“El podcast és la propera generació de ràdio”, va afirmar Steve Jobs l’estiu de 2005.
Els podcasts duen més de 20 anys compartint àudios però, aquest darrer any el seu ús ha crescut de forma exponencial. Els nostres hàbits de consum han canviat, i així com les hores que dedicam a la ràdio i la televisió van a la baixa, augmenta el consum de sèries sota demanda a plataformes com Netflix, HBO o Rakuten.
“Espanya és un dels països que està experimentant més en el món del ‘podcasting’, després dels EEUU”, segons Tonia Maffeo, directora de màrqueting de Voxnest.
De fet, els podcasters estan professionalitzats i en procés de desenvolupament de la seva monetització, per això estan creixent les trobades professionals amb aquest motiu. El Digital Audio Day és un esdeveniment totalment gratuït que se celebra el proper 24 de juny a Google for Startups Campus de Madrid, també es podrà seguir via streaming. D’altra banda, es va celebrar el JPOD a Madrid, la propera trobada tendrà lloc als Teatres Luchana (Carrer de Luchana, 38) durant els dies 4 i 5 d’octubre del 2019.
Els podcasts estan disponibles a moltes plataformes com Spotifiy, iTunes o apps com PodcastGo, Podcast addict, o qualsevol app de qualsevol ràdio, que permeten escoltar un programa sota demanda. Lluny estan aquells temps de mirar l’hora per arribar a casa i escoltar un programa de TV o Ràdio, cada vegada anem més lluny en l’autonomia, independència. La llibertat digital mai no ha estat tan ben definida.
Al carrer amb auriculars, al cotxe amb bluetooth, o a casa amb Alexa, tenim diferents opcions per escoltar podcasts, amb una infinitat de temàtiques: idiomes, viatges, cuina, creació d’empreses, tecnologia, etc …
El podcast respon a la nostra forma de consum, que és cada vegada més veloç, Youtube, Instagram TY, Stories de Facebook, tweets … el podcast s’està posicionant com a complement per aprofundir en una temàtica concreta sense necessitat de mirar una pantalla …. això sí, amb els auriculars!
Un podcast ofereix als teus clients un altre canal dins de la teva estratègia de màrqueting per:
- Comunicar sobre els teus serveis i coneixements d’una forma propera, natural i amb el temps d’aprofundir o complementar alguns aspectes, ja que l’usuari està conduint, fent esport, o sigui, en un altre context de quan llegeix un article del web o en xarxes socials.
- Respondre preguntes directes de clients que han realitzat en comentaris a un post del blog o a instagram.
- Un altre gran avantatge del podcast en mode entrevista és el CrossMarketing, ja que permet la col·laboració entre 2 experts perquè puguin donar-se a conèixer en les seves comunitats respectives i creuar coneixements i intercanviar seguidors.
Els 4 passos bàsics per realitzar un podcast:
1- Realitzar un enregistrament de so, com millor és la qualitat del so, millor serà el resultat, es recomana un entorn relaxat silenciós, un micròfon d’alta qualitat, o senzillament una app de gravació de veu amb el micròfon d’un Smartphone.
2- Edita la pista de so, mitjançant un editor de so com pot ser Audacity o Sound Editor. Si els formats no coincideixen, també es pot convertir amb l’online Audio Converter, de Mp3/ 4 a Wav o WMA.
3- Pujar el resultat a una plataforma de distribució de podcasts (iVoox, Soundcloud) amb el seu títol, imatge, tags, vista per posicionar l’àudio i trobar-lo amb més facilitat.
4- Compartir el fragment incrustant el codi de l’iframe al nostre web o bloc que redirigeix a la plataforma, en el nostre cas hem utilitzat iVoox.
Aquí us deixam aquest vídeo de Marketing4ecommerce, que comparteix alguns trucs pràctics, senzills i gratis sobre aquests 4 passos anteriorment esmentats.
Hi ha podcasts Tech “Made in Balears”?
– Amb una trajectòria de més de 38 episodis, podem esmentar a Besuricata de Menorca.
– Els nostres companys de “Mallorca Tech News” tenen una secció de podcasts amb entrevistes que tracten de tecnologia i Start-ups.
