Coincidint amb el Dia Internacional de la Seguretat de la Informació, avui 30 de novembre, el gerent de la Fundació Bit, Pere Fuster, ha visitat les instal·lacions de l’empresa Glifstock al Parc Bit, on l’empresa ha presentat al públic un innovador servei d’emmagatzemament de dades digitals.
En relació a les xifres referents a les Illes Balears sobre Seguretat de la Informació, el gerent de la Fundació Bit ha fet referència a algunes dades reveladores (Ibestat 2015):
- Una de cada 4 empreses de 10 i més treballadors va deixar la protecció de dades en mans dels seus treballadors, mentre el 63,1% va recórrer a proveïdors externs.
- Una de cada 2 empreses de 10 i més treballadors utilitzen identificació d’usuaris mitjançant hardware, el 16,5% utilitza elements biomètrics i el 59% recorre al backup de dades extern.
- A les empreses de menys de 10 treballadors, el 4,5% compra algun servei de cloud computing, mentre el 50,4% té sistemes interns de seguretat.
- El 29% de la ciutadania balear ha recorregut a l’emmagatzemament a la xarxa amb finalitats privades i el 54,2% ha patit algun incident de seguretat a Internet. En concret, destaca la recepció d’spam (49,1%) i el contagi per virus amb pèrdua d’informació o temps (22%).
- En el 55,4% dels casos, la ciutadania de les Illes Balear realitza còpies de seguretat a dispositius externs o espais d’emmagatzemament a Internet, si més no, només un 17% actualitza ocasionalment o no ho fa mai, els seus programes de seguretat.
Pere Fuster s’ha mostrat satisfet envers l’aportació de l’empresa a la innovació de la Comunitat i del Parc Bit en particular, ja que aquesta és una aposta important de l’actual Govern de les Illes Balears.
El servei de l’empresa Glifstock, que intenta donar solució a problemes i amenaces relacionades amb la seguretat de la informació, i que és pioner en el seu àmbit, està pensat com a una solució als riscos a la Xarxa, com l’spam o el malware, entre d’altres pràctiques ciberdelictives, com també els problemes del Cloud i els inconvenients dels actuals suports d’emmagatzemament com els discos durs, targetes de memòria, etc. El gerent de la Fundació Bit ha pogut conèixer de primera mà el sistema d’arxius que cada usuari pot crear (coneguts com a glifos) per ordenar la seva informació, i del qual vàries còpies físiques seran custodiades en diferents geolocalitzacions, podent esser recuperades exclusivament pel client amb la seva clau.