intentar trencar el biaix de gènere que hi ha en aquests estudis per tal de tenir una societat més inclusiva i més oportunitats laborals per tothom.
Amb aquest objectiu posam a l’abast de tot el professorat els següents materials indicats per ESO, Batxillerat i FP:
Fitxes CineTIC: El cinema com a eina per aprendre i plantejar debats sobre tecnologia. Aquí hi trobareu fitxes de pel·lícules/sèries/documentals disponibles a les principals plataformes en els quals la tecnologia hi té un paper protagonista. Cada fitxa consta de: fitxa tècnica; plataforma on es pot trobar; breu descripció de les tecnologies que apareixen a la pel·lícula; què hi trobam amb perspectiva de gènere; algunes reflexions/temes de debat; enllaços on trobar més informació de la pel·lícula; per quines edats està recomanada i un quizz amb preguntes/respostes sobre la pel·lícula.
Fitxes Llibres TIC: Novel·les, relats, assajos de ciència ficció/tecnologia per totes les edats per reflexionar. A cada fitxa hi trobareu: Fitxa tècnica; informació sobre l’autor; resum; temes per reflexionar.
Exposició itinerant: En el marc del projecte “Ciència i Tecnologia en femení” que duim a terme en col·laboració amb APTE (Associació de Parcs Tecnològics d’Espanya), posam a disposició dels centres educatius de les Illes Balears la possibilitat d’acollir l’exposició itinerant “Dones que canviaren el món” i “Dones que canvien el món” en la qual es mostra la biografia de dones destacades del món STEM d’arreu del món i també de les Illes Balears. L’exposició física, que també es pot veure de forma virtual, “Dones que canviaren el món” (https://ja.cat/donesquecanviarenelmon) i “Dones que canvien el món” (https://ja.cat/donesquecanvienelmon), consisteix en 20 roll-ups de 850 x 2000 m/m. Per a sol·licitar-la s’ha d’emplenar aquest formulari: https://ja.cat/exposicioitinerantdones. Trobareu tota la informació detallada aquí.
Web STEM: En aquesta web hi trobareu tot tipus d’informació sobre els estudis STEM: Definició, qüestionari interactiu què saps sobre les STEM; guia dels itineraris formatius per estudiar STEM i quines sortides professionals tenen; situació actual en xifres de la presència femenina en les STEM; Guia què són les tecnologies disruptives; I tu què vols ser de gran? (exemples de feines STEM); iniciatives per fomentar les vocacions STEM a les Illes Balears, Espanya, la Unió Europea i arreu del món.
Cal tenir en compte que el currículum LOMLOE de les Illes Balears i totes aquestes activitats s’inscriurien dins els marc de la COMPETÈNCIA MATEMÀTICA I COMPETÈNCIA EN CIÈNCIA, TECNOLOGIA I ENGINYERIA (STEM), atesa la seva definició.
“La competència matemàtica i competència en ciència, tecnologia i enginyeria ( competència STEM, per les seves sigles en anglès ) inclou la comprensió del món utilitzant els mètodes científics, el pensament i representació matemàtics, la
tecnologia i els mètodes de l’enginyeria per transformar l’entorn de forma compromesa, responsable i sostenible.
La competència matemàtica permet desenvolupar i aplicar la perspectiva i el raonament matemàtics amb la finalitat de resoldre diversos problemes en diferents contexts.
La competència en ciència comporta la comprensió i explicació de l’entorn natural i social per mitjà d’un conjunt de coneixements i metodologies, incloses l’observació i l’experimentació, amb la finalitat de plantejar preguntes i extreure
conclusions basades en proves per poder interpretar i transformar el món natural i el context social.
La competència en tecnologia i enginyeria comprèn l’aplicació dels coneixements i metodologies propis de les ciències per transformar la nostra societat d’acord amb les necessitats o desitjos de les persones en un marc de seguretat, responsabilitat i sostenibilitat.”
I també encaixarien o tenen relació amb la competència digital o d’alfabetització digital i la Competència Emprenedora (CE).
discriminació entre les persones independentment del gènere amb el qual s’identifiquen.
Desenvolupar les competències tecnològiques bàsiques i avançar en una reflexió ètica sobre el seu funcionament i utilització.
mètodes per identificar els problemes en els diversos camps del coneixement i de l’experiència.