En total, 882 empreses i projectes emprenedors s’han beneficiat activament de les actuacions i els serveis de la Fundació Bit, i s’han portat a terme 67 activitats amb un total d’assistents i participants, de 1713
Durant aquest passat 2020, la Fundació Bit ha portat a terme tot un seguit d’actuacions destinades al foment de la innovació i de la societat de la informació que formen part del Pla de ciència i tecnologia del Govern de les Illes Balears.
Així, durant aquest període s’han executat una vintena d’actuacions que s’agrupen en quatre eixos principals: serveis avançats a empreses, foment de la transferència tecnològica, promoció de la comunitat Bit (ecosistema d’empreses innovadores), i difusió de la innovació.
Malgrat que la situació derivada de la pandèmia de la covid 19 va obligar al replantejament d’algunes de les accions previstes, es va realitzar un esforç per a seguir donant el suport a empreses i ajudant al teixit emprenedor a través dels serveis d’assessorament i l’organització d’activitats.
Així, durant aquest període, la Fundació Bit, ha donat serveis avançats i assessorament a 48 empreses i 74 persones emprenedores; i ha allotjat i acompanyat a través del programa #emprenbit a 13 projectes innovadors.
A aquests serveis avançats, en la línia de l’estratègia España 2025, NextGeneration EU i la RIS3, tenen com a objectiu; per una banda, donar suport en la gestió d’innovació en totes les fases d’una empresa basada en el coneixement; i per altra, promoure la transformació digital per a empreses tradicionals.
Activitats de capacitació, formació, i serveis avançats per a empreses i emprenedors
Quan a les accions destinades a empreses i emprenedors cal destacar els serveis avançats a empreses amb consultes sobre innovació, col·laboració empresarial, i assessorament i suport; i també, el servei de suport a emprenedors de base tecnològica del programa #emprenbit, a través del qual s’ofereixen serveis i infraestructures específiques per al suport a emprenedors de base tecnològica al ParcBit, i al CentreBit Menorca, on a més de l’espai d’incubació d’#emprenbit, també existeix des del 2020, un FabLab i un espai d’incubació industrial, amb dos projectes incubats.
Altrament, dins de les actuacions destinades a empreses i emprenedors, durant el 2020 s’han realitzat activitats de diferents tipus orientades sobretot a la capacitació i a la formació, de les quals se n’han beneficiat 1440 persones.
Per a empreses i emprenedors s’han realitzat tallers especialitzats en diferents temàtiques que abasten des de la creativitat, la gestió de persones, o el pensament crític; fòrums i seminaris; jornades de captació de talent, webinars per a professionals, i campus d’estiu per a joves emprenedors com l’Emprenbit Tech Camp, al qual hi van participar 24 estudiants. En total, per a aquests públics s’han realitzat un total de 23 activitats, de les quals cal destacar el Seminari d’Innovació i turisme, INTO 2020, amb un miler d’assistents, en la seva primera edició completament online.
El foment de la transferència tecnològica a través d’activitats de divulgació
Amb l’objectiu de fomentar la transferència tecnològica, des de la Fundació Bit també s’han realitzat actuacions orientades a la divulgació, i a l’anàlisi dels usos d’Internet a través de l’Observatori Balear de la Societat de la Informació (OBSI).
Alguns exemples de les actuacions portades a terme en aquest àmbit són l’organització de cursos i tallers, o la creació de continguts didàctics orientats a promoure la digitalització del sector empresarial. En aquest sentit, algunes de les iniciatives portades a terme han estat; la creació del portal botigues virtuals, del qual ja se n’han beneficiat 666 comerços, o el directori TIC, un espai on es poden trobar empreses especialitzades en tecnologies de la informació, entre d’altres.
A més a més, com a resultat d’aquestes actuacions destinades al foment de la societat de la informació i la transferència tecnològica, s’han realitzat 44 activitats on hi han assistit 273 persones.
La Fundació Bit com a instrument per executar l’estratègia del Govern en Innovació Tecnològica
A més de totes aquestes actuacions, durant el 2020 la Fundació Bit també va portar a terme altres accions de difusió de la innovació com el llançament de notes de premsa i comunicació a xarxes socials, i el foment de la comunitat del ParcBit i el CentreBit, a través d’activitats de networking. També es va participar en xarxes i consorcis a nivell nacional i internacional; i es van realitzar diverses actuacions pel foment de vocacions en l’àmbit STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) a través d’activitats com cinefòrums, clubs de lectura o concursos de relats online, majoritàriament dirigits a joves estudiants.
Finalment, també cal destacar que durant l’any passat, a més de les actuacions previstes, i per tal d’ajudar a pal·liar la difícil situació, durant l’estat d’alarma es van portar a terme altres accions extraordinàries com l’exoneració del lloguer a aquelles empreses arrendàtaries de locals de titularitat de la Fundació, i del qual es van beneficiar 79 empreses situades al ParcBit i el CentreBit.
Totes aquestes actuacions formen part de la raó de ser de la Fundació Bit, adscrita a la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, i obeeixen l’estratègia del Govern per a fomentar la innovació i la societat d’informació per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania i diversificar l’economia de les nostres illes cap a un nou model més sostenible i eficient.