El director general, que ha inaugurat l’acte, ha destacat que “no es tracta únicament de l’eliminació del paper si no de crear continguts interactius, fer més partíceps als alumnes, implicar-los en la creació de continguts o realitzar treballs col·laboratius”
El director general d’Innovació i Desenvolupament Tecnològic, Antonio Mateos, ha inugurat avui al ParcBit la jornada “Menors i dispositius mòbils: cap a un nou paradigma educatiu”, acte organitzat per la Fundació Bit i que ha congregat més de 140 persones entre elles docents, pares, mares i altres professionals i persones interessades en l’educació i la tecnologia.
Segons declaracions del director general, “amb aquesta jornada pretenem obrir una reflexió sobre les oportunitats que ofereixen les tecnologies, en concret els dispositius mòbils, smartphones i tablets, en la transformació de l’educació actual. És un camí sense retorn. Actualment els nins són nadius digitals i no es tracta únicament de l’eliminació del paper si no de crear continguts interactius, fer més partíceps als alumnes, implicar-los en la creació de continguts, realitzar treballs col·laboratius, etc. sempre amb un control, pensant que tota part positiva té la negativa i, en aquest cas, hi pot haver problemes d’addicció, tot problema que dugui a l’abús de les TIC”.
Han acompanyat al director general, el director gerent de la Fundació Bit, Miquel Bernat i Maria Garrido, directora de l’Oficina de Defensa dels Drets dels Menors de la Conselleria de Família i Serveis Socials del Govern de les Illes Balears.
Després de la inauguració , s’ha iniciat la primera ponència “El concepto de ciudadanía y competencias digitales”, a càrrec de Urko Fernández, director de Projectes a PantallasAmigas. Seguidament, s’ha presentat la Internet 3.0 i el concepte d’intimitat per part d’Antoni Bennàssar, Dr. en Dret Privat a la Universitat de les Illes Balears. Sobre l’actitud digital en el nou paradigma educatiu ha parlat Montserrat Guitert, directora de Multimèdia i Comunicació, i de capacitació TIC del Grup de Recerca en Educació i TIC EduLab de la Universitat Oberta de Catalunya.
Ja una segona sessió, els assistents han pogut encetar el debat entorn de la pregunta “Disposem de les eines i de l’actitud necessàries per a transformar l’educació?”, una taula rodona moderada per Mercè Morey, membre del Grup de Recerca Educació i Ciutadania del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació de la UIB i composta pels anteriors ponents i Santos Urbina, membre del Grup de Tecnologia Educativa del Departament de Pedagogia Aplicada de la UIB i Bartomeu Cardell, assessor de formació de la Direcció General de Formació Contínua.
La jornada continuarà en un format més pràctic el proper dilluns dia 13 d’octubre, on l’associació Padres 2.0 compartirà amb els assistents possibles solucions als problemes que es poden presentar quan els menors fan ús dels smartphones. Per exemple, s’exposaran casos concrets de com la tecnologia pot ajudar a pares i educadors a fer un control efectiu per a una navegació segura i saludable d’Internet.
La jornada sorgeix de l’Obsímetre 16: “Menors i dispositius mòbils” publicat per l’Obervatori de la Societat de la Informació (OBSI) de la Fundació Bit i on s’indica que un 93,5% de menors balears de 10 a 15 anys ha utilitzat Internet durant els darrers 3 mesos i un 63% té telèfon mòbil.