– Patricia Barcena, amb un peu a Mallorca i un altre a Silicon Valley, també s’ha apuntat al format àudio amb el seu programa ” Dale al Like!“. Un podcast divulgatiu i d’entreteniment en què parla sobre Social Media, Influencer Màrqueting i Tendències Tech, amb entrevistes a grans professionals del sector, amb la col·laboració de Meliá Hotels International.
Ràdio a la demanda:
Balears fa Ciència, el programa de ràdio d’Enric Culat també està disponible a la demanda.
Al programa Al dia de IB3 els dilluns, Tona Pou, gerent de GSBit, parla de tecnologia.
A Canal4, BioBalears parla de medi ambient, medicina, física per comprendre com és el món a través de la ciència.
Altres podcasts que ens agraden? Aquí algunes referències per incentivar-vos a descobrir l’estil de podcast que més us agrada …
Tots tenim gustos diferents, podem compartir els nostres podcasts favorits a través de podstand.com, i allà cada un va guardant els podcasts que ens agraden i després ens deixen d’agradar, fins als podcast més nínxols, per no dir completament estranys i innombrables!
En català:
Mossegalapoma és un podcaster d’àmbit tecnològic, i ja és un veterà, amb més de 400 episodis disponibles. Com és en format entrevista, els podcasts varien segons el convidat, però, com indica el seu nom, és un fan d’Apple.
Una enorme biblioteca de podcasts és a la nostra disposició a podcast.cat, i més concretament a la pestanya tecnologia.
La Generalitat de Catalunya ofereix uns recursos didàctics de gran utilitat per a centres educatius, inclosa una biblioteca de sons per donar ales a la teva creativitat!
En castellà:
Mixx.io és el podcast d’Alex Barredor, redactor de tecnologia a La Vanguardia, publica un episodi diàriament, de forma amena clara i concisa, per exemple, si vols saber com funcionarà Lliura, la moneda de Facebook … El millor és que està situat a la plataforma de Cuonda, que ofereix molts altres podcasts sobre història, política, entreteniment …
El podcast enDigital de José Carlos Cortizo, sobretot els relacionats amb Màrqueting, enginyeria, negocis i start-ups … Es defineix com un agitador tot terreny digital amb un mix de coneixements tècnics, de màrqueting, producte i negoci.
Promopodcast, un podcast per podcasters, sobre micròfons, tècniques de gravació, publicació, edició, mesurament d’audiències, entrevistes a podcasters, …
En anglès:
The 10 minute Business Analytics podcast és un podcast setmanal que cobreix tots els temes relacionats amb les dades. Aquestes discussions són pragmàtiques i s’hi comparteixen consells, trucs, lliçons apreses, triomfs i fracassos: la informació privilegiada dels líders de dades i de les empreses.
LinkedIn té 2 podcasts: Hello monday i Speaker Series , a càrrec del seu fundador Reid Hoffman, té convidats realment increïbles i representa una oportunitat única d’escoltar informació molt inspiradora directament d’allò més grans a Silicon Valley.
Cnet també té el seu canal de podcasts. Aquest web, portal de notícies, és un referent en US i UK per al sector tecnològico i l’electrònica de consum.
El podcast de Peter Diamandis és una excel·lent font de coneixement en temes d’innovació amb una visió sobre el seu impacte en la humanitat a llarg termini, és fundador i president de la X Prize Foundation, cofundador i president executiu de Singularity University.
Els clubs de podcast, són el futur dels clubs de lectura?
En la nostra societat del multitasking, els continguts àudios estan tenint cada vegada més seguidors, tal com indica el nombre creixent de subscrits a Audible, la subscripció mensual d’Amazon per escoltar audiollibres. Tal com vam veure proliferar els clubs de lectura digitals, podem esperar més clubs de podcasts on la gent va compartint impressions, com ara el club del podcast del New York Times. Aquest té més de 16 millions de membres a Facebook, que comparteixen impressiones sobre l’excel·lent podcast The Daily, del New York Times. Personalment penso que els grups són una excel·lent manera de poder compartir opinions amb persones que difícilment es podrien conèixer en la vida real.
Esperam conèixer el vostre podcast preferit en els comentaris.
PS: Agraïm a en Benjamí Villoslada les seves recomanacions.