Mentre un 80% de les llars disposen d’accés a Internet, el nombre d’habitatges amb ordinador disminueix en un any de 79,5% a 77,5%. Les compres en línia i el nombre de llars connectades situen les Illes Balears entre les primeres posicions de l’Estat, superant també amb nota els marcadors de l’Agenda Digital Europea
La Fundació Bit ha publicat el darrer obsímetre de l’Observatori Balear de la Societat de la Informació (OBSI) dedicat a analitzar els indicadors sobre la implantació de les TIC entre els ciutadans balears, tot revisant els objectius que l’Agenda Digital per a Espanya i Europa marca per al 2015.
L’informe és elaborat a partir de l’Enquesta sobre Equipament i Ús de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (TIC) a les llars 2015, que publica l’Institut Nacional d’Estadística (INE) anualment.
Per una banda, s’avalua com estan equipades en TIC les llars de Balears, el grau d’accés a Internet i el tipus de connexió i, per altra banda, els usos que es fan a la Xarxa, la seva freqüència d’ús, l’evolució de les compres online, la seva despesa i els seus motius, entre d’altres.
La tecnologia mòbil fa retrocedir la fixa:
Els telèfons intel·ligents juntament amb la resta de tecnologia mòbil augmenta durant el 2015 i va substituint la tecnologia fixa basada en ordinadors i telèfons fixes.
Actualment, gairebé tota la població de Balears (97,2%) ja disposa de telèfon mòbil, una xifra molt semblant a la resta de l’Estat. A més, precisament és el telèfon mòbil l’equipament més utilitzat a l’hora de connectar-se a la Xarxa fora de la llar o dels lloc de feina, tant a les Illes com a la resta de l’Estat, seguit pels ordinadors portàtils (incloses les tablets i els netbooks).
Respecte la forma de connexió, també és la connexió mòbil de banda ampla a través de dispositiu de mà que passa a ocupar el primer lloc, substituint l’ADSL per primera vegada a Balears. Això és l’smartphone, que sovint gaudeixen de tecnologia 3G o 4G, amb un 84,6% enfront el 77,1% de la mitjana estatal.
Pel que fa a la resta d’equipament TIC a les llars les xifres de les Illes Balears són molt semblants a les de la resta de l’Estat. Així, a banda de destacar en telèfon mòbil, també ens situem per damunt en connexió a Internet, disposició d’ordinadors i de banda ampla, i per sota en disposició de llibres electrònics i telèfon fix.
El percentatge de llars que disposa d’accés a Internet (80%) augmenta, situant-se a més d’11 punts de diferència respecte el 2013, com també ho fa el nombre de llars amb banda ampla, que passa de 77,5% (2014) a 78,2% (2015). En canvi, disminueix 2 punts el nombre de llars amb ordinador (de 79,5% a 77,5%). Per primera vegada, els habitatges amb accés a internet superen els habitatges amb ordinador.
Més de la meitat de ciutadans balears ja han comprat per Internet:
Sens dubte, la compra online és un indicador que destaca a les Illes Balears, on un 53% dels ciutadans balears afirmen haver comprat per Internet en alguna ocasió i un 37,4% ho ha fet en els tres darrers mesos. D’aquesta manera, les Illes Balears se situen per damunt la mitjana estatal i en el quart lloc respecte la resta de Comunitats Autònomes, per darrere el País Basc (57%), la Comunitat de Madrid (56,2%), Navarra (56%) i Catalunya (55,7%). Aquestes dades contrasten amb els darrers llocs com ara Canàries (39,6%) o Andalusia (40,1%).
Els productes i serveis que més es compren a Internet a les Illes Balears segueixen essent els serveis de viatges com els bitllets de transport, predominen les compres a venedors espanyols i la despesa majoritària se centra entre els 100 i els 500 euros. A més, el sector de població que més compres realitza a través de la Xarxa és el de 25 a 34 anys, que contrasta amb el grup d’edat de 65 a 74 anys, que és el que menys compra.
Entre els motius que determinen perquè la gent es resisteix a comprar per Internet, predomina la preferència a comprar a la botiga física, seguit per la preocupació per la privacitat o seguretat de les dades.
8 de cada 10 llars estan connectades i 8 de cada 10 ciutadans ho fan diàriament:
És amb la xifra d’habitatges amb accés a Internet on les Illes Balears presenta una bona evolució, ja que pràcticament s’ha doblat durant els darrers 10 anys, passant del 40,9% al 2006 al 80% el 2015. Respecte la resta de CCAA i essent 78,7% la mitjana estatal, Balears, amb 8 de cada 10 habitatges connectats, passa del quart (2014) al sisè lloc.
La connexió diària a Internet és un altre indicador que les Illes Balears aprova amb bona nota. Aquest 2015 són més de 8 de cada 10 persones les que l’utilitzen cada dia, el que suposa un augment respecte el 2014 i una posició per sobre la mitjana estatal i també per damunt l’objectiu marcat per l’Agenda Digital (75%).
Durant aquesta connexió a Internet els balears utilitzen principalment el correu electrònic per motius particulars, seguit per altres serveis com la lectura o descàrrega de notícies, diaris o revistes i la participació a xarxes socials.
A més edat, menys ús:
Més de 8 de cada 10 persones de 16 a 74 anys ha utilitzat Internet durant els darrers 3 mesos. Així i tot, els més joves són els que més ús fan de la Xarxa i, a mesura que augmenta l’edat l’utilització d’Internet va decreixent, essent la franja d’edat de 65 a 74 anys els que menys l’usen.
Pel que fa als menors de 10 a a 15 anys, 9 de cada 10 es connecten des de casa i gairebé 7 de cada 10 tenen telèfon mòbil, sense mostrar diferències significatives entre nins i nines.
Un 16% de balears no connectats i l’administració electrònica, les assignatures pendents:
Respecte l’Agenda Digital, les Illes Balears han aconseguit tots els objectius proposats per a 2015, exceptuant el nombre de persones que no s’ha connectat mai a la Xarxa que se situa en un 15,9%, gairebé un punt per sobre el que marca l’Agenda Digital.
L’Administració Electrònica també és l’assignatura pendent a la nostra Comunitat, tot i que es compleix l’objectiu de l’Agenda Digital. Es redueix el nombre de persones que, havent utilitzat Internet en els darrers 12 mesos, ha contactat o interactuat amb les administracions o serveis públics a través de la Xarxa per motius particulars. A Balears passa del 56,8% al 52,2%, xifra 10 punts inferior a la mitjana estatal, que se situa en el 62%